AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Oruca niyet edildikten sonra vazgecilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Oruca niyet edildikten sonra vazgeçilir mi?​

NİYET EDİP BAŞLANILAN ORUCU BOZMAK Böyle yapan kimse hem günahkar olur, hem de kendisine bazı amellerde keffaret gerekir. O halde özellikle ramazan orucuna niyet edip, zorlayıcı bir sebep yokken onu bozmak asla doğru ve caiz değildir.

Ramazan dışında tutulan oruç bozulursa ne olur?​

Nafile oruç, Ramazan ayının dışında tutulan oruçtur. Nafile de olsa, başlanan bir ibadetin tamamlanması gerekir. Bu nedenle diğer nafile ibadetlerde olduğu gibi, bozulan nafile orucun da, kaza edilmesi gerekir. Kaza orucu tutmakta olan kişinin de bu orucu bozması durumunda yine kaza gerekli olup, kefaret gerekmez.

Hasta Bakarken oruç tutulur mu?​

Hasta Bakarken oruç tutulur mu?
Şayet hastalığı geçici ise tutmadığı oruçlarını iyileşince kaza eder. Oruç tuttuğu zaman, hastalığının artmasından veya uzamasından endişe edilen kimse ile hastalığı sebebiyle oruç tutmakta zorlanan kişiler için, iyileştikten sonra kaza etmek üzere Ramazan ayında oruç tutmamalarına ruhsat tanınmıştır.

Geceden oruca niyet eden kişi sahurda yemek yiyebilir mi?​

Geceden oruca niyet eden kişi sahurda yemek yiyebilir mi?
Oruç tutacak kişinin bu andan itibaren yeme içmeye son vermesi gerekir. Ancak, oruca niyet zamanı ile oruca başlama zamanının çakışması şart olmadığı için daha önceden de niyet edilebilir. Bu itibarla, yatmadan önce yemek yiyip oruç tutmaya niyet eden kişi, geceleyin uyandığında imsak vaktine kadar yiyip içebilir.

Oruca niyet edip ezan okunmadan su içilir mi?​

Sabah namazının girişi ve orucun başlangıcı imsak vakti, olarak ifade edilir. Oruca niyet etmek isteyen kişi imsak vaktinden itibaren yemek yemeyi ve su içmeyi bırakması gerekir. Oruç tutmak için yapılacak olan niyetin oruca başlama vakti olan imsak vaktine denk getirilmesi gerekli değildir.

Ramazan orucu kazası bozulursa ne olur?​

Kaza orucunu tutarken bilerek yenip-içilse sadece kazası gerekir. Çünkü bu orucu tutmak farz ise de senenin her hangi bir gününde tutulabilir. Ramazan ayında tutulan oruç ise o ay içerisinde oruç tutulması farz olduğundan bilerek bozulunca kefaret gerekir.

Nafile oruç bilmeyerek bozulursa ne olur?​

Nafile oruç bilmeyerek bozulursa ne olur?
Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Peygamber Efendimiz, “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Bu hüküm farz oruçlar için olduğu gibi, nafile oruçlar için de geçerlidir. Çünkü farz orucu da, nafile orucu da bozan haller aynıdır.

Hangi hallerde oruç tutulmaz?​

Hangi hallerde oruç tutulmaz?
Oruç tutmaları kendilerine veya çocuklarına zarar vermesi halinde, hamile kadınlar oruçlarını tutmayabilirler. Emzikli kadınlar da, sütlerinin kesilmesi ve çocuklarının zarar görebileceği durumlarda oruç tutmayabilirler. Hz. Peygamber buna müsaade etmiştir (Nesai,”Sıyam”, 50-51).

Çalışan oruç tutmazsa ne yapmalı?​

Zorlu bir işte ağır şartlar altında çalışan kimse, bu şartlar kendi sağlığına zarar vermediği sürece orucunu tutmak zorundadır. Çalıştığı iş dolayısıyla oruç tuttuğu zamanlarda sağlığının bozulduğunu düşünen kişi orucunu kaza edebilir, kaza edemiyorsa o gün kadar fidye verebilir.
 
Oruca niyet edildikten sonra vazgeçmek caiz değildir. Özellikle Ramazan orucuna niyet edip zorlayıcı bir sebep olmaksızın orucu bozmak hem günahkarlık hem de keffaret gerektiren bir durumdur. Başlanılan bir ibadetin tamamlanması gerektiği için nafile oruçlar da bozulduğunda kaza edilmelidir, ancak kefaret gerekmez.

Hasta bakımı sırasında oruç tutmak da üzerinde zorlayıcı bir etki yaratıyorsa ve hastalık geçici ise oruçlarını tutmayan kişiler iyileştikten sonra kaza etmelidir. Ayrıca, hastalığın artmasından veya uzamasından endişe edilen kişi veya oruç tutmakta zorlanan kişiler için Ramazan ayında oruç tutmayıp iyileştikten sonra kaza etme ruhsatı tanınmıştır.

Geceden oruca niyet eden kişi, sahurda yemek yiyebilir. Yatmadan önce yemek yiyip oruç tutmaya niyet eden bir kişi geceleyin uyandığında imsak vaktine kadar yiyip içebilir. Oruca niyet etmek isteyen kişi imsak vaktinden itibaren yemek yemeyi ve su içmeyi bırakmalıdır.

Oruca niyet ederek imsak vaktinden sonra su içilmesi uygun değildir. Oruca niyet eden kişi imsak vaktinden itibaren yemek yemeyi ve su içmeyi bırakmalıdır. Niyetin imsak vaktine denk getirilmesi gerekli değildir, imsak vaktinden sonra su içmek orucu bozar.

Nafile oruç bilmeyerek bozulursa, unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Eğer bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer veya içerse, orucunu tamamlaması yeterli olacaktır. Bu durum farz oruçlar için geçerli olduğu gibi nafile oruçlar için de aynı şekilde geçerlidir.

Oruç tutulmaması gereken durumlar arasında, kişinin kendisine veya çocuklarına zarar verecek durumlar bulunmaktadır. Hamile ve emzikli kadınlar, oruç tutmalarının zararlı olabileceği durumlarda oruçlarını tutmayabilirler. Hz. Peygamber bu konuda müsaade etmiştir.

Zorlu bir işte çalışan bir kişi, sağlığına zarar vermediği sürece orucunu tutmak zorundadır. Ancak sağlığının bozulduğunu düşünen kişi orucunu kaza edebilir veya kaza edemiyorsa o gün için fidye verebilir. Sağlığın ön planda tutulması önemlidir.
 
Geri
Üst