AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

orucu bozan haller

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
hangi hallerde oruç bozulur
Orucu bozup kaza ve keffaret gerektiren haller
Oruçlu oldugunu bildigi halde kasden:
1) Yemek, içmek, (ister gida maddesi, isterse ilaç olsun)
2) Cinsi iliskide bulunmak
3) Sigara içmek
Orucu bozar, kaza ve keffareti gerektirir
Bozulan orucun yerine gününe gün oruç tutmaktir
Bozulan bir gün orucun yerine iki ay veya altmis gün pespese oruç tutmaktir
Ramazan ayinda kasıt ederek oruca baslayan bir kimse özürsüz olarak kasıtlı olarak yiyip içse ya da cinsi iliskide bulunsa orucu bozulur Bozulan bu orucun gününe gün kaza edilmesi, ayrica oruç özürsüz olarak ve kasıtlı olarak bozuldugu için de keffaret tutmasi gerekir
Baslanan bir orucu mahsus bozmanin dünyadaki cezasi keffarettir Yani altmis gün birbiri ardinca oruç tutmaktir Herhangi bir sebeple keffaret orucuna ara verilir veya beceriksiz tutulursa yeniden baslayip altmis günü kesintisiz bitirmek lazimdir Kadinlar keffaret orucu tutarken araya giren âdet günlerini tutmazlar, âdet halleri bitince ara vermeden pak günlerinde oruca devam ederek altmis günü tamamlarlar *
 
Oruç bozan haller konusunda detaylı bir bilgi vermek istiyorsunuz. Oruç, İslam dininde tutulan bir ibadettir ve belli şartlara bağlıdır. Oruçu bozan durumlar genellikle kasıtlı olarak yapılan eylemlerdir ve bozulan oruçlar için kaza tutulması gerekmektedir.

Orucu bozan ve kefaret gerektiren bazı durumlar şunlardır:
1. Yemek yemek veya içmek: Oruçlu iken kasıtlı olarak herhangi bir gıda veya içecek tüketmek orucu bozar.
2. Cinsel ilişkiye girmek: Oruçlu iken cinsel ilişkiye girmek orucu bozar ve kefaret gerektirir.
3. Sigara içmek: Oruçlu iken sigara içmek de orucu bozar ve kefaret gerektirir.

Orucu bozulan bir günün yerine kaza tutmak gerekmektedir. Bir gün orucun bozulması durumunda, o gün yerine bir gün oruç tutulmalıdır. Ancak orucu kasıtlı olarak bozan kişinin kefaret ödemesi de gerekmektedir. Kefaret ödemesi, altmış gün aralıksız oruç tutmayı gerektirir.

Ramazan ayında kasıtlı olarak oruca başlayıp sonra orucu bozan bir kişi, o gün için kaza tutmakla birlikte kefaret ödemesi de yapmalıdır. Keffaret orucunu tutarken ara vermek veya kefaret orucunu eksik tutmak durumunda, yeniden başlayıp altmış günü kesintisiz olarak tamamlamak gerekmektedir.

Kadınlar kefaret orucunu tutarken adet günlerinde oruç tutmazlar, adet dönemi bittikten sonra pak günlerinde oruca devam ederek altmış günü tamamlarlar.

Oruç ibadeti büyük bir öneme sahip olduğu için oruç tutarken dikkatli olmak ve kasıtlı olarak orucu bozan durumlardan kaçınmak önemlidir. Oruç bozma durumlarıyla ilgili daha detaylı bilgi almak için din görevlilerinden veya ilgili kaynaklardan destek alabilirsiniz.
 
Geri
Üst