AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Oruc bozulduktan sonra devam edilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Oruç bozulduktan sonra devam edilir mi?​

Esas itibariyle bir hata eseri olarak oruç bozulunca hiçbir şey yiyip içmeden iftara kadar beklemek vaciptir. Bir hata sonucu bozulan oruçtan sonra kusmada olduğu gibi yeyip içmek s,dece kaz,yı icap ettirir, keff,reti gerektirmez. İstemeyerek kusmak ağız dolusu bile olsa orucu bozmaz.

Orucu bozulan kimse yiyip içebilir mi?​

Sual: Ramazanda herhangi bir şekilde orucu bozulan kimse, yiyip içebilir mi? CEVAP: Ramazan günü, iğne olmak, kendi isteğiyle ağız dolusu kusmak gibi bir sebeple oruç bozulursa, yolcu şehrine gelirse, kadının hayzı kesilirse, akşama kadar oruçlu gibi sakınmaları gerekir. Yiyip içmeleri mekruh olur.
Hangi durumlarda 61 gün oruç tutulur?
KEFARET ORUCU GEREKTİREN HALLER : Oruç kefareti , Ramazan orucunun, mazeretsiz olarak bozulması sebebi ile bir ceza olarak, Ramazan dışında 1 güne karşılık 61 gün oruç tutmaktır. Ramazan’da meşru bir mazeret bulunmaksızın orucu bozup yemek içmek ve cinsel ilişkide bulunmak kefaret orucunu gerektirir.

61 gün oruç tutmazsak ne olur?​

Bir orucun bozulduğu gün için tutulur. Yani Ramazan orucunu bozan kişinin 61 gün oruç tutmasıgerekmektedir. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu kefaretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).

Bilerek bozulan orucun kazası kaç gün?​

Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffaret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhari, Savm, 30; Hibe 20; Nafakat, 13; Keffara’l-eyman, 2-4; Müslim, Sıyam, 81). Oruç keffareti, iki kameri ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır.
61 gün kefaret orucu neden tutulur?
Neden 30, 50 değil de 61 gün denmiştir? 61 gün kefaret orucunun 60 günü orucu bozmanın cezası olarak tutulur. 1 gün ise bozulan orucun kazasıdır. Peygamber Efendimiz (asm) bozulan orucun cezasının 61 gün olmasını emretmiştir.

Orucu bozup 60 gün tutmazsak ne olur?​

Bir orucun bozulduğu gün için tutulur. Yani Ramazan orucunu bozan kişinin 61 gün oruç tutması gerekmektedi. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffaretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir.

Ramazan ayında bir gün oruç tutmazsak ne olur?​

Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Bir kimse, Allah’ın tanıdığı bir ruhsat olmadan, Ramazan’da bir gün orucunu tutmazsa, bütün yılın orucu bile o günün yerini tutmaz.” Eğer mazeret var ise, o orucun kefareti tutulur. Kefaret, oruç tutmamanın değil, orucu kasten bozmanın cezasıdır.
Orucu bozduktan sonra ne yapılır?
Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).”

Kuranda 61 gün kefaret orucu var mı?​

İşin doğrusu ne Kur’ân’da, ne de sağlam hadislerde 60 gün kefaret, bir gün de kaza olmak üzere 61 gün oruç tutma olayı yoktur ve Peygamber kimseye böyle bir emir vermemiş, kimseyi bununla yükümlü kılmamıştır.
 
Geri
Üst