AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ortuk program ne demek?

Editör

Yeni Üye

Örtük program ne demek?​

Örtük program, öğrenme-öğretme süreçlerine, yaşantılarına, ortamına ve yapısına gömülü, öğrencilerin, öğretmenlerin, yöneticilerin, diğer personelin ve velilerin beraberlerinde getirdikleri özelliklerden, düşüncelerden, inançlardan, bilgi, beceri, tutum ve davranışlardan etkilenen, eğitim, öğretim ve ders programının …

Örtük program yaklaşımları nelerdir?​

Eğitim biliminde sıklıkla kullanılan kavramlardan biri olan örtük program, öğrencilerin ders içi ve ders dışı etkinliklerinin düzenlenmesi demektir. Bu programda öğrencilerin derslerde öğrenemediği bilgilerin sosyal aktiviteler, okul gezileri ve daha birçok sosyal etkinlik ile öğrenmesi hedeflenir.

Örtük pedagoji nedir?​

Örtük pedagoji nedir?
m.e.b’in yasa ve tüzüklerinde yer almayan, tüm ders dışı etkinlikleri kapsayan, okulların gönüllülük esasına dayandırarak kendi amaçları doğrultusunda uyguladıkları öğretim programıdır.

Örtük programın özellikleri nelerdir?​

Örtük programın özellikleri nelerdir?
Örtük Program
- Resmi olmayan veya açıkça belirtilmemiş, fakat öğrencilerin ulaşmalarını beklediği mesajları,
- Amaçlanmayan öğrenme sonuçları, yani ürünlerini,
- Eğitim siteminden ortaya çıkan ve açık olmayan mesajları,
- Öğrenciler tarafından ortaya konulan faaliyetleri içerir.

Örtük sistem nedir?​

Örtü sistemi, hayvan anatomisinde sıklıkla bir hayvanın en büyük organ sistemidir. Deri, saç, tüyler, pullar, tırnaklar ve deri bezleri ile onların ürünlerini (ter gibi) kapsar. Dış çevre ile vücudu ayırır ve vücudu dış çevreye karşı korur. Botanikte ise örtü sistemi bir ovülün örtüsüne verilen isimdir.

Örtük müfredat nedir?​

Müfredat programlarının sosyolojik boyutlarından birisi de, açık müfredat dışında bir de gizli ya da örtük müfredat kavramının varlığıdır. Ders dışı etkinlikleri de içine alan, yazılı olmayan bir kavramdır. Amaçlanmış ya da amaçlanmamış bir öğrenim sonucunu ifade eder.

Açık program nedir?​

Açık program nedir?
Resmi Program (açık): Ders içeriklerini, program kılavuzlarını, ders taslağını, standartlarını ve konu listelerini içeren yazılı programdır. Eğitim otoritelerince onaylanarak okullara gönderilen programdır.

Ise vuruk program nedir?​

Ise vuruk program nedir?
Uygulamadaki Program (işevuruk – gerçekleşen): Öğretmen tarafından sınıfta kapsama alınan ve vurgulanan, yani öğretmenin öğrettikleri ile öğrencilerin gerçekten sorumlu tutuldukları öğrenme taslakları ve standartları, yani önemli olanları içerir.

Örtük program, eğitim süreçlerine gömülü halde olan ancak açıkça belirtilmemiş veya resmi olarak tanımlanmamış olan öğrenme unsurlarını ifade eder. Öğrencilerin, öğretmenlerin, yöneticilerin, velilerin ve diğer personelin yaşantıları, düşünceleri, becerileri, inançları ve davranışları gibi unsurlardan etkilenen bu program, genellikle yazılı olmayan ancak etkileri açık şekilde hissedilen öğrenme süreçlerini kapsar.

Örtük program yaklaşımları, öğrencilerin ders içi ve ders dışı etkinliklerinin düzenlenmesini içerir. Bu yaklaşım, öğrencilerin sınıf içinde öğrenemedikleri konuları sosyal etkinlikler, okul gezileri ve diğer sosyal faaliyetler aracılığıyla öğrenmelerini amaçlar. Bu sayede öğrencilerin kavramları daha derinden öğrenmeleri ve deneyimlemeleri hedeflenir.

Örtük pedagoji ise Milli Eğitim Bakanlığı yasa ve tüzüklerinde yer almayan, okulların kendi amaçları doğrultusunda uyguladıkları, gönüllülük esasına dayalı, ders dışı etkinlikleri kapsayan öğretim programını ifade eder.

Örtük programın özellikleri arasında resmi olmayan veya belirtilmemiş mesajları, amaçlanmayan öğrenme sonuçlarını, öğrenciler tarafından ortaya konulan faaliyetleri ve eğitim sistemi içerisinden çıkan açık olmayan mesajları sayabiliriz.

Örtük sistem, hayvan anatomisinde bir hayvanın en büyük organ sistemini ifade ederken, botanikte ovülün örtüsüne verilen isimdir.

Örtük müfredat ise açık müfredat dışında kalan, ders dışı etkinlikleri de içeren, yazılı olmayan öğrenme kavramlarını ifade eder. Amaçlanmış veya amaçlanmamış öğrenme sonuçlarını içerir.

Açık program, resmi olarak belirlenmiş ders içeriklerini, program kılavuzlarını, ders taslaklarını ve standartlarını içeren yazılı eğitim programını ifade eder.

İse vuruk program ise uygulamada gerçekten öğrencilere aktarılan ve öğretmen tarafından vurgulanan öğrenme unsurlarını ifade eder. Bu program, öğrencilerin gerçekten sorumlu tutulduğu öğrenme taslaklarını ve standartlarını içerir.

Geri