Oruc acarken ne soylenir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Oruç açarken ne soylenir?​

Oruç ibadetini gerçekleştiren herkes dilediği gibi dua edebilir ancak Hz. Muhammed’in oruç açarken şöyle dua ettiği ileri sürülüyor: “Allahümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü, fe tekabbel minnâ. İnneke entes-semiül âlim.”

Oruç tutmadan önce nasıl niyet edilir?​

Buna göre oruç tutmadan önce sahurda son yemeğimizi veya suyumuzu içtikten sonra “Niyet ettim Ramazan’ı şerifin bugünkü orucuna” veya benzeri sözlerle niyet edebiliriz. Ramazanda oruç tutmaya başlamadan önce her gün niyet etmek gerekmektedir bilgisi de önemlidir.
Oruca nasıl niyet ederken ne söylenir?
Oruç niyeti için “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet oruç tutmak isteyen kişiler için yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir.
Oruç ilk ne ile açılır?
İftarın hurma, tatlı ve su gibi şeylerle yapılması müstehaptır. Peygamberimiz (s.a.s.), “Biriniz orucunu açtığı zaman hurma ile açsın. Hurma bulamazsa su ile açsın. Çünkü su temizdir / temizleyicidir.” (Tirmizî, “Savm”, 10).

Oruç açarken ne yapılmalı?​

Orucu duayla açmak sünnettir. İlk iş susuzluğun giderilmesidir. Bol sulu gıdalar tüketilmelidir. İftar öncesi 1 bardak su, hurma ya da zeytinle başlayıp ardından ılık bir çorba ve bir dilim ekmek yedikten sonra 15 – 20 dakika ara verilmelidir.

Ramazan orucuna niyet ederken ne denir?​

Niyet etmek için ne söylenir?
Oruca niyet edilirken dil ile söylemeden kalben yapılan niyet de geçerli olmaktadır. Kalben niyet edilirken dille tasdik etmek menduptur. “Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için bugünkü Ramazan orucunu tutmaya” şeklinde yapılan niyet en efdal olan niyettir.
Oruç hurmayla açılır mı?
Sahabeden Selman İbni Amir ed-Dabbi radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Nebi sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Herhangi biriniz iftar etmek istediği zaman orucunu hurma ile açsın. Hurma bulamazsa, su ile iftar etsin. Su temizdir.” [Ebu Davud, Savm 21; Tirmizi, Zekat 26, Savm 10.

Geri