Osmanli Devletinde yasayan gayrimuslimlere ne ad verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Osmanlı Devletinde yaşayan gayrimüslimlere ne ad verilir?​

Gayrimüslimleri, İslâm Devleti ile ilişkileri bakımından “ehl-i harb” ve “ehl-i ahd” olarak da tasnif etmek mümkündür. Ehl-i harb Müslümanlarla savaş halinde olan gayrimüslim toplulukları ifade etmektedir.

Zimmet akdi yapmak ne demek?​

Zimmet sözleşmesi, İslam dininin üstünlüğünün kabul edilmesi şartıyla, Müslümanların diğer ilahi dinlerin üyelerine karşı dostluk göstermesi ve onları koruması anlamını taşıyan iki taraflı süresiz bir sözleşmeyi tanımlar15.
Osmanlıda yabancılara ne denir?
Gayrimüslim, İslam hukuku ve dünya görüşünde Müslüman olmayan tanımlamak için kullanılan terim. İslam esasıyla yönetilen devletlerin idaresi altında yaşayan ve İslam’dan başka bir inanca sahip kişi ve topluluklar ayrıca zimmî olarak sınıflanmaktadır.

Osmanlı Devleti’nde yaşayan gayrimüslimlerin ödediği verginin adı nedir?​

Osmanlı İmparatorluğu’nda Gayrimüslimlerin Ödedikleri Vergiler ve Bu Vergilerin Doğurduğu Sosyal Sonuçlar. Gayrimüslim denince ilk akla gelen vergi türü cizyedir. Osmanlı İmparatorluğunda cizye, Gayrimüslim halk içinde belli bir takım şartları taşıyan kimselerden kişi başına alınan vergi idi[1].

Cizye ve haraç ne demek?​

Özellikle Kur’an-ı Kerim ve hadis kaynaklarında baş vergisi olarak tanımlanan cizye vergisi aynı zamanda arazi için ödenen vergi olarak da kullanılmaktadır. İslamiyet sonrası dönemlerde ise arazi için ödenen vergilere haraç adı verilmeye başlamıştır.
Peygamber efendimiz eş tercihinde hangisine öncelik verilmesini tavsiye etmiştir?
Bu hadis-i şeriften de anlaşılabileceği gibi, evlenmeyi düşünen kişilerin, eş adaylarını seçerken öncelikle dindarlığı ve ahlak güzelliğini esas almalarına vurgu yapılmaktadır.

Osmanlıda Eman sistemi nedir?​

“Emin olmak, güvenmek” anlamındaki Arapça emn kökünden türemiş bir isim olan emân “güven, güvence, güvenlik mânasına gelir. Hukuk terimi olarak İslâm ülkesine (dârülislâm) girmek veya İslâm ordusuna teslim olmak isteyen yabancı gayri müslime (harbî) can ve mal güvencesi sağlayan taahhüt veya akdi ifade eder.

Osmanlı Devletinde yabancı tüccarlara verilen ekonomik ayrıcalıklara ne ad verilir?​

Osmanlı kapitülasyonları, Osmanlı İmparatorluğu’nda yabancılara verilen ekonomik, adli, idari vb. hak ve ayrıcalıklardır. Kapitülasyon kelimesi Latince “şartlar, fasıllar, maddeler” anlamına gelen “capitula” sözcüğünden türemiş olup “teslim olma” anlamı galat-ı meşhurdur.
Bağy suçunun cezası nedir?
Sadece isyanlarıyla ilgili olarak ta’zîr cezasına çarptırılırlar. Ebû Hanîfe ta’zîr olarak ölüm cezasının da verilebileceğini ileri sürerken diğer hukukçulara göre ölüm cezası dışında bir ceza uygulanır. İsyan sırasında işlenen zina, içki içmek vb. isyanla ilgisi olmayan suçlar ise ayrıca cezalandırılır.
 
Geri
Üst