AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Osiloskop dugmeleri ne ise yarar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
142.280
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Osiloskop düğmeleri ne işe yarar?​

► POWER(On/Off) Düğmesi: Açma-kapamayı sağlar. ► Intens: Ekrandaki çizginin parlaklığını ayarlar. ► Focus: Ekrandaki çizginin uygun incelik görünürlükte olmasını sağlar. ►Vertical-Horizontal Position(düşey-yatay pozisyon): Bu düğmelerle tarama çizgilerinin yatay ve düşey doğrultudaki pozisyonları değiştirilir.

Osiloskop çalışma prensibi nedir?​

Genellikle analog osiloskop cihazlarının çalışma prensibi tüplü televizyonlara benzer. Analog osiloskop cihazlarının hepsi gelen sinyalleri katot denilen tüp içerisinde oluşturur ve elektron demetlerinin tamamını bobinlere ileterek çalışır. Bu üretimler sayesinde ekranda görüntü oluşur.

Osiloskop invert nedir?​

Osiloskop invert nedir?
Osiloskop ekranından ölçüm alınabilmesi için sinyalinin düşey genliğinin ekrandan taşmaması gerekir. Doğru ölçüm için yani düşey sapma faktörünün tutulması için prob zayıflatma faktörü seçilmelidir. İnvert: On yapıldığında giriş sinyalinin tersini çevirerek görüntüler.

Osiloskopta Trigger ne işe yarar?​

Osiloskopta Trigger ne işe yarar?
Dual: CH1 ve CH2 düğmeleri basılı konumdaysa ekranda iki sinyalde izlenebilir. Auto: Trigger (tetikleme) sinyali uygulanmadığında ya da sinyal frekansı 50 Hz nin altında olduğunda cihaz otomatik olarak tarama yapar. Position Pull x 10 Mag: Ekranda taranan görüntünün yatay posizyonunu ayarlar.

Osiloskop Coupling nedir?​

AC/DC Coupling: Osiloskopun göstereceği sinyalin referansının, DC yada AC gerilim farkı şeklinde ayarlanmasını sağlar.

Osiloskop XY modu ne işe yarar?​

XY modu olarak adlandırılan bu modda osiloskop girişleri birbirlerine göre oranlanarak ekrana çizdirilebilir. Bu gösterim modunun literatürdeki adı Lissajous Eğrisi olarak adlandırılır. Lissajous eğrileri sistemin karakteristik davranışını gösterir ve özellikle sistemlerin hata tespitinde sıklıkla kullanılır.

Fonksiyon üreteci nedir?​

Fonksiyon üreteci nedir?
Fonksiyon üreteci basit olarak kullanıcılara kare, üçgen ve sinüzoidal dalga oluşturmada kullanılır. Bu dalgaların frekansı 0.2Hz ile 2MHz arasında olabilir. Sinyal jeneratörü genellikle alıcıların testinde, amplifikatörlerin testinde ve bu cihazların onarımında kullanılır. Sinyal kaynağı olarak kullanılır.

Osiloskop nedir özellikleri nelerdir?​

Osiloskop nedir özellikleri nelerdir?
Osiloskop Özellikleri Osilaskop, akım ve gerilim değerlerin değişimleri ile genliği zamana bağlı grafik olarak gösteren cihazlardır. Bu grafiklerden sinyalin darbe ve boşluk süreleri, genliği, frekansı ve periyodu elde edilebilir. Elektrik devrelerinden çok, elektronik devrelerdeki ölçümlerde kullanılır.

Invert tuşu ne işe yarar?​

On yapıldığında giriş sinyalinin tam tersini çevirerek görüntüler.

Sinyal jeneratörü nedir ne işe yarar?​

Sinyal jeneratörü genel olarak alıcıların testinde sinyal kaynağı olarak kullanılır. Bu jeneratör sistemi sinüzoidal, kare, üçgen veya rasgele dalga biçimlerinde periyodik bir şekilde farklı dalgalar üretebilir. Kullanıcıların ihtiyacı olan boy ve miktarda dalga üretiminde sinyal jeneratörü etkin rol oynar.

Osiloskop ayarı nasıl yapılır?​

Osiloskop ayarı nasıl yapılır?
Düğmeleri ve Görevleri. Volts/Div: Osiloskopta görüntülenmekte olan sinyalin dikey çözünürlüğünü belirler. Ekranda görünen her bir karenin dikey adımlarda kaç V gerilime denk düşeceğini bu düğmeyi çevirerek ayarlayabiliriz. Genellikle 1mV ile 5V arasında çeşitli adımlarla bu çözünürlüğü değiştirme imkanımız mevcuttur.

Osiloskop alırken nelere dikkat edilmeli?​

Osiloskop alırken nelere dikkat edilmeli?
Bant genişliği ayrıca fiyatta önemli bir belirleyici faktördür.
- Osiloskopların bantgenişliği belirlenirken ölçülen sinyal gücünün -3dB zayıfladığı frekans değeri baz alınır.
- Yükselme süresi ne kadar hızlı olursa, hızlı geçişlerin kritik ayrıntıları o kadar doğru olur.

Sinyal üreteci nasıl kullanılır?​

Sinyal Jeneratörünün Kullanımı 1 nolu butonun (PWR) basılı olması üretecin açık olduğu anlamına gelir bu durumda butonun hemen solundaki ışık yanıyor olacaktır. 3 nolu butonlar (RANGE Hz) frekans ayarı için kullanılır. Sağdan sola doğru 20 Hz ile 2 MHz arasında değişen frekans değerleri elde edebiliriz.

Tepeden tepeye voltaj nedir?​

Negatif ve pozitif tepe noktaları arasında kalan gerilime ise tepeden tepeye(peak to peak) gerilim değeri denir ve Vpp = Vt-t sembolleri ile gösterilir. Bu değer, tanımdan da anlaşılacağı gibi Vpp = 2Vm değerine eşit olur. Ölçülen gerilimin Etkin (Effektif) değeri ise Veff=U=0,707*Vt değerine eşit olur.

Volt div Time div nedir?​

Volt div Time div nedir?
Volts/div komütatörü de 2 V kademesinde bulunsun. Buna göre ekranda oluşan sinyalin tepeden tepeye gerilim değeri 4 volt olacaktır. Time/Div.: Ekrandaki ışının yatay düzlemde bir kare mesafe için kaç saniyeyi belirteceğini ayarlamamızı sağlar.

Osiloskop nedir nasıl çalışır?​

Osiloskop nedir nasıl çalışır?
Dijital osiloskoplar, mikro işlemciler yardımı ile girişten gelen sinyalin örneklenmesi prensibi ile çalışırlar. Dijital osiloskoplarda sinyal istenildiği zaman durdurulabilir, istenilen seviyede tetiklenebilir, kaydedilebilir ve tekrar oluşturulabilir.

Time div Volt div nedir?​

Osiloskop Time div ve Volt div ayarları ne işe yarar?​

Time/div düğmesinin görevi, yatay saptırıcılara uygulanan testere dişi sinyalin periyodunu değiştirmektedir. Volt/div düğmesinin görevi ise ölçmek istenilen dışarıdan uygulanan sinyali farklı oranlarda düşürerek veya yükselterek dikey saptırıcılara uygulamaktır.

Hi Pen tuşu ne işe yarar?​

Hi Pen tuşu ne işe yarar?
EDGE TRACE DÜĞMESİ(Siyah-beyaz):Cisimlerin kenar çizgilerini gösterir. HI-PEN DÜĞMESİ(Siyah-beyaz):Bu tuşa basıldığında ekrandaki yoğun cisimler daha net olarak görülür.
 
Geri
Üst