Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Osmanli Devletinde ihracattan alinan vergiye ne denir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.300
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Osmanlı Devletinde ihracattan alınan vergiye ne denir?​

Osmanlı Devleti’nde iç ticaret, dış ticaret ve transit ticaretten karşılanan vergiler Osmanlı’da gümrük vergisi kapsamında değerlendirilir. Osmanlı’da gümrük vergisi devlet hazinesini zenginleştirmek açısından oldukça önemli olmuştur. İlk zamanlarda gümrük vergilerinin tahsilatı gümrük memurları tarafından yapılıyordu.

Osmanlı Devleti’nde yabancı tüccara vergi muafiyeti getiren antlaşma nedir?​

Osmanlı Devleti’nde yabancı tüccara vergi muafiyeti getiren antlaşma nedir?
Baltalimanı Antlaşması ve Osmanlı İç Gümrükleri Bu antlaşmadan önce Osmanlı gümrüklerinde ihracattan ve ithalattan hem yabancılar hem de yerliler için %3 oranında bir vergi alınmaktaydı. Antlaşma ile birlikte dış ticarete konu olan ihraç ve ithal gümrük vergileri değiştirilmeden %3 olarak bırakılmıştır.

Bağımlılık vergisi nedir?​

Bağımlılık vergisi nedir?
Devletin gelire ihtiyaç duyduğu zamanlarda sigara, alkol, kumar ve benzeri mal ve hizmetler üzerine aşırı vergiler uygulayarak gelirini artırmaya çalışması yaygın bir uygulamadır.

Reftiye ne demek?​

(ﺭﻓﺘﻴّﻪ) i. (Fars. reft > reftі “gitmeyle ilgili”den reftiyye) [Türkçe’de türetilmiştir] Osmanlı Devleti’nde ülkeden çıkarılan mallardan alınan gümrük vergisi, çıkış vergisi: Nakledecekleri emtia ve eşyâ ve erzaktan (…)

Mururiye ne demek?​

Mururiye ne demek?
MÜRÛRİYE. (ﻣﺮﻭﺭﻳّﻪ) i. (Ar. murūr’dan murūriyye) Bâzı yol, köprü, iskele vb. yerlerden geçilirken insan, hayvan ve eşyâlardan alınan vergi, geçiş akçesi, geçit resmi, selâmet akçesi, geçmelik.

Osmanlıda Ihtisap vergisi nedir?​

Osmanlıda Ihtisap vergisi nedir?
1a- Bir şehir ve kasabada sanat ve ticaretle uğraşan bütün grupların mekandaki konumlarını; üstad, kalfa ve şakirdleri ile birlikte çalışanlarını; iş hacmini belirleme ve bu düzenin sürdürülmesini izleme sırasında alınan vergiler: İhtisâb akçesi.

Müruriye vergisi nedir?​

Osmanlı İmparatorluğu’nda, yabancı ülkelerden gelen ve ülke içinde kalmadan bir diğer ülkeye gönderilen eşya üzerinden alınan gümrük vergisi.

Amediye nedir Osmanlıda?​

Amediye nedir Osmanlıda?
ÂMEDİYE. (ﺁﻣﺪﻳّﻪ) i. (Fars. āmedі “gelme, gelişle ilgili”den āmediyye) târih. Osmanlı Devleti’nde bir vilâyete ülke içinden getirilen mallardan alınan bir nevi gümrük vergisi: Nakledecekleri emtia ve eşyâ ve erzaktan (…)

Osmanlı devletinde vergi vermekle yükümlü olan kişilere ne denir?​

Osmanlı devletinde vergi vermekle yükümlü olan kişilere ne denir?
REAYA.
 
Osmanlı Devleti'nde ihracattan alınan vergiye "reftiye" denir. Reftiye, Osmanlı Devleti'nde ülkeden çıkarılan mallardan alınan gümrük vergisini ifade eder. İhracattan alınan vergi olarak bilinen reftiye, devlet gelirlerinin önemli bir kaynağıydı ve gümrük vergileri aracılığıyla devlet hazinesine gelir sağlanıyordu.

Öte yandan, Osmanlı Devleti'nde vergi muafiyeti getiren antlaşmalardan biri Baltalimanı Antlaşması'dır. Bu antlaşma ile birlikte yabancı tüccarlara vergi muafiyeti tanınmış ve dış ticarete konu olan malların gümrük vergisi %3 olarak belirlenmiştir.

Diğer bir vergi türü olan "bağımlılık vergisi", devletin gelir ihtiyacını karşılamak amacıyla sigara, alkol, kumar gibi mal ve hizmetler üzerine yüksek vergiler uygulamasını ifade eder.

Ayrıca, Osmanlı Devleti'nde vergi vermekle yükümlü olan kişilere "reaya" denir. Reaya, vergi verme yükümlülüğüne sahip olan halkı ifade eder ve devletin gelirlerinin sağlanmasında önemli bir rol oynamıştır.
 
Geri
Üst