AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ortulu maliyeti nedir?

Editör

Yeni Üye

Örtülü maliyeti nedir?​

Örtülü maliyet, işletme faaliyetinde kaynağı kullanmak yerine, kaynağı başka bir amaç için kullanıyorsa, kuruluşun işletmenin ne kazandığını hesapladığı, kavramsal maliyet veya zımni maliyet olarak da bilinen, ticari kuruluşun kaynaklarının fırsat maliyetini ifade eder.

Örtük gider ne demek?​

Örtük gider ne demek?
Üreticinin, kendi sahip olduğu için piyasaya herhangi bir ödeme yapmadan kullandığı üretim faktörlerinin maliyeti.

Zımni maliyet nedir?​

-Zımni ya da örtük maliyetler üretimi gerçekleştiren firma tarafından o firmanın sahibi olanlara üretime katkıları karşılığında yapılması gereken ödemeleri kapsar. Firmanın sahip olduğu faktörlerin en iyi alternatif üretim alanlarında elde edecekleri gelirlerin toplamına eşittir.

Zımmi maliyet ne demek?​

Zımmi maliyet ne demek?
bir firmanın sermayesini, envanterlerini, mal sahibinin kaynaklarını kullanması ancak bu sırada herhangi bir ödeme yapılmaması durumu. firma tarafından firmanın sahiplerine üretime yaptıkları katkı karşılığında yapılan ödemelerdir.
Açık maliyet ve örtük maliyetin toplamı nedir?​
İktisadi maliyet, açık maliyet ile örtük maliyet toplamına eşittir. Muhasebe sisteminde üretim maliyetleri açık maliyet anlamında tanımlandığından, açık maliyetler muhasebe maliyetleri diye de nitelendirilir.

Ortalama masraf ne demek?​

Ortalama masraf ne demek?
(Average cost, unit cost) Toplam maliyetin toplam üretim miktarına bölünmesiyle hesaplanan, bir birim mal üretmek için katlanılan maliyettir. Ortalama maliyet, ortalama değişken maliyet ile ortalama sabit maliyet toplamına eşittir.

AFC nasıl hesaplanır?​

1-Ortalama Sabit Maliyet (AFC ): Firmanın birim üretim başına düşen sabit maliyetidir. AFC=FC/Q. 2-Ortalama Değişken Maliyet (ABC): Firmanın birim üretim başına düşen değişken maliyetidir.

Iktisatta AP ne demek?​

Iktisatta AP ne demek?
Ortalama ürün (AP) maksimum olduğunda AVC minimumdur. AP arttığında AVC düşmektedir. AP azaldığında AVC artmaktadır. MC minimumda iken MP (marjinal ürün) maksimumdur.

Değişir maliyet nedir?​

Değişken maliyetler, belirli bir faaliyet aralığında üretim miktarı arttığında toplam tutarı üretim miktarı ile orantılı şekilde artan, üretim miktarı azaldığında toplam tutarı üretim miktarı ile orantılı şekilde azalan, ancak birim başına düşen tutarı sabit kalan maliyetlerdir.

Örtülü maliyet (örtük maliyet), bir işletmenin faaliyetlerinde kullanabileceği kaynağı alternatif bir amaca harcadığında ortaya çıkan maliyet olarak tanımlanır. Bu, işletmenin sahip olduğu kaynakların fırsat maliyetini ifade eder. Örneğin, bir işletme kendi arazisini otel inşa etmek yerine tarım alanı olarak kullanırsa, otel inşa etme fırsatının maliyeti örtülü maliyettir.

Örtük gider ise bir üreticinin kendi kaynaklarını, mülkiyeti olan faktörleri maliyet olmaksızın kullanması durumunda ortaya çıkan maliyeti ifade eder. Yani, üreticinin herhangi bir harcama yapmadan kendi sahip olduğu kaynakları kullanması durumunda karşılaşılan maliyet örtük giderdir.

Zımni maliyet (örtük maliyet), bir işletmenin sahip olduğu kaynakların diğer alternatif kullanım alanlarında sağlayacağı geliri ifade eder. Bu maliyetler genellikle üretimi gerçekleştiren firmanın sahiplerine yapılması gereken ödemeleri kapsar. Zımni maliyetlerin hesaplanması, firmanın sahip olduğu faktörlerin en iyi alternatif kullanım alanlarında elde edecekleri gelirlerin toplamına eşdeğer olmalıdır.

Ortalama maliyet, bir birim mal üretmek için katlanılan toplam maliyetin toplam üretim miktarına bölünmesi ile hesaplanan maliyettir. Ortalama maliyet, ortalama değişken maliyet ile ortalama sabit maliyetin toplamına eşittir. Bu maliyet, işletmenin birim başına düşen maliyetini gösterir.

Değişken maliyetler ise üretim miktarıyla doğru orantılı olarak artan ve azalan maliyetlerdir. Yani, üretim miktarı arttıkça toplam değişken maliyet de artar, azaldıkça ise azalır. Ancak birim başına düşen maliyet sabit kalır. Bu da değişken maliyetlerin özelliğidir.

Geri