Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Oruc acarken nasil dua edilir?

Editör

Yeni Üye

Oruç açarken nasıl dua edilir?​

Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme’l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü. Allah’ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim.

Oruç açarken ne soylenir?​

Oruç ibadetini gerçekleştiren herkes dilediği gibi dua edebilir ancak Hz. Muhammed’in oruç açarken şöyle dua ettiği ileri sürülüyor: “Allahümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü, fe tekabbel minnâ. İnneke entes-semiül âlim.”

Peygamberimizin iftarda nasil dua etmistir?​

Peygamberimizin iftarda nasil dua etmistir?
Soru: Peygamberimiz (s.a.v.), iftarda nasıl dua etmiştir? Söyleyiniz. Cevap: “Allahümme leke sumtu ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü ve ala rızkıke eftartü ve savme’l-Gadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirli ma kaddemtü ve ma ahhartü.” “Allah’ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim.

Oruca nasıl niyet edilir?​

Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Oruç açarken nasıl açılır?​

Şevkânî, IV, 247). Hadis kaynaklarında yer aldığı bilinmemekle beraber fıkıh literatüründe, “Allahım! Senin rızân için oruç tuttum, sana iman ettim, sana güvendim ve senin verdiğin rızıkla orucumu açıyorum; günahlarımı bağışla” (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 200) şeklinde dua edilmesi de müstehap görülmüştür.

Oruç ilk ne ile açılır?​

Oruç ilk ne ile açılır?
İftarın hurma, tatlı ve su gibi şeylerle yapılması müstehaptır. Peygamberimiz (s.a.s.), “Biriniz orucunu açtığı zaman hurma ile açsın. Hurma bulamazsa su ile açsın. Çünkü su temizdir / temizleyicidir.” (Tirmizî, “Savm”, 10).

Oruç tutarken niyet nasıl yapılır?​

Siz de ramazan ayında tutacağınız oruçlar için oruç niyeti Türkçe nasıl edilir diyorsanız “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü ramazan orucu tutmaya.” şeklinde niyet edebilirsiniz. Ayrıca ramazan ayı boyunca farz olan oruç dışında başka bir oruca niyet edilemeyeceği için her gün için ayrı ayrı niyet edilmelidir.

Peygamberimiz iftarda hangi duayı okurdu?​

Hazreti Muhammed Ramazan ayında orucunu açarken hep bu duayı okurdu. Peygamberimizin okuduğu iftar duası şöyle; “Allahümme leke sumtü ve alâ rızkıke eftartü.” Manası: Ey Allah’ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.

Su duası nedir?​

Su duası nedir?
Allâhümme’skınâ ğayşen muğîsen merîen tabakan merî’an ğadekan ‘âcilen ğayra râisin. Allâhümme’skınâ ğayşen muğîşen mürîen nâfıan ğayra dârrin, ‘âcilen ğayra âcilin. Allahümme’skınâ, Allahümme’skınâ, Allahümme’skınâ.

Oruç tutmak için ne zaman niyet edilir?​

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).

Oruç açmak için nasıl niyet edilir?​

“Allah’ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla.”

Oruç açarken dua etmek oldukça önemlidir ve duaların kabul olma ihtimali oruç açma anında artmaktadır. Hz. Muhammed'in oruç açarken okuduğu dua ise "Allahümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü, fe tekabbel minnâ. İnneke entes-semiül âlim." şeklindedir.

Peygamberimiz iftarda ise şu duayı okumuştur: “Allahümme leke sumtu ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü ve ala rızkıke eftartü ve savme’l-Gadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirli ma kaddemtü ve ma ahhartü.” Yani, "Allah’ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim."

Oruç açılırken okunan dua da önemlidir. Fıkıh literatüründe, "Allahım! Senin rızân için oruç tuttum, sana iman ettim, sana güvendim ve senin verdiğin rızıkla orucumu açıyorum; günahlarımı bağışla" şeklinde dua edilmesi tavsiye edilmektedir.

Oruç ilk hurma ile açılması veya bulunamadığında su ile açılması müstehaptır. Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “Biriniz orucunu açtığı zaman hurma ile açsın. Hurma bulamazsa su ile açsın. Çünkü su temizdir / temizleyicidir.” Su, hurma, tatlı gibi şeylerle iftar yapılması tavsiye edilir.

Oruç tutarken niyet etmek de önemlidir. Oruç niyeti Türkçe olarak “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü ramazan orucu tutmaya.” şeklinde yapılabilir. Ayrıca her gün için ayrı ayrı niyet edilmesi gerekmektedir.

Su duası da oldukça kıymetli dualardan biridir. "Allâhümme’skınâ ğayşen muğîsen merîen tabakan merî’an ğadekan ‘âcilen ğayra râisin. Allâhümme’skınâ ğayşen muğîşen mürîen nâfıan ğayra dârrin, ‘âcilen ğayra âcilin. Allahümme’skınâ, Allahümme’skınâ, Allahümme’skınâ."

Oruç tutmak için niyetin zamanı da önemlidir. Şafiî mezhebine göre nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir.

Son olarak, oruç açmak için de niyet etmek önemlidir. Oruç açarken, "Allah’ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla” şeklinde dua edilebilir.

Geri