Oruc niyetinden sonra yemek yenir mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.967
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Oruç niyetinden sonra yemek yenir mi?​

İmsak vakti, sabah namazının girişi ve orucun başlangıcının ifade edildiği andır. Oruca niyet eden kişi bu andan itibaren yemek yemeyi ve su içmeyi bırakmalıdır. Oruç tutmak için yapılacak olan niyetin oruca başlama vakti olan imsak vaktine denk getirilmesi şart olmadığından bu vakitten önce de niyet edilebilir.

Oruç tutarken ne zamana kadar yemek yenir?​

Oruç tutarken ne zamana kadar yemek yenir?
Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir.

Imsaktan sonra yiyip içmek orucu bozar mı?​

Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir.

Geceden oruca niyet eden kişi sahurda yemek yiyebilir mi?​

Geceden oruca niyet eden kişi sahurda yemek yiyebilir mi?
Oruç tutacak kişinin bu andan itibaren yeme içmeye son vermesi gerekir. Ancak, oruca niyet zamanı ile oruca başlama zamanının çakışması şart olmadığı için daha önceden de niyet edilebilir. Bu itibarla, yatmadan önce yemek yiyip oruç tutmaya niyet eden kişi, geceleyin uyandığında imsak vaktine kadar yiyip içebilir.

Sahur ezana kadar mı Imsağa kadar mı?​

Ramazan gecelerinde sahur hazırlıkları imsak vaktine kadar devam etmektedir. Sabaha karşı, gün doğmaya yakın saatlerde bu hazırlıklar ve yemek yeme bitmelidir. Niyet edilip tutulan oruç imsak vakti ile başlar, akşam ezanı ile son bulur.

Ezan okunurken ne yapılır ne yapılmaz?​

Ezan okunurken ne yapılır ne yapılmaz?
Emrin hükmü, ister farz olsun ister sünnet olsun, ezanı duyan her Müslüman namaz kılma gibi bir mazereti yoksa müezzine katılır ve ezanın bitiminde ezan duasını okur. Dolayısıyla ezan okunurken Kur’an okunmaz, vaaz edilmez, selâm verilip alınmaz, konuşulmaz, müzik çalınmaz.

Ezandan sonra yemek yiyip niyet edilir mi?​

Buna göre sahurda ezan okunduğu sırada, oruca başlama saati olan imsak vakti girdiği için yenilip içilmemelidir. Bu durumda ezan okunurken su içmek orucu bozar. O gününün orucuna niyetlenmek isteyen kişi, ancak sabah ezanına kadar bir şeyler yiyip içebilir.

Sahurda niyet ettikten sonra yemek yenir mi?​

Sahurda niyet ettikten sonra yemek yenir mi?
Oruca niyet edildikten sonra daha vakit bitmemişse yemek yenilebilir. Niyet edilmiş olması orucu başlatmaz. İmsak vakti girdiği andan itibaren oruç başlamış olur ve bu vakitten önce yeme içme bırakılmalıdır.
 
Oruç niyetinden sonra yemek yenmez, çünkü oruç tutarken imsak vakti ile birlikte yemek yemek ve su içmek bırakılmalıdır. Oruca niyet eden kişi imsak vaktinden itibaren oruca başlamış kabul edilir ve bu saat itibariyle yemek yemek orucu bozar.

Oruç tutarken sahur vaktine kadar yemek yenilebilir. Sahur vakti, imsak vaktinden önceki son zamandır ve bu saate kadar yemek yiyip içmek orucu bozmaz.

Ezan okunurken yemek yemek, su içmek veya oruç niyeti yapmak uygun değildir. Ezandan önce yemek yemek ve su içmek orucu bozar. Ancak ezan okunduktan sonra oruç niyeti yapılabilir.

Sahurda oruca niyet eden bir kişi, niyet ettikten sonra sahur vakti bitmeden yemek yenilebilir. Niyet orucu başlatmaz, orucun başlangıcını imsak vakti belirler. Dolayısıyla sahurda niyet edildikten sonra yemek yenilebilir.
 
Geri
Üst