- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 209.890
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Oruçluyken neden idrar yapılır?
Yabancı ve zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasında en önemli organın böbrekler olduğunu belirten Ürolog Prof. Haluk Kulaksızoğlu, oruç tutanları yeterli su tüketeme ve böbrek sağlığı açısından uyardı, “İdrar ile vücudumuz istenmeyen maddelerden arınır.Oruç tutmak böbreklere zarar verir mı?
Ramazan’ın yaz mevsimine denk gelmesiyle birlikte oruç tutanların günde 16 saati bulan susuz kalma durumu, bazı kişilerde ürolojik sorunlara ve böbrek sağlığının bozulmasına yol açabiliyor. Bu dönemde böbrek taşı oluşma riski de arttığı için sahur ve iftar vakitlerinde yeterli su tüketimine özen gösterilmesi gerekiyor.Enfeksiyon adet olmaya engel mi?
Mevsim değişikliği, idrar yolu enfeksiyonu, stres gibi etkenler adet kanamalarını geciktirebilir. Hemen panik olmaya gerek yoktur. Ancak bir uzmana da başvurulmalıdır.
Bir idrar yolu enfeksiyonu var mı?
İdrar tahlilinde beyaz (WBC-lökositler) ve kırmızı (RBC-eritrositler) kan hücreleri, nitritler ve bakteriler bir idrar yolu enfeksiyonuna işaret edebilir. İdrar Kültürü : İdrar numunesi ince bir besleyici jel (agar plağı) üzerine ekilir ve daha sonra 24-48 saat inkübe edilir.Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu?
Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu: Tanım olarak yılda 3 kez İYE geçirmek yada 6 ay içinde 2 kez İYE geçirmedir. Bayanların %5-10’u tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu geçirmektedirler. Nüks: Semptomların bir ay içinde tekrar etmesine nüks denir, Nüks’de aynı organizma neden olur ve tedavi başarısızlığını gösterir.İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) enfeksiyonu?
İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) idrar yolunun bir veya birden fazla bileşeninin enfeksiyonudur. İdrar yolu iki böbrek,iki üreter, bir mesane ve bir dış idrar yolundan ( üretra ‘dan) ibarettir. Böbrekler göğüs kafesinin altında, sırttta bulunan fasulye şeklindeki organlardır.