AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

OSB yi kim denetler?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.698
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

OSB yi kim denetler?​

1 – Gerekli gördüğü hallerde veya şikayet üzerine OSB’lerin her türlü hesap ve işlemlerini denetlemeye ve tedbirler almaya 4562 sayılı kanunla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkili kılınmıştır.

OSB kamulaştırma yapabilir mi?​

OSB kamulaştırma yapabilir mi?
Ayrıca, OSB’nin, Bakanlıkça sınırları belirlenmiş yetki çerçevesinde kamulaştırma yapabileceği açıklanmıştır. Kamulaştırmanın yalnızca Devlet ve kamu tüzel kişileri tarafından yapılabilmesi, mülkiyet hakkının sınırlandırılmasına yönelik usuli güvencelerden birini oluşturmaktadır.

OSB Bölge Müdürlüğü ne iş yapar?​

OSB Bölge Müdürlüğü ne iş yapar?
(2) Bölge müdürü, kanun, yönetmelik, kuruluş protokolü, ana sözleşme ve benzeri düzenlemeler çerçevesinde, müteşebbis heyet, genel kurul ve yönetim kurulunun kararları ve talimatları doğrultusunda, OSB’nin sevk ve idaresini yürütmekle görevlidir.

OSB seçimleri kaç yılda bir yapılır?​

(7) Genel kurulda müteşebbis heyetin devamına karar verilmesi halinde 4 yılda bir seçimli; müteşebbis heyete son verilmesi halinde ise yılda bir mali, dört yılda bir seçimli genel kurul yapılır. (8) Genel kurulun ilk toplantısında, OSB ana sözleşmesi kabul edilir ve onay için Bakanlığa gönderilir.

Karma Organize Sanayi Bölgesi ne demek?​

Karma Organize Sanayi Bölgesi ne demek?
Her ne kadar farklı sanayi kollarından yatırımcıların bulunduğu sanayi bölgelerine karma OSB’ler denilse de, yatırım ve ülke kalkınması açısından düşünüldüğünde karma OSB’ler de aslında ihtisas yatırım bölgeleridir. İhtisas OSB kendi içlerinde bir bütünlük taşıyan sanayi yatırımlarının toplandığı bölgeleri ifade eder.

Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Kamu mu?​

Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Kamu mu?
Organize Sanayi Bölgeleri, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıyla sanayiciler tarafından kurulan dernek ve kooperatiflerin temsilcilerinin katılımıyla oluşan bir tüzel kişiliktir.

OSB gelirleri nelerdir?​

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Malî Konular Gelirler Madde 12 – OSB’nin gelirleri şunlardır: a) Müteşebbis heyete katılan kurum ve kuruluşların verdikleri katılma payları.(3) b) Katılımcıların ödedikleri aidatlar ile arsa ve alt yapı katılım payları ve hizmet karşılıkları.(4) c) OSB alt yapı ve sosyal tesislerinin ihalesi için …

OSB başkanları nasıl seçilir?​

OSB başkanları nasıl seçilir?
Yönetim kurulu, müteşebbis heyetin veya genel kurulun en az dördü kendi üyeleri arasından olmak üzere seçeceği 5 asil 5 yedek üyeden oluşur. Oylarda eşitlik halinde kuraya başvurulur. Beşinci üye olarak bölge müdürü de görevlendirilebilir. Yönetim kurulu üyeleri 2 yıl için seçilir.

Ihtisas organize sanayi bölgesi nasıl kurulur?​

Ihtisas organize sanayi bölgesi nasıl kurulur?
Komisyon toplantısı düzenlenir. Alan ya da alanlar yerinde incelenir. Komisyon bu incelemeler sonucunda oy birliği kararı ile OSB yerini belirler ve sonrasında yer seçimi komisyon raporunu hazırlar. ÇED olumlu belgesinin alınması ve arazi ile ilgili son işlemlerden sonra, Bakanlık tarafından OSB yeri kesinleştirilir.
 
OSB'leri kimin denetlediği konusunda bilgi vermek gerekirse, OSB'lerin her türlü hesap ve işlemlerinin denetlenmesi ve tedbirler alınması 4562 sayılı kanunla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na yetki verilmiştir. Bakanlık, gerekli gördüğü hallerde veya şikayet üzerine OSB'lerin faaliyetlerini denetler ve düzenlemeleri çerçevesinde yasalara uygunluklarını gözden geçirir.

Öte yandan, OSB'lerin kamulaştırma yapabilme yetkisi bulunmaktadır. Bakanlıkça sınırları belirlenmiş yetki çerçevesinde, OSB'ler kamulaştırma işlemlerini gerçekleştirebilirler. Ancak kamulaştırma işlemlerinin yalnızca Devlet ve kamu tüzel kişileri tarafından yapılabilmesi, mülkiyet hakkının sınırlandırılmasına yönelik usuli güvencelerden birini oluşturmaktadır.

OSB Bölge Müdürlüğü ise, OSB'nin sevk ve idaresini yürütmekle görevli olan bir birimdir. Bölge Müdürü, ilgili kanunlar, yönetmelikler, kuruluş protokolleri ve diğer düzenlemeler doğrultusunda müteşebbis heyet, genel kurul ve yönetim kurulu kararlarına göre OSB'nin faaliyetlerini yönlendirir ve idare eder.

OSB'lerin seçimleri belirli periyotlarla yapılmaktadır. Genel kurulda müteşebbis heyetin devamına karar verilmesi durumunda 4 yılda bir seçimli genel kurul yapılırken, müteşebbis heyete son verilmesi durumunda yılda bir mali, dört yılda bir seçimli genel kurul gerçekleştirilir.

Karma Organize Sanayi Bölgeleri, farklı sanayi kollarından yatırımcıların bulunduğu ve ihtisas yatırım bölgeleri olarak nitelendirilebilecek sanayi bölgeleridir. Bu bölgelerde farklı sanayi alanlarından yatırımcılar bir araya gelerek ekonomik kalkınmaya katkı sağlarlar.

Organize Sanayi Bölgeleri, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, meslek kuruluşları ve sanayiciler tarafından kurulan tüzel kişiliklerdir. Bu açıdan Organize Sanayi Bölge Müdürlükleri kamunun temsilcileriyle işbirliği içinde faaliyet gösterirler.

Son olarak, OSB'lerin gelirleri belirli kaynaklardan sağlanmaktadır. Müteşebbis heyete katılan kurum ve kuruluşların verdiği katılma payları, katılımcıların ödediği aidatlar, arsa ve alt yapı katılım payları ile hizmet karşılıkları OSB'lerin gelir kaynakları arasında sayılabilir.

Eğer OSB'lerin başkanlarının nasıl seçildiği ve ihtisas organize sanayi bölgelerinin nasıl kurulduğu konularına dair daha detaylı bilgi almak isterseniz, lütfen sormaktan çekinmeyin. Herhangi başka bir konuda daha yardımcı olmak isterim.
 
Geri
Üst