AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Osmanli bilim literaturunun dili genel olarak Turkcenin yaninda hangi dildir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
62.670
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Osmanlı bilim literatürünün dili genel olarak Türkçenin yanında hangi dildir?​

Osmanlıca, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan ve Arap harfleri ile yazılmış Türkçe’dir. Ayrı bir dil değildir. Bu konudaki en büyük yanlışlık kendi dilimizi farklı bir dil gibi isimlendirmektir. Osmanlı döneminde kullanılan dil Osmanlıca değil eski Türkçe’dir.

Osmanlı dili Arapça mı?​

Osmanlıca dediğiniz aslında Türkçedir. İçinde bugünkü Türkçede olduğu gibi Arapça, Farsça, İtalyanca, Fransızca ve eski Yunanca gibi dillerden geçen birçok kelime vardır. Bugünden farkı, Arap alfabesiyle yazılmasıdır ama Arap alfabesi de değildir. Ayrıca Osmanlıca, Arapçadaki kurallara göre okunmaz.

Osmanlı Türkçesi mi Osmanlıca mı?​

Osmanlı Türkçesi mi Osmanlıca mı?
Osmanlıca veya Osmanlı Türkçesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk anayasası olan 1876 tarihli Kânûn-ı Esâsî’de geçtiği hâliyle Türkçe (Osmanlıca: لسان توركى Lisān-ı Türkī; توركى Türkī; توركجه Türkçe; لسان عثمانى, Lisān-ı Osmānī), 13 ile 20. yüzyıllar arasında Anadolu’da ve Osmanlı Devleti’nin yayıldığı bütün ülkelerde …

Osmanlı Türkçesinde hangi alfabe kullanılmıştır?​

Osmanlı Türkçesinde hangi alfabe kullanılmıştır?
Osmanlı alfabesi (Osmanlı Türkçesi: الفبا elifbâ), 1928’de Latin tabanlı Türk alfabesi kabul edilinceye dek Osmanlı Türkçesini yazmak için kullanılmış bir Fars-Arap alfabesi uyarlamasıdır.

Türkçe hangi dilleri barındırır?​

Türk dillerinin konuşurlarının %40 civarında bir kesimi Türkiye Türkçesi konuşmaktadır. Türkçe dışında Azerice, Başkurtça, Çuvaşça, Kazan Tatarcası, Kazakça, Kırgızca, Nogayca, Özbekçe, Türkmence ve Yakutça Türk dilleri ailesinin en çok konuşulan diğer üyeleridir.

Osmanlıca öğrenmek için Arapça bilmek gerekli mi?​

Hakkıyla Osmanlıca bilmek için biraz Farsça, biraz Arapça bilmek şarttır. En önce ve önemlisiyse Türkçeyi iyi bilmek gerekir. 15 dakikada bir harfi öğrenemezsiniz. Osmanlıcada 18 çeşit yazı türü var.

Osmanlı Türkçesi ne zaman sona erdi?​

Osmanlı Türkçesi ne zaman sona erdi?
19. yüzyıl ortalarından itibaren gazeteciliğin ve Batı etkisindeki edebiyatın gelişmesiyle hızlı bir değişime uğrayan Osmanlı Türkçesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından kısa bir süre sonra gerçekleştirilen Harf Devrimi (1928) ve Dil Devrimi (1932) sonucunda yazı dili ve gramer olarak kullanımdan kalktı.

Osmanlı Türkçesi var mı?​

Osmanlı Türkçesi var mı?
Osmanlı Türkçesi diye bir dil de yoktur. Osmanlı İmparatorluğu döneminde çeşitli toplumsal katmanlarında yozlaşmış, başka dillerin yapı ve anlam birimlerini kullanarak, sadece Türkçe eylemlerin işe koşulduğu toplumun uzlaşısı olmayan bir yazı kümeleri var.
Osmanlı Türkçesi öğrenmek zor mu?​
Osmanlıca öğrenmek zor değil. En azından ilk seviyesi gayet kolay ve öğrenilebilir. Yeterli eğitim alındığında ve yeterli zaman ayrıldığında ileri seviyelere kadar geçmek mümkün. Okumak kısa bir sürede öğrenilebilirken yazmak için daha fazla zaman ayırmak gerekebilir.
Osmanlı Türkçesi alfabesi kaç harften oluşur?​
Bu 31 harfin dışında Türkçedeki ince g ünsüzünü belirtmek için kef harfine bir çizgi eklenerek gef, genizsi n ünsüzü için üç nokta eklenerek nef (sağır kef, kâf-ı nunî), lam ile eliften lamelif, hemze ile h harfinin ünlü şekli olan hâ-i resmiye harfleri oluşturulmuştur. Osmanlıca sağdan sola doğru yazılır.

Osmanlı alfabesinin yetersizliğine dikkat çeken ilk Türk hakanı kimdir?​

Osmanlı alfabesinin yetersizliğine dikkat çeken ilk Türk hakanı kimdir?
Mehmet Tahir Münif Paşa.
 
Osmanlı bilim literatürünün dili genel olarak Türkçenin yanında Osmanlıca olarak bilinir. Osmanlıca, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan ve Arap harfleriyle yazılmış Türkçe'dir. Ancak bu, ayrı bir dil değildir ve Osmanlı döneminde kullanılan dil aslında eski Türkçe'dir. Osmanlıca içinde günümüz Türkçesinde olduğu gibi Arapça, Farsça, İtalyanca, Fransızca ve eski Yunanca gibi dillerden etkilenmiş kelimeler bulunmaktadır. Osmanlı Türkçesi olarak da adlandırılan bu dil, 1928'e kadar kullanılan Osmanlı alfabesiyle yazılmıştır ve 1930'larda Türkiye'de yapılan alfabe ve dil devrimleri sonucunda kullanımdan kalkmıştır.

Osmanlıca öğrenmek isteyenlerin biraz Farsça, biraz Arapça bilmeleri gerekebilir ancak en önemlisi iyi düzeyde Türkçe bilmektir. Osmanlıca öğrenmek kolay değildir ve yeterli eğitim ve zaman gerektirir. 18 farklı yazı türü bulunan Osmanlıca okumak kolay olabilir ancak yazmak daha fazla pratik ve zaman gerektirebilir.

Osmanlı Türkçesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonra yapılan Harf Devrimi ve Dil Devrimi sonucunda kullanımdan kalkmıştır. Osmanlı Türkçesi diye ayrı bir dil olmadığı gibi Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan farklı toplumsal katmanlara ait yazı kümeleri bulunmaktadır.

Osmanlı alfabesi Osmanlı Türkçesini yazmak için kullanılan Fars-Arap alfabesi bir uyarlaması olup 1928'e kadar kullanılmıştır. Osmanlı alfabesi 31 harften oluşup Türkçedeki ince g ünsüzü için kef harfine bir çizgi eklenerek, genizsi n ünsüzü için üç nokta eklenerek ve diğer özel durumlar için ek harfler oluşturularak yazılmıştır.

Osmanlı alfabesinin yetersizliğine dikkat çeken ilk Türk hakanı Mehmet Tahir Münif Paşa'dır.
 
Geri
Üst