AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Orucu bozulan kisi yemeye devam edebilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Orucu bozulan kişi yemeye devam edebilir mi?​

Esas itibariyle bir hata eseri olarak oruç bozulunca hiçbir şey yiyip içmeden iftara kadar beklemek vaciptir. Bir hata sonucu bozulan oruçtan sonra kusmada olduğu gibi yeyip içmek s,dece kaz,yı icap ettirir, keff,reti gerektirmez. İstemeyerek kusmak ağız dolusu bile olsa orucu bozmaz.

Kustuğumuzda orucumuz bozulur mu?​

İşte orucu bozan durumlar ve daha fazlası… Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez. Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması hâlinde ise oruç bozulur.

Kusarsak oruç ne olur?​

Kusarsak oruç ne olur?
“Kim kendiliğinden kusacak olursa, üzerine kaza gerekmez. Kim de isteyerek kusarsa orucunu kaza etsin.” Kişinin kendi zorlamasıyla gelen ağız dolusu kusuntu orucu bozar. İstemeyerek kusmak ağız dolusu bile olsa orucu bozmaz.

Orucu ne bozar ne bozmaz?​

Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler.

Orucu bozulan biri yemek yiyebilir mi?​

Sual: Ramazanda herhangi bir şekilde orucu bozulan kimse, yiyip içebilir mi? CEVAP: Ramazan günü, iğne olmak, kendi isteğiyle ağız dolusu kusmak gibi bir sebeple oruç bozulursa, yolcu şehrine gelirse, kadının hayzı kesilirse, akşama kadar oruçlu gibi sakınmaları gerekir. Yiyip içmeleri mekruh olur.

Hangisi orucu bozup kazayı gerektiren durumlardan biridir?​

Hangisi orucu bozup kazayı gerektiren durumlardan biridir?
Orucu Bozup Hem Kaza Hem de Kefareti Gerektiren Durumlar Cinsî münasebette bulunmak. Yemek, içmek veya ilâç yutmak. Ağzına ihtiyarsız giren yağmur, dolu ve kar suyunu isteyerek yutmak. Tütün içmek, tütün veya benzeri bir tütsü maddesini yakıp dumanını içine çekmek.
Kusunca 61 gün oruç tutulur mu?​
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı da kusunca oruç bozulur mu, kusmak orucu bozar mı sorusuna yanıt olarak resmi internet sitesi üzerinden şöyle bir açıklama getirmektedir: “Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması halinde ise oruç bozulur.
Ezan okunurken kustum orucum bozulur mu?​
KUSMAK ORUCU BOZAR MI? Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez.

Kusmak orucu neden bozar?​

Kusmak orucu neden bozar?
Bir hastalıktan dolayı ağız dolusu olarak kendiliğinden gelen kusuntu kendi kendine içeri giderse ittifakla oruç bozulmaz. Kişinin kendi zorlamasıyla gelen ağız dolusu kusuntu orucu bozar. Çünkü, bu durumda iken az çok tekrar mideye bir şeyler gider. Bu şekilde bozulan bir orucun sadece kazası gerekir.

Orucu neler bozar liste?​

Bir suya dalıp kulağına su kaçmak, kendi isteği olmayarak boğazına toz ve Duman girmek, kendi isteği olmayarak kusmak, kendiliğinden içeriden gelen kusuntusu yine kendiliğinden içeriye gitmek, uyurken ihtilam olmak, dokunma ve öpme olmadan sadece bakmak ve düşünmek sebebiyle boşalmak, karısını sadece öpmek, geceleyin …

Oruç bozulunca ne yapmalıyız?​

Keffâret ve adak oruçları ile nâfile oruçların başlanıp bozulması durumunda kazâ edilmeleri gereklidir. Ramazan’da bir mazeret olmaksızın tutulmayan oruçlar, gününe gün kaza edilir.
 
Orucun bozulması durumunda ne yapılması gerektiğiyle ilgili detaylı bilgiler verildiği için teşekkür ederiz. Orucun bozulmasıyla ilgili yapılan açıklamalardan anlaşılacağı üzere, orucu bozan durumlar arasında yemek, içmek, cinsel ilişki gibi sebepler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, kusmanın ne durumlarda orucu bozup bozmayacağı da detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

Ayrıca, orucun bozulması durumunda keffaret ve adak oruçları ile nâfile oruçların başlanıp bozulması halinde kazâ edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ramazan ayında bir mazeret olmaksızın tutulmayan oruçların gününe gün kaza edilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Konuyla ilgili detaylı bilgiler veren paylaşımlarınızın oruç tutan kişiler için faydalı olacağını düşünüyoruz. Doğru bilgilere erişim sağlayarak ibadetlerimizi daha sağlıklı bir şekilde yerine getirebiliriz. Sorularınız devam ettiğinde lütfen sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst