AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Osmanli Devleti halifeligin siyasi gucunden ilk kez hangi olayda faydalanmistir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Osmanlı Devleti halifeliğin siyasi gücünden ilk kez hangi olayda faydalanmıştır?​

Halifelik ilk kez 1774 yılında Ruslarla yapılan Küçükkaynarca Antlaşması’nda bir uluslararası güç olarak kullanılmış oldu.

Hilafet nasıl ilan edilir?​

Halifenin nasıl seçileceği İslam’da kesin kurallara bağlı olmamakla birlikte, ilk dört halifenin sahabenin önde gelenlerinin seçimi ve biat alma yoluyla, sonraki halifelerin ise babadan oğula doğru geçen veraset yoluyla intikal ettiği görülmektedir.

Yavuz Sultan Selim halifeliği kimden aldı?​

Yavuz Sultan Selim halifeliği kimden aldı?
Yavuz Sultan Selim, Ayasofya Camii’nde yapılan bir törenle, son Memlük halifesi III. Mütevekkil’den halifeliği devraldı. Tarihe adını 88. İslam Halifesi olarak kayıt ettirdi. Dokuzuncu Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim, Türklerin ilk İslam halifesiydi.

Osmanlılar ilk kez halifelik sıfatından ne şekilde faydalanmıştır?​

Osmanlılar ilk kez halifelik sıfatından ne şekilde faydalanmıştır?
Yaygın bir rivayete göre halifelik, I. Selim’in (Yavuz) Mısır Seferi ile birlikte Osmanlı hanedanının uhdesine geçmiş, bu tarihten itibaren padişahlar aynı zamanda kendilerini İslâm halifesi olarak saymışlardır.

Halifelik ilk defa kim tarafından temsil edildi?​

Abbâsî hilâfeti, Emevîler’e karşı yürütülen ihtilâlin önderi İmam Muhammed b. Ali’nin oğlu Ebü’l-Abbas Abdullah’a biat edilmesiyle başlamıştır. Hilâfet merkezini Kûfe’den Hâşimiye’ye, oradan da Enbâr’a nakleden Ebü’l-Abbas ölünce (136/754) yerine kardeşi Ebû Ca’fer el-Mansûr halife oldu.

Yavuz Sultan Selim hangi savaştan sonra halife oldu?​

Yavuz Sultan Selim Memluk ordusunu Mercidabık’ta yendi. Bu zaferden sonra hızlı hareket ederek Suriye bölgesini ele geçirdi. Mercidabık savaşı sırasında son halife III.Mütevekkil’de esir alınanlar arasında idi. 29 ağustos 1516’da Halep Ulu Camii’nde ilk Cuma namazını kıldı.

Halifeyi kim seçti?​

Halifeyi kim seçti?
Ömer ve Ebu Bekir arasında geçen diyaloglar neticesinde İslam’ın bir lidere ihtiyacı olduğu düşünüldü. Bunun sonucunda ise Ebu Bekir Ömer tarafından alınan davete icab etti. İslam’ın ilk halifesi olarak seçilmiş oldu.

Halifelik sıfatının ilk defa kullanılması hangi padişah?​

Halifelik sıfatının ilk defa kullanılması hangi padişah?

Halifelik kimden kime geçti?​

Bu karar doğrultusunda seçilen ilk halife ise Ebu Bekir oldu. İslam peygamberinin sahabesi ve Dört Halife’nin ilki olan Ebu Bekir, ölmeden önce Ömer’i halifeliğe tayin etti. Halifelik daha sonra sırasıyla Osman ve Ali’ye geçti. Emeviler döneminde ise halifelik, ilk defa hanedanlığın kontrolü altına girmiştir.
 
Osmanlı Devleti, halifeliğin siyasi gücünden ilk kez 1774 yılında Ruslarla yapılan Küçükkaynarca Antlaşması'nda faydalanmıştır. Bu antlaşma sonrasında Osmanlı Devleti, halifelik sıfatını uluslararası ilişkilerinde bir güç unsuru olarak kullanmıştır.

Halifelik, genellikle İslam toplumunda sahabenin önde gelenlerinin seçimi veya babadan oğula doğru geçen veraset yoluyla intikal etmektedir. Bu sebeple halifeliğin nasıl ilan edileceği kesin kurallara bağlı olmamakla birlikte, tarihsel olarak ilk dört halifenin seçimi ve sonraki halifelerin halifeden halifeye geçişi örnek gösterilebilir.

Yavuz Sultan Selim, halifeliği son Memlük halifesi III. Mütevekkil'den devralmıştır. Ayasofya Camii'nde gerçekleşen bir törenle halifeliği devralan Yavuz Sultan Selim, Türklerin ilk İslam halifesi olarak tarihe geçmiştir.

Osmanlılar, yaygın bir rivayete göre halifelik sıfatını I. Selim'in Mısır Seferi sırasında devralmıştır. Bu tarihten itibaren Osmanlı hanedanı, padişahlarını aynı zamanda İslam halifesi olarak kabul etmiş ve bu sıfatı kullanmışlardır.

Abbâsî hilafeti, İmam Muhammed b. Ali'nin oğlu Ebü'l-Abbas Abdullah'a biat edilmesiyle temsil edilmiş ve Ebü'l-Abbas'ın ölümünden sonra kardeşi Ebû Ca’fer el-Mansûr halife olmuştur.

Yavuz Sultan Selim, Memluk ordusunu Mercidabık'ta yendikten sonra halife olmuştur. Mercidabık zaferinden sonra Suriye'yi ele geçiren Yavuz Sultan Selim, III.Mütevekkil'i esir alarak halifeliği devralmış ve Halep'te ilk Cuma namazını kılmıştır.

Halifeyi seçme konusu, İslam'ın ilk dönemlerinde Ömer ve Ebu Bekir arasındaki diyaloglar sonucunda ortaya çıkmıştır. İslam'ın ilk halifesi olarak Ebu Bekir, Ömer tarafından seçilmiştir.

Halifelik sıfatının ilk defa kullanılmasıyla ilgili bir bilgi verilmemiştir.

Halifelik, Ebu Bekir'den başlayarak sırasıyla Ömer, Osman ve Ali'ye geçmiştir. Daha sonrasında Emeviler dönemine gelindiğinde ise halifelik, ilk defa hanedanlığın kontrolü altına girmiştir.
 

Similar threads

Geri
Üst