AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Oruc tutmanin temel amaci nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.156
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Oruç tutmanın temel amacı nedir?​

Oruç tutmak bir ibadettir. Dolayısıyla bütün ibadetlerde olan maksat oruç için de geçerlidir. Allah’ın emirlerine uymak ve rızasını kazanmak, oruç tutmaktaki temel maksattır.

Oruç tutanın geçmiş günahları silinir mi?​

Cevap: Hayır, dine aykırıdır. Birkaç günah işleyenin, diğer günahları da yapması gerekmez. Hem oruç tutup hem de günah işleyen kimse, oruç tutmakla hâsıl olan büyük sevaba kavuşamaz, fakat âhirette, niçin oruç tutmadın diye hesaba çekilmez.

Oruç tutmak bize ne kazandırır?​

Oruç tutmak bize ne kazandırır?
Oruç, bize daima Allah’ı hatırlatır, sorumluluk duygusunu geliştirir. Kalbimizi kötü duygu ve düşüncelerden temizler, başkalarına fenalık yapmaktan korur. Oruç, bize en güzel ahlâkî davranışları kazandırarak adeta melekleştirir.

Kimler oruç tutabilir?​

Kimler oruç tutabilir?
Akıllı, ergenlik çağına ulaşmış ve oruç tutmasına engel bir mazereti olmayan her Müslüman’ın Ramazan orucunu tutması farzdır.

Bir insanı dövmek orucu bozar mı?​

Zor kullanmak, can almak, bir organı kesmek veya bunlardan birine sebebiyet verecek şekilde dövmekle yapılan zorlamadır. Üzüntü ve acı verecek derecede olan dövmek veya sadece hapsetmek suretiyle yapılan bir zorlamadan dolayı Ramazan orucunu bozmak kaza ile birlikte kefareti de gerektirir.

Ramazan ayında günahlar affedilir mi?​

Gerçekten tevbe edildiğinde Allahın bağışlamayacağı bir günah yoktur. Ramazan ayı, hem küçük günahlarımızın affedilmesi, hem de büyük günahlarımıza tevbe edebilmemiz için büyük bir fırsattır. Ramazan ayında gerçekten oruç tutar ve Allah?a gerçekten tövbe edersek, Allah tüm günahlarımızı affedebilir.

İnsan vücudu oruca kaç günde alışır?​

İnsan vücudu oruca kaç günde alışır?
Dünyanın dört bir yanından milyonlarca Müslümanın oruç tuttuğu Ramazan ayı geldi. Oruç’un manevi yararı kadar vücuda olan faydası fazlasıyla bilinmekte. İnsan bedeni, “oruç” tuttuğunu son öğünden 8 saat sonra kavrayabiliyor. 8. günden 15. güne kadar vücut oruca alışıyor.

Kimlerin oruç tutması farz değildir?​

Kimlerin oruç tutması farz değildir?
– Gebeler ve emzirenler, – En az 90 kilometrelik yolculuğa çıkan kişiler, – İleri derecede açlık ve susuzluk yaşayan insanlar, Bu tür durumlar oruç tutmak için farz değildir.
 
Oruç tutmanın temel amacı, Allah'ın emirlerine uymak ve O'nun rızasını kazanmak olarak ifade edilmektedir. Oruç, diğer ibadetler gibi Allah'a olan bağlılığımızı pekiştirir, sabrımızı arttırır ve bizi kötü düşüncelerden arındırarak güzel ahlakı kazanmamıza yardımcı olur.

Oruç tutanın geçmiş günahları silinmez, ancak oruç tutmak günahlarımızı affettirmez. Bir kimsenin oruçlu iken günah işlemesi orucunun hükmünü etkilemez, ancak oruçlu iken günah işlememek önemlidir.

Oruç tutmanın bize kazandırdığı faydalar arasında Allah'ı daha fazla anmamız, sorumluluk duygusunun gelişmesi, kötü düşüncelerden arınmamız, başkalarına zarar vermekten kaçınmamız ve güzel ahlakı kazanmamız gibi manevi ve bedensel faydalar bulunmaktadır.

Oruç tutması farz olan kişiler arasında akıl sahibi olan, ergenlik çağına ulaşmış ve oruç tutmasına engel bir mazereti olmayan her Müslüman yer almaktadır. Gebeler, emzirenler, uzun yolculuk yapanlar ve aşırı açlık veya susuzluk çekenler gibi bazı durumlarda ise oruç tutmak farz değildir.

Oruca alışma süreci ise genellikle vücudun son öğünden 8 saat sonra oruca adapte olduğu ve 8. ile 15. günler arasında vücudun oruca tam anlamıyla alıştığı ifade edilmektedir.

Ramazan ayı, küçük günahların affedilmesi ve büyük günahlar için tevbenin kabul edilmesi için büyük bir fırsattır. Gerçek bir tevbe ile Allah'ın tüm günahları affedeceği bildirilmektedir.
 
Geri
Üst