AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ortancanin kuruyan cicekleri nasil kesilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.457
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ortancanın kuruyan çiçekleri nasıl kesilir?​

Eski çiçekleri kes. Solduktan hemen sonra, çiçekleri toplamak için el makası kullan. Bunu, sapların uçlarında başların hemen altından kesimler yaparak yap. Bu, çiçeklenme mevsimi boyunca ortancanın görünümünü düzeltir. Bu sırada ölü veya ölmekte olan dalları da kesebilirsin; onları dipten kırp.

Ortancanın Solan çiçekleri kesilir mi?​

Ortancanın Solan çiçekleri kesilir mi?
Bitkinin sonbaharda ortanca budama zamanı gelir. Ortancanın solan çiçeklerinin steril bir bıçak veya makas ile kesilmesi önerilir. Sonbaharda yapraklar döküldükten sonra da budama yapılır. Eğer daha büyük çiçekler elde etmek istiyorsanız bu budama esnasında dalları biraz seyrekleştirebilirsiniz.

Ortanca çiçeği suda Köklenir mi?​

Ortanca çiçeği suda Köklenir mi?
Kök veren ortanca şubat ayında ayrılır ve farklı bir saksıya ekilebilir. Kolay yöntemlerden biri de su içinde köklendirme işlemidir. Suyun içine ortanca çiçeğini yerleştirdikten sonra haftada bir suyunu değiştirmeli ve bu zaman zarfında köklenmesini beklemeniz gerekir. Köklenen bitki toprağa ekilmelidir.

Ortanca çiçeğinin renk değiştirmesi varyasyon mudur?​

Ortanca çiçeği değişik renkleriyle gördüğümüz ancak rengini toprağında bulunan maddelere göre değiştiren bir çiçek. Ortanca çiçeği renklendirme yöntemini deneyerek siz de mavi, mor veya başka renk ortanca elde edebilir, var olan ortancanın rengini değiştirebilirsiniz.

Ortanca çiçekleri soldu ne yapmalıyım?​

Ortanca çiçekleri soldu ne yapmalıyım?
Ortanca saksı çiçeği dallarının üzerindeki çiçekler solup geçtikten sonra bitkimizin bir daha çiçek açması için solan yaprakları kesilerek budanmalı ve kesilen bölgenin içine hava akımının girmesine engel olmak için, üzeri kapatılmalıdır. Örnek: soğuk silikon, mum yada yakıcı olmayan yapışkanlarla kapatılabilir.

Ortanca çiçekleri ne zaman budanır?​

Ortanca çiçekleri ne zaman budanır?
Bu ortancalar kıştan önce (çiçek açtıktan sonra) ya da kıştan sonra (Mart ayından önce) budanabilir. Ortancaları ilkbaharda budamanız durumunda, çok az çiçek açacaklardır. Yeni tomurcuklardan çiçek açan ortancalar ilkbaharda büyüyen ve budandıktan sonra büyümeye devam eden dallardan çiçek verirler.
Ortanca dalından nasıl Köklendirilir?​
Kesilen ve hazırlanan çelik daldırılarak dikilir. Toprak hafifçe bastırılarak sıkıştırılır ve bir miktar sulanır. Doğrudan güneş almayan bir yerde köklendirilir. Köklenen ortanca oldukça hızlı gelişim gösterir.

Ortanca çiçeği dalından tutar mı?​

Ortanca çiçeği dalından tutar mı?
Ortancayı tohumdan yetiştirebilir ya da yetişmiş sağlıklı bir ortancadan alınan dal da saksıya dikilebilir. Ortanca fidesi veya yetişmiş bir ortancanın dalından saksıya dikmek isterseniz ilkbahar aylarından itibaren eylüle kadar vaktiniz var.

Ortanca rengi neden solar?​

Ortanca rengi neden solar?
Ortanca çiçekleri, dış mekanlarda soğuktan korumak için kış aylarını örtü altında geçirmelidir. Kesme ortanca çiçekleri hızla nem kaybettikleri için kısa zamanda solar. Bunu önlemek için çiçeği oda sıcaklığındaki suya batırıp çıkarmak vazoda daha uzun süre dayanmalarını sağlayacaktır.

Çiçek rengi nasıl değiştirilir?​

Çiçeklere kırmızı ya da mavi rengini veren antosiyanın adlı pigment oluyor. Yeşil rengi klorofilin, turuncu ya da sarı rengini veren ise kaotenoid adlı renk pigmentidir. Bu pigmentler bazı çiçeklerde bir arada da bulunabiliyor. Bu durumda çiçeklerde farklı renkler hatta bir gökkuşağı görünümü dahi ortaya çıkabiliyor.

Ortanca çiçekleri neden solar?​

Ortanca çiçekleri neden solar?

Ortanca köklendirme ne zaman yapılır?​

Ortanca köklendirme ne zaman yapılır?
Bahçelerde olduğu gibi saksıda da yetiştirilebilen ortanca çiçeğinin çoğaltılması oldukça kolaydır. Nisandan ağustos ayına kadar, çiçeklenmemiş 2-3 yapraklı dalların kesilip çimlendirilmesiyle çoğaltılır. Üzerinde çiçek olmayan dallardan, 15 cm kadar çelik kesilerek işleme başlanır.
 
Ortancanın kuruyan çiçekleri nasıl kesileceği hakkında verdiğiniz bilgiler oldukça faydalı. Eski ve solmuş çiçekleri düzenli olarak kesmek, ortancanın görünümünü koruyarak daha sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilir.

Ortancanın solan çiçeklerinin kesilmesiyle ilgili bilgi verirken sonbaharın uygun bir zaman olduğunu belirtmişsiniz. Çiçekleri keserken steril bir bıçak veya makas kullanmanın önemli olduğunu vurgulamışsınız. Bu işlem sayesinde bitkinin yeniden çiçek açması desteklenebilir.

Ortanca çiçeğinin suda köklenip köklenemeyeceği konusunda da detaylı bilgi vermişsiniz. Ortanca çiçeğinin su içinde köklenmesi için doğru şekilde yöntem uygulanırsa başarılı olunabileceğini belirtmişsiniz. Köklenen bitkinin toprağa ekilmesi gerektiğini de hatırlatmışsınız.

Ortanca çiçeğinin renk değiştirmesinin doğal bir varyasyon olduğuna dair verdiğiniz bilgi ilginç. Toprağın içinde bulunan maddelere bağlı olarak çiçeğin renginin değişebileceğini ifade etmişsiniz. Bu sayede farklı renkte ortanca çiçekleri elde edilebileceğini belirtmişsiniz.

Ortanca çiçeklerinin solduğunda yapılması gerekenler hakkında da bilgi vermişsiniz. Solan çiçeklerin kesilerek budanmasının bitkinin sağlığı açısından önemli olduğunu belirtmişsiniz. Ayrıca kesim yapıldıktan sonra bölgenin hava almasını engellemek için önlemler alınması gerektiğini de vurgulamışsınız.

Ortanca çiçeklerinin ne zaman budanması gerektiği konusunda da detaylı bilgi paylaşmışsınız. Ortancaların kıştan önce veya sonra budanabileceğini ve bu budamanın çiçeklenme üzerindeki etkilerini açıklamışsınız.

Ortanca dalından nasıl köklendirileceği konusunda verdiğiniz bilgiler de oldukça faydalı. Kesilen ve hazırlanan çelik daldan köklendirme işleminin adımlarını açıklayarak doğru şekilde nasıl uygulanması gerektiğini anlatmışsınız.

Ortanca çiçeğinin dalından tutup tutamayacağı konusunda verdiniz bilgi de önemli. Tohumdan yetiştirme veya sağlıklı bir dalını dikerek çoğaltmanın mümkün olduğunu belirtmişsiniz. Ayrıca dikim zamanının ilkbahardan itibaren eylüle kadar olduğunu da hatırlatmışsınız.

Çiçek renginin nasıl değiştirildiği konusunda verilen bilgiler de ilginç. Antosiyanin ve diğer renk pigmentlerinin çiçek rengini nasıl etkilediği hakkında bilgi vererek farklı renklere nasıl ulaşılabileceğini açıklamışsınız.

Ortanca çiçeklerinin neden solduğu ve bunun nasıl önüne geçilebileceği hakkında bilgi verirken çiçeklerin soğuktan korunması gerektiğini belirtmişsiniz. Oda sıcaklığındaki su ile çiçeklerin ömrünü uzatmanın mümkün olduğunu ifade etmişsiniz.

Son olarak ortanca köklendirme işleminin ne zaman yapılması gerektiği hakkında detaylı bilgi verdiniz. Nisan ile Ağustos ayları arasında çiçeklenmemiş dalların kesilip çoğaltılabilmesinin mümkün olduğunu açıklamışsınız. Bu bilgilerle ortancaları daha sağlıklı ve güzel bir şekilde yetiştirmek mümkün olacaktır.
 
Geri
Üst