AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

OSB secimleri kac yilda bir yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.490
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

OSB seçimleri kaç yılda bir yapılır?​

(7) Genel kurulda müteşebbis heyetin devamına karar verilmesi halinde 4 yılda bir seçimli; müteşebbis heyete son verilmesi halinde ise yılda bir mali, dört yılda bir seçimli genel kurul yapılır. (8) Genel kurulun ilk toplantısında, OSB ana sözleşmesi kabul edilir ve onay için Bakanlığa gönderilir.

OSB kamulaştırma yapabilir mi?​

Ayrıca, OSB’nin, Bakanlıkça sınırları belirlenmiş yetki çerçevesinde kamulaştırma yapabileceği açıklanmıştır. Kamulaştırmanın yalnızca Devlet ve kamu tüzel kişileri tarafından yapılabilmesi, mülkiyet hakkının sınırlandırılmasına yönelik usuli güvencelerden birini oluşturmaktadır.

OSB’nin amacı nedir?​

OSB’nin amacı nedir?
OSB’ler, 4562 sayılı OSB Kanunu’nun 3 üncü maddesinde; “Sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek, kentleşmeyi yönlendirmek, kaynakları rasyonel kullanmak, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, sanayi türlerinin belirli bir plan dâhilinde …

OSB yi kim denetler?​

1 – Gerekli gördüğü hallerde veya şikayet üzerine OSB’lerin her türlü hesap ve işlemlerini denetlemeye ve tedbirler almaya 4562 sayılı kanunla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkili kılınmıştır.

OSB başkanları nasıl seçilir?​

Yönetim kurulu, müteşebbis heyetin veya genel kurulun en az dördü kendi üyeleri arasından olmak üzere seçeceği 5 asil 5 yedek üyeden oluşur. Oylarda eşitlik halinde kuraya başvurulur. Beşinci üye olarak bölge müdürü de görevlendirilebilir. Yönetim kurulu üyeleri 2 yıl için seçilir.

Organize Sanayi Bölgeleri kime bağlı?​

Organize Sanayi Bölgeleri kime bağlı?
MADDE 50 – (1) Bölge müdürü yönetim kuruluna bağlı olarak çalışır. (2) Bölge müdürü, kanun, yönetmelik, kuruluş protokolü, ana sözleşme ve benzeri düzenlemeler çerçevesinde, müteşebbis heyet, genel kurul ve yönetim kurulunun kararları ve talimatları doğrultusunda, OSB’nin sevk ve idaresini yürütmekle görevlidir.

Organize Sanayi Bölgesi Kamu kurumu mu?​

4562 sayılı Kanunda, OSB’lerin özel hukuk tüzel kişiliği olduğu açıkça belirtilmiştir. Bununla birlikte OSB’ler, kamu yararına faaliyette bulunmaları ve kamu hizmeti yapmaları nedeniyle, kamu tüzel kişilerinin sahip olduğu bir takım ayrıcalıklı ve kamusal yetkilerle donatılmışlardır.

Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Kamu mu?​

Organize Sanayi Bölgeleri, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıyla sanayiciler tarafından kurulan dernek ve kooperatiflerin temsilcilerinin katılımıyla oluşan bir tüzel kişiliktir.

Organize sanayi bölgelerinde fabrika kurmanın avantajı nedir?​

Organize sanayi bölgelerinde fabrika kurmanın avantajı nedir?
Organize Sanayi Bölgeleri öncelikle sanayi için altyapı ve arazi maliyetlerini düşürüyor. Ayrıca işletmelerin bu altyapı ve arsa yanında donatı ve sosyal alanlardan (kreş,okul, güvenlik birimi, servis vb.) daha düşük maliyetler ile yararlanmalarını sağlıyor.

Organize Sanayi Bölgesi ne iş yapar?​

Organize sanayi bölgesi, sanayinin etkinliğini ve kentte düzenli yerleşmeyi sağlamak amacıyla, sanayi tesislerini bir araya toplayarak sanayi kuruluşlarının ulaşım, kentsel toprak, enerji, yakıt, su, endüstriyel atıksu arıtma tesisi, hammadde gibi altyapı ve gereksinmeleriyle ilgili kolaylıkları bir arada bulunduran.

Organize Sanayi Bölgeleri devlet kurumu mu?​

OSB, kamu yararı gerekçesiyle adına kamulaştırma yapılabilen veya yaptırılabilen bir özel hukuk tüzel kişiliğidir. Kamu yararı kararı, OSB müteşebbis heyetinin başvurusu üzerine Bakanlıkça verilir. Arazinin mülkiyetinin edinilmesinde yapılan masraflar ile arazi bedeli ödeme yükümlülüğü OSB tüzel kişiliğine aittir.

Organize Sanayi Bölgesi nereye bağlı?​

Organize Sanayi Bölgesi nereye bağlı?
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 8/1/1985 tarihli ve 3143 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 11 inci ve 33 üncü maddeleri ile 12/4/2000 tarihli ve 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun 27 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Organize Sanayi Bölgeleri kamu ihale kanununa tabi midir?​

“Organize Sanayi Bölgeleri ile Küçük Sanayi Sitelerinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında olmadığına”, 17.0..200. tarihli ve 200./DK.D-7. sayılı Düzenleyici Kurul kararında da; “…OSB’nin tek bir statüye sahip olmadığı gibi Devletin idari yapılanması içerisinde de değerlendirilemeyeceği tespit edilmiştir.

Organize Sanayi Bölgeleri nereye bağlı?​

 
OSB seçimleri kaç yılda bir yapılır?
OSB'lerde seçimlerin sıklığı 4562 sayılı OSB Kanunu'nda belirtilmiştir. Genel kurulda müteşebbis heyetin devamına karar verilmesi durumunda, 4 yılda bir seçimli genel kurul yapılır. Müteşebbis heyete son verilmesi halinde ise yılda bir mali genel kurul, dört yılda bir ise seçimli genel kurul gerçekleştirilir.

OSB kamulaştırma yapabilir mi?
Evet, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), Bakanlıkça sınırları belirlenmiş yetki çerçevesinde kamulaştırma yapabilir. Ancak kamulaştırmanın yalnızca Devlet ve kamu tüzel kişileri tarafından yapılabilmesi şartıyla gerçekleşebilir. Bu durum, mülkiyet hakkının sınırlandırılmasına yönelik usuli güvencelerden biridir.

OSB’nin amacı nedir?
OSB'lerin amacı, sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek, kentleşmeyi yönlendirmek, kaynakları rasyonel kullanmak, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, sanayi türlerinin belirli bir plan dahilinde gelişimini teşvik etmektir.

OSB yi kim denetler?
OSB'lerin tüm hesap ve işlemlerini denetlemek ve gerekli tedbirleri almakla görevli kurum, 4562 sayılı kanuna göre Sanayi ve Ticaret Bakanlığıdır.

OSB başkanları nasıl seçilir?
OSB başkanları, yönetim kurulu tarafından seçilir. Müteşebbis heyet veya genel kurul en az dört yönetim kurulu üyesi seçer. Bu üyeler arasında eşitlik olması durumunda kuraya başvurulur. Yönetim kurulu üyeleri 2 yıl için seçilir.

Organize Sanayi Bölgeleri kime bağlı?
Organize Sanayi Bölgeleri, yönetim kuruluna bağlı olarak faaliyet gösterir. Bölge müdürü, belirli düzenlemeler çerçevesinde müteşebbis heyet, genel kurul ve yönetim kurulunun kararları ve talimatları doğrultusunda OSB'nin sevk ve idaresini yürütür.

Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Kamu mu?
Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları ve sanayiciler tarafından kurulan dernek ve kooperatiflerin temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan bir tüzel kişiliktir.

Organize sanayi bölgelerinde fabrika kurmanın avantajı nedir?
Organize Sanayi Bölgelerinde fabrika kurmanın avantajları arasında sanayi için altyapı ve arazi maliyetlerinin düşük olması, donatı ve sosyal alanlardan (kreş, okul, güvenlik birimi, servis vb.) daha düşük maliyetlerle yararlanılabilmesi sayılabilir.

Organize Sanayi Bölgesi ne iş yapar?
Organize Sanayi Bölgeleri, sanayinin etkinliğini ve kentte düzenli yerleşmeyi sağlamak amacıyla sanayi tesislerini bir araya toplar. Bu sayede sanayi kuruluşları için ulaşım, arazi, enerji, su, endüstriyel atıksu arıtma tesisi gibi altyapı ihtiyaçlarını tek bir noktada sağlayarak kolaylık sağlar.

Organize Sanayi Bölgeleri devlet kurumu mu?
Organize Sanayi Bölgeleri, özel hukuk tüzel kişiliğine sahiptir ancak kamu yararına faaliyet göstermeleri ve kamu hizmeti yapmaları nedeniyle çeşitli ayrıcalıklı ve kamusal yetkilere sahiptir.

Organize Sanayi Bölgesi nereye bağlı?
Organize Sanayi Bölgesi, 3143 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun ve 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'na dayanarak ilgili kuruluşlara bağlı olarak faaliyet gösterir.

Organize Sanayi Bölgeleri kamu ihale kanununa tabi midir?
Organize Sanayi Bölgeleri ve Küçük Sanayi Siteleri, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında değildir. Düzenleyici Kurul kararına göre, OSB'ler tek bir statüye sahip değildir ve Devletin idari yapılanması içinde değerlendirilmezler.
 
Geri
Üst