- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.120
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Osmanlı Devletinde yabancı tüccarlara verilen ekonomik ayrıcalıklara ne ad verilir?
Osmanlı kapitülasyonları, Osmanlı İmparatorluğu’nda yabancılara verilen ekonomik, adli, idari vb. hak ve ayrıcalıklardır. Kapitülasyon kelimesi Latince “şartlar, fasıllar, maddeler” anlamına gelen “capitula” sözcüğünden türemiş olup “teslim olma” anlamı galat-ı meşhurdur.1804 yılındaki Sırp Isyanı’nın sebepleri nelerdir?
İsyanın nedenleri 19. yüzyıl’da Osmanlı yönetimindeki otorite zayıflığı, Sırbistan’daki yeniçerilerin halka iyi davranmaması, Fransız İhtilali’nden sonra ortaya çıkan milliyetçilik akımları Osmanlı-Avusturya Savaşları sırasında Sırbistan topraklarının savaş alanı haline gelmesidir.Kapitülasyonların veriliş amacı ticareti kendi ülkelerine çekmek olsa da daha sonra merkantilist politika haline gelmiştir. Bir ülkenin başka bir ülkeye ayrıcalık verebilmesi için güçlü bir ekonomiye sahip olması gerekir. Kapitülasyonların bir süresi bulunmadığından dolayı süresiz olarak verilmektedir.
Kapitülasyon antlaşması nedir?
Kapitülasyon, bir devletin bir anlaşmaya bağlı olarak başka devletlere tanıdığı iktisadi ve sosyal ayrıcalıklara denir. Müslüman hükümdarların Avrupalı tacirlere vermiş olduğu ticari faaliyet iznidir.
1804 Sırp isyanı nedir?
ÖZET Sırp isyanı (1804–1813) Balkanlar’da Osmanlı rejiminin çözülüşünde çok kritik rol oynayan modern tarihin en önemli hadiselerinden biridir. İsyan, Semendire sancağını (19. yüzyıl Sırbistan’ının teritoryal çekirdeği) ele geçiren ve Sırplar üzerinde tam bir baskı rejimi kuran Dayılara karşı patlak vermiştir.
Kapitülasyonların tek taraflı verilmesinin nedenleri neler olabilir?
Osmanlı Devleti artık, İngiltere ve diğer batılı devletler için pazar durumundaydı. Bunun sonucunda da sanayi sıkıntılı bir sürecin içine girmiş oldu. Özetle Osmanlının zayıflaması sonucu ekonomisini düzeltmek için ödünler vermek zorunda kalmasından dolayı tek taraflı olmak zorunda kalınmıştır.Kapitülasyonlar nasıl başladı?
Kapitülasyonların başlangıcı olarak I. Süleyman döneminde Fransızlara verilen 1535 tarihli imtiyaz gösterilebilir. Bu dönem imtiyazların kısıtlı olduğu bir dönemdir ve Osmanlı-Fransız yakınlaşmasında katkısı büyüktür.Kapitülasyon kelimesi Latince caput’tan (baş) gelir ve baş eğmek, teslim anlaşması yapmak anlamlarını taşır. Kapitülasyonlara örnek olarak: Osmanlı kentlerinde örgütlenebilme hakkı, Yabancıların kendi aralarındaki anlaşmazlıklarda konsolosluklara yargı yetkisi tanınması