- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Oruç tuttuktan sonra ishal neden olur?
Oruç tutarken çok uzun süre susuz kalındığı için kontrolsüzce su içmek istenebileceğini ifade eden Soy, “Özellikle iftarda kontrolsüzce içilen su, ishal ve kusmaya neden olabilir.Oruçluyken ishal olunca ne yapmalı?
Bunun üzerine şayet ishal, oruçluya zarar vermeyecek derecede hafif ise aşırı derecede bitkinlik ve yorgunluğa neden olmuyorsa bu durumda iftar etmek caiz değil ve orucu tamamlamak vacip olur. Ancak ishal çok şiddetli olup oruçlu aşırı derecede bitkin ve halsiz düşerse orucu bozması daha da kesin olur.
Ramazandan sonra ishal olunur mu?
Bunun yanında bağırsaklar da etkileniyor. Bazen bu tabloya ishal dediğimiz durumlar da katılabiliyor. Bu şekilde mide ve bağırsak sorunları gözükebiliyor” dedi. Şeker hastalarının bayramdan sonra kontrollerinin bozulduğunun görüldüğünü de belirten Uzman Dr.
Oruç ishal yapar mı?
Bunun en önemli nedenlerinden biri, bağırsakların bağışıklık hücrelerinin büyük çoğunluğu için ev sahipliği yapmasıdır. Ramazanda yaşanan en yaygın sindirim sorunları; gaz, şişkinlik, bulantı, kabızlık, ishal, mide gazı, yemekten sonra yorgunluk ve karın kramplarıdır.Midenin guruldaması nedir?
Mide guruldaması bağırsakta oluşan zararlı bakterilerin de zaman zaman yol açtığı bir durumdur. Her guruldama açlıktan dolayı olmaz. Çok hızlı yemek yemek, reflü-gastrit gibi mide rahatsızlıkları, gazlı içecekler tüketmek, uykusuzluk ve hatta bazen sinirlilik hali de mide guruldamasına sebep olabilir.
Ramazandan sonra nasıl beslenmeli?
Ramazan’ın bitmesiyle beraber su tüketimi artırılmalı. Özellikle bayram ziyaretlerinde yenilen her ikramlıktan sonra 2 bardak su içilmeli. Böylece hem daha az tüketmiş hem de sıvı alımı düzene girer ve metabolizma tekrar hızlanır. Yeşil sebze tüketin: Bayram boyunca ana öğünlere yeşil sebzelerden ilave edilmelidir.
Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze kabuklu meyve ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir.
Oruç tutarken neden kabız olunur?
Ramazan ayı boyunca uzun süre herhangi bir şey yenilmeyeceği için sindirim sisteminin düzeni değişir ve bağırsak hareketleri azalıyor. Bu da kabızlık gibi problemlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu nedenle meyve ve sebze tüketimine dikkat edilmeli ve bol su içilmeli.
Oruç tutmak bağırsaklara iyi gelir mi?
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinden Dr. Koçak ve ekibince, Erzurum ile Ankara’da ramazanda acil servise başvuran 3 bin hasta üzerinde yapılan incelemede, oruç tutmanın mide ile bağırsakları rahatlattığı tespit edildi.