- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.115
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Osmanlı devletinde gayrimüslimler kimlerdir?
Bunlar Hıristiyanlar, Musevîler, Mecusîler ve Sabiîler’dir. Yine İslâm Hukuku hükümlerine göre Ehl-i Kitap olanlar bir Müslüman ülkede yaşarlarsa varlıkları ve güvenlikleri İslâm devletinin sorumluluğu altında olacağından bunlara Ehl-i Zimmet veya kısaca Zimmî denir.Hangisi Osmanlı devletinde emeklilik sistemi ile ilgili açılan kurumdur?
Osmanlı İmparatorluğu döneminde ayrıca, asker ve memurlarla sınırlı olarak kimi işyerlerinde çalışanların özellikle yaşlılık ve hastalık durumunda korunmalarını öngören resmi ve özel birtakım emeklilik ve yardımlaşma sandıkları kurulmuştur. Bunlardan ilki, 1866 yılında kurulmuş olan Askeri Tekaüt Sandığı’dır.
Osmanlı Devleti nasıl bir fetih politikası izlemiştir?
Osmanlı Devletinin yürüttüğü ılımlı politika, Balkan ve Trakya fetihlerinden başarılı sonuçlar alınmasını sağlamıştır. Bölgedeki Hristiyan halk hem himaye altına alınmış hem de düşman saldırılarına karşı korunmuştur. Can ve mal güvenliği sağlanan Hristiyanlardan ek vergi de alınmamıştır.Osmanlı ekonomik hayatında gayrimüslimlerin yeri nedir?
Oysaki gayrimüslimler diğer dinsel cemaatlerin ve etnik grupların olduğu gibi büyük oranda köylülerden ve emekçilerden oluşuyordu. Literatürdeki yaygın kanaate göre gayrimüslimler ticaret ve zanaat ile iştigal ediyor, Müslümanlar ise tarımla geçiniyor ya da devlete kapılanıyor.
Eyaletleri idare eden devlet adamlarına beylerbeyi veya mir-i miran denirdi.
Osmanlı devletinde emeklilik ne demek?
Askerî Tekaüd Sandığı, bu düşüncenin eseri olarak Sultan Abdülaziz devrinde tesis edildi. Klasik dönemde maluliyet ve yaşlılık şartlarına bağlı olarak askerlere verilmiş olan emeklilik hakkı, bu dönemde yasal zemine oturtuldu.
Tekaud ne demek?
Kelimenin fiil hali tekaüde sevk etmek ve tekaüt olmak şeklinde yazılır. Bir çalışanı emekli ayırmaya tekaüde sevk etmek denir. Tekaüt olmak ise 20 yıl ya da daha uzun süre çalışılan bir işten emekli ayrılmak anlamına gelir.Osmanlı Devleti’nin Balkanlarda uyguladığı politikalar nelerdir?
Osmanlı Devleti, Balkanlarda kalıcı olmak için hangi politikaları uygulamıştır