AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Oruc tutmak diyabete iyi gelir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Oruç tutmak diyabete iyi gelir mi?​

Yüksek riskli diyabet hastaları oruç tuttukları takdirde, özellikle ciddi kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi), diyabetik koma (ketoasidoz), vücutta ciddi susuzluk (dehidratasyon) ve damarlarda pıhtılaşmaya meyil (tromboz) risklerine maruz kalabilirler.
Kan şekeri düştüğünde oruç bozulur mu?
Tip 2 diyabet hastası oruç tutarken gün içinde hekiminin önerdiği sayıda şeker ölçümünü mutlaka yapması gerekiyor. Kan şekeri değeri 60’ın altındaysa ya da 300’ün üzerindeyse o gün tutulan orucu bırakmak gerekiyor” diyor.
Şeker hastaları ramazanda oruç tutabilir mi?
Sağlık profesyonellerine göre, diyabet hastalarının çoğu oruçtan muaftır. Oruç tutmayı tercih etmek kişisel bir karardır. Ramazan başlamadan en az bir ila iki ay önce oruç tutma konusunda doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Reaktif hipoglisemi diyeti nasıl yapılır?​

Kırmızı et yerine, beyaz ete (balık, hindi, tavuk) öncelik verilmelidir. Kızartma, kavurma işlemleri yerine; haşlama, ızgara, buğulama ve fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Ara öğünlerde yoğurt, kepekli tost , meyveli yoğurt(taze meyve ile hazırlanmış) , meyve+badem veya fındık gibi besinler tüketilebilir.
Şeker hastası orucu bozarsa ne olur?
Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar). Şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz.
Reaktif hipoglisemi hastaları oruç tutabilir mi?
Şeker hastalığının başlangıç aşamasında olan ve şeker düşüklüğüne neden olmayan ilaç kullanan hastalar, doktorlarından onay alarak oruç tutabilir.
Şeker hastası olmayıp oruçluyken şekeri düşenler ne yapmalı
- İftar ve sahurda kesinlikle beyaz rafine un ve şekerden kaçınınız.
- Şekerli meyveleri ve tatlı özellikli gıdaları, eğer yenecekse ara öğün olarak iftardan 2-3 saat sonra yiyiniz.
 
Geri
Üst