AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Oruc bozulduktan sonra su icilir mi?

Editör

Yeni Üye

Oruç bozulduktan sonra su içilir mi?​

CEVAP: Ramazan günü, iğne olmak, kendi isteğiyle ağız dolusu kusmak gibi bir sebeple oruç bozulursa, yolcu şehrine gelirse, kadının hayzı kesilirse, akşama kadar oruçlu gibi sakınmaları gerekir. Yiyip içmeleri mekruh olur.

Çok susadım su içtim orucum bozulur mu?​

Çok susadım su içtim orucum bozulur mu?
Oruçlu bir kimse meşru mazeret olmaksızın gıda veya ilaç cinsinden bir şeyi ister su ile, ister susuz olarak yer veya içerse orucu bozulur ve kefaret gerekir.

Ezan okunurken su içmek günah mı?​

Ezan okunmaya başladığı esnada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak su içilmemelidir. Su içilmesi durumunda oruç bozulacağından dolayı kaza gerekmektedir.

Ezan okunana kadar su içilebilir mi?​

Ezan okunana kadar su içilebilir mi?
Bundan dolayı ezanın okunmaya başlaması ile birlikte yeme ve içmeyi terk etmesinin gerekliliği söz konusudur. Ezan okunmaya başladığı esnada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak su içilmemelidir. Su içilmesi durumunda oruç bozulacağından dolayı kaza gerekmektedir.
Sahurda ezan okunurken Diş fırçalamak orucu bozar mı?​
Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.” Diyanetin bu açıklamasına göre oruçluyken diş fırçalanmasında bir sakınca yoktur.

Sahurda ezan Bitene Kadar yemek Yenilebilir mi?​

Sahurda ezan Bitene Kadar yemek Yenilebilir mi?
İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir.

Oruç tutarken çok susadım ne yapmalıyım?​

Sıcakların yüksek seyrettiği bu dönemde gün içinde susuzluk çekmemek için, sahura kadar azar azar sıvı gıdalar tüketilmeli. Bu şekilde düzenli olarak su alımı, bir gün sonra vücudun daha tasarruflu su harcamasını sağlar.”

Evet, oruç bozulduktan sonra su içmek için önce niyet etmek gerekir. Oruç bozulduktan sonra su içebilirsiniz ancak o gün için artık oruç tutmak mümkün olmayacağı için kaza etmeniz gerekecektir. Oruç bozulduktan sonra tutulan günün kazası için bir gün oruç tutmanız gerekmektedir.
Oruç bozulduktan sonra su içmek, meşru bir mazeret olmadan yapıldığında orucu bozar ve bu durumda kefaret gerekebilir. Bu sebeple oruçlu iken su içmemeye özen göstermek önemlidir.
Ramazan ayında oruç tutarken çok susadığınızda, iftar saatinin gelmesini beklemek en doğru yaklaşım olacaktır. Ayrıca sahurda su tüketmeyi ihmal etmemeniz ve gün içinde düzenli olarak sıvı alımınızı arttırmanız da önemlidir. Susuzluğu azaltmak için ise iftar ile sahur arasında bol sıvı tüketebilirsiniz. Ayrıca iftarda ve sahurda tuzlu ve aşırı baharatlı yiyeceklerden uzak durarak susuzluğu azaltabilirsiniz.

Geri