AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Oruç Tutmayanlar

SoruCevap

Yeni Üye
Mazeretsiz oruç tutmamak günahtır, İslâmî değerlerin sosyal ağırlığının bulunduğu yerlerde bu tutum ayıp da sayılır Günahlara ve ayıplara aleyhinde toplumun tepki göstermesi tabîidir ve kaçınılmazdır, oysa bu tepkinin amacı, dehşet ettirmek, insanı meselâ günahkâr iken kâfir (inkârcı) kılmak, toplumun düzenini parçalamak ve fitne dışında tutmak değil, irşat ve ıslâh etmek, düzeltmek, eğitmek, yola getirmek, sevdirerek benimsetmek olmalıdır
Orucu dobra dobra, göstere göstere yiyenlere aleyhinde bazı zamanlarda ve mekânlarda fazla tepki gösterildiği, meselâ bunların oruç tutanlar tarafından dövüldüğü medyada ileri sürülüyor Bunun yaygın olmadığı açık bir hakiki; çünkü oruç tutmayanların onda biri bile oruç tutanlar göre dövülseydi ülkemizde her gün binlerce vak'a meydana gelirdi Nadir de olsa fazla tepkiler bulunabilir, bu tepkilerde oruç tutanların kusurları da bulunabilir, fakat ünlü deyişle Hırsızın hiç suçu yok mudur?Hattâ bazıları sırf hâdise çıksın, İslâm'ın ve Müslümanların imajı çirkin görünsün diye düzen ve tahriklerde bulunmuş olamazlar mı? Bu sorulara cevap teşkil eden bir hikâye üstelik şiir nakletmek istiyorum:
Yahudi'nin biri mahallelerde dolaşıp incik boncuk, şeker, sakız vb şeyleri, mülk karşılığı satıyor ve Müslümanları kandırıyormuş Akıllı bir Müslüman çocuk durumun farkına vararak arkadaşlarını uyarmaya kalkışınca Yahudi satıcı, çocuğu gizli gizli çimdiklemiş, canı acıyan çocuk ağlamaya başlayınca da ondan daha yüksek sesle kendisi ağlamış, gürültüye büyükler gelmişler, Yahudi çocuğun ağzını açmasına fırsat vermeden Bu çocuk beni çimdikledidiye şikâyette bulunmuş, çocuk bir tokat da büyüklerden yemiş, gözyaşları içinde evinin yolunu tutmuş, bir daha aklını kullanmamaya azmetmiş

M Akif şöyle dile getirmiş:

Saat on bir sularındaydı vapur beklerken
Yolcular Bafra'yı tellendirivermez mi sana
Hayır oğlum, nasıl olduysa apıştım kaldım
Çocuğun tavrı değişmişti Dedim: Bak Asım,
Dalaşırsan bu heriflerle üzersin babanı
İçlerinden biri, hem kuşkusuz en kaltabanı
Üç nefes püfleyerek burnuma : Sen söyle hoca!
Neye bağlanmalı hayvan gibi hâlâ oruca?
Deyivermez mi, tabîî senin oğlan tokadı,
Herifin yırtılacak ağzına kalkıp yamadı
Galiba o kadar canı yokmuş ki yuvarlandı leşi
Belli Başlı itler gerideymiş, koşarak dördü beşi
Ansızın serdiler evlâdımı karşımda yere
Ben şaşırmış Aman oğlumdemişim bir kere
Bu çomarlarda o vaz'iyyete gelmişlerdi
Hepsinin hakkını Allah için erkek çocuk verdi!
Müslüman'a düşen hikmet, merhamet, şımartma ve sevgi
Her duyduğunu dürüst zannetmek ve derhal Müslümanları suçlamak da hatalı
(özel baskı)

*

Geri