Osmanlı Beyliğinin beylikten devlet olma sebepleri nedir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Osmanlı Beyliği’nin beylikten devlet olma nedenleri nelerdir kısaca,

Osmanlı Devleti, beylik döneminde hayatını idame ettirdiği topraklarda 1299 yılında Söğüt, Bilecik’te kurulmuştur. Kurucusu Ertuğrul Gazi’nin oğlu Osman Gazi’dir. Hükümdarlığın ailenin malı olarak kabul edildiği devlet yönetim biçiminde hükümdarlık babadan oğula geçmektedir.

Osmanlı Devleti’nin beylikken devlet olma nedenleri arasında artan nüfusu, genişleyen toprakları ve çok iyi duruma gelen ekonomik gücü etkili olmuştur. Osmanlı Beyliği artan nüfus sayesinde yeni topraklar keşfetmek istemiştir. Bu arzu, İslam fetih stratejisi ile birleşince de sınırları genişleyen beylik, devlet olarak tarih sahnesine çıkmıştır.

Osmanlı Beyliği, kurulmadan önce konargöçer hayat tarzıyla birçok Anadolu coğrafyasında geçimini sağlarken, batıya gelip Bizans ile vuruşmaya başlayınca, Anadolu içerisindeki beyliklerle kavgalar etmeden güçlenerek büyümüştür.

Cidal ve cihat şuurunun geliştiği ve eli silah tutan herkesin savaştığı dönemlerde Osmanlı Beyliği, kafir ordularının tasallutundan kurtulmak için savaşmış ve birçok bakir toprak fethetmiştir. Bunun sonucunda güçlenen idari ve siyasi yapısıyla ve ekonomik gücüyle bir devlet olma yoluna girerken Anadolu beyliklerini de etkisi altına alarak topraklarına katmıştır.

Osmanlı Devleti tam iki yüz yıl devlet olarak idame edildikten sonra, düzenli orduların kurulması, güçlü donanmalar, cengaver askerler sayesinde ve siyasi, idari ve iktisadi güç dengeleriyle imparatorluk olma yoluna girmiştir.

İstanbul’un fethi için yapılan seferler sonucunda başarılı olunduktan sonra imparatorluk olma yoluna giren Osmanlı, iki yüz yıl dünyada süper güç olduktan sonra son iki yüz yıl da ihtiyarlık dönemi geçirerek altı yüz boyunca hükmeden bir devlet olmuştur.
 
Geri
Üst