Osmanli Devletinde Kapikulu askerleri hangi sistemle alinirdi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
252.611
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Osmanlı Devletinde Kapıkulu askerleri hangi sistemle alınırdı?​

Kapıkulu Askerlerinin Özellikleri 2. İstanbul’da ya da sınır boylarındaki kalelerde otururlardı. 3. Devşirme sistemi ile seçilir ve yetiştirilirlerdi. 4. yaya (piyade) ve atlı (süvari) olmak üzere ikiye ayrılırdı.
Acemi Oğlanlar kimlerdir?
Acemi Ocağı ya da Acemi Oğlanlar Ocağı, Osmanlı İmparatorluğu’nda Enderûn için öğrencileri ve başta piyade kısmı olmak üzere Kapıkulu’nun ihtiyaç duyduğu askerleri yetiştirmek için kurulan ocaktır.

Acemilerin yeniçeri ocağına alınmasına ne denir?​

Acemilik süreleri sona eren acemi oğlanlarının Yeniçeri Ocağı’na kabul edilip kaydedilmelerine kapıya çıkma (bedergâh*) denirdi. Acemiler genellikle yedi veya sekiz yılda bir kapıya çıkarlardı. Ancak savaş yıllarında Yeniçeri Ocağı’na, ihtiyacı karşılamak üzere daha erken çıkmalar yapılabilirdi.
Cebecibaşı ne demek?
Cebecilerin en büyük subayına, Cebecibaşı adı verilirdi. Cebecibaşılık makamı boşaldığı zaman, başkethüda bu makama tayin edilirdi. Ancak bazen, Cebehâne başçavuşunun, hattâ sonraları ocak dışından da, Cebecibaşı tayin edildiği olmuştur.
Fatih Sultan Mehmed zamanında kurulmuştur. Yeniçeriler gibi, acemi oğlanları arasından seçilen Cebeciler, 59 bölük ve 37 orta bölük olmak üzere 96 odaya ayrılmıştı. Cebeciler, silah yapımı, tamiri, barut hazırlanması ve savaş araç-gereçlerinin hazırlanmasını sağlayan sınıflardan oluşmakta idi.
Kapıkulu piyadelerinin görevi nedir?
Yaya ve müsellemler XV. yüzyıl ortalarına kadar silahlı hizmette bulunmuşlar, ancak kapıkulu askerlerinin sayısı arttıkça ordunun geri hizmetlerinde nakliye, maden işletmeleri, kale yapımı, tersane gibi işlerde kullanılmışlardır. …

Acemi Ocağı kurulma amacı nedir ve ilk olarak nerede kurulmuştur?​

Sultan Murad zamanında Kazasker Cendereli Kara Halil ile Konyalı Molla Rüstem’in tavsiyeleriyle ortaya konmuştur. Yeniçeri ocağına asker yetiştirmek için acemi ocağı ilk defa Gelibolu’da kurulmuştur.
Tarihte devşirme sistemi nedir?
Devşirme, Osmanlı Devleti’nin fethettiği topraklardan -özellikle Balkanlar- Hristiyan genç ve yetenekli çocukların toplanması, sıkı bir eğitimden geçirilerek üstün bir asker veya bürokrat oluşturulması sistemidir.

Pencik sistemi ne demek?​

Pençik sistemi, asker yetiştirilmek için, savaş tutsaklarından beşte bir oranında ayrılan Acemi Oğlan adaylarına verilen isimdir. Sözlük manasıyla beşte bir demek olan pençik; harplerde ele geçirilen esirlerden, askerlikte kullanılmak üzere beşte birinin alınması demektir. Pençik Farsçada beş anlamına gelmektedir.
Bedergah ne demek?
Farsça be edatı ile “kapı” anlamındaki dergâh kelimesinden oluşan bedergâh, çoğunlukla “kapıya çıkma” (kapuya çıkma) veya sadece “çıkma” şeklinde kullanılırdı. Süvari Ocağı çıkmalarına ise “bölüğe çıkma” denirdi.
Bostancı Ocağı, Şimdiki Devlet Başkanı Özel Koruması Görevinde olan tüfenkli Osmanlı askerlerinin yetiştiği yerdir. Bostancıların görevi; genellikle bahçe ve bağlarda Padişah’ın yanı başında ya da Saltanat Kayıklarında Padişahı koruma görevini üstlenirler.
Sipahiler kim?
Zaten bir sipahi subayı, yerine geçecek birini yıllar boyunca hazırlayıp, yetiştirirdi. Bu suretle dirlik tecrübesiz insanların eline geçmezdi. Tımar ve zeamet sahipleri, arazileri üzerindeki toprakları üç yıldan fazla işlemezlerse, dirliklerini kaybederlerdi.
 
Geri
Üst