AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ortanca cicegi neden yesile doner?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.832
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ortanca çiçeği neden yeşile döner?​

Hydrangeaceae familyasına mensup ortanca çiçeğinin yeşil olmasının sebebi bitkinin doğasındandır. Ancak toprakla bulunan mineraller ile ortanca çiçeği renklendirme yapılabilir. Ortancanın dünya üzerinde 80 kadar doğal türü vardır ve anavatanı Japonya’dır.

Ortanca hangi gübre verilir?​

Ortancaların tomurcuklarının dökülmesine sebep olan en önemli neden potasyum eksikliğidir. Bu yüzden bitkinin bu hali gözlemlendiğinde bitkiye potasyum ağırlıklı gübre verilmelidir.
Ortanca nasıl mor olur?​
Ortanca Çiçeği Renklendirme / Renk Değiştirme Yukarıda da belirttiğimiz gibi ortancanın rengi toprağın pH derecesi ile alakalıdır. Eğer toprağın asit seviyesi fazla ise daha mavi tonlu, asit seviyesi az ise daha pembe tolu çıkacaktır.

Ortanca çiçeği güneş sever mi?​

Ortanca çiçeği güneş sever mi?
Ortancalar ışıklı ortamları severler. Bu tür yerler onlar için en iyi ortamdır. Sabah güneşi ve akşam üzeri güneşi yararlıdır. Çiçekleri dinç tutmak için ışık gereklidir fakat fazla ışığa maruz kaldıklarında güneş çiçeklerin yapraklarının kenarına zarar verebilir.

Ortanca ne renk olur?​

Ortanca ne renk olur?
ORTANCA ÇİÇEĞİ ASLINDA YEŞİLDİR Anavatanı Japonya olan ve 80 civarında türü olan ortanca, topraktaki pH dğerine göre renk alır. Yani toprağa eklenen ortanca mavileştirici ile mavi renk elde edilebilir. Ortanda kendiliğinden mavi olmaz.

Ortanca rengi neden solar?​

Ortanca çiçekleri, dış mekanlarda soğuktan korumak için kış aylarını örtü altında geçirmelidir. Kesme ortanca çiçekleri hızla nem kaybettikleri için kısa zamanda solar. Bunu önlemek için çiçeği oda sıcaklığındaki suya batırıp çıkarmak vazoda daha uzun süre dayanmalarını sağlayacaktır.

Ortanca çiçeği hangi gübreyi sever?​

Gübre kullanmak yerine doğal bir mavileştirme yöntemi arıyorsanız o zaman cevap hayvan gübresi. Hayvan gübresi barındırdığı yüksek asit ile ortancaları masmavi bir renge bürüyecektir. İlkbahar sonu ve sonbahar başı arasında ayda iki defa yaprak çürüğü ve büyükbaş hayvan gübresi koyarsanız ortanca rengi mavi olur.
Ortanca Cicegine ne iyi gelir?​
Zengin, nemli toprağı tercih eden, bol suya ihtiyacı olan ortanca çiçeklerinin, sıcaklığa bağlı olarak haftada bir ya da iki kez sulanmaları gerekir. Mart, mayıs ve temmuz aylarında genel amaçlı gübre kullanımı çiçeklemenin sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Ortanca çiçeği soğuğa dayanır mı?​

Ortanca çiçeği soğuğa dayanır mı?
Saksıda ortanca yetiştirmek Yazın ise köklerinin serinde kalması lazım. Bu iki sebepten dolayı poşetlerde satılan özel süs bitkisi toprakları ortancalara zararlı olabilir. Çünkü kökleri yazın sıcaktan, kışın soğuktan iyi koruyamaz.

Ortanca çiçeği hangi ortamı sever?​

Ortanca çiçeği hangi ortamı sever?
Ortancalar, derin, hafif asitli, humustan zengin toprakları sever. 1,5 metreye kadar çıkan boyları ile saksı çiçekleri olarak da yetiştirilebilir. Kısmen gölge ve havadar yerlerde rahat eder.

Ortanca çiçeği kaç günde bir sulanır?​

Zengin, nemli toprağı tercih eden, bol suya ihtiyacı olan ortanca çiçeklerinin, sıcaklığa bağlı olarak haftada bir ya da iki kez sulanmaları gerekir.

Ortancalar neden mavi olur?​

Ortancaya mavi rengi veren topraktaki minerallerdir. Ortancayı diktiğini toprak asitli ise çiçeğiniz mavi renge sahip olur. Toprak doğal olarak asitli değilse de bunu siz sağlayabilirsiniz. Ortanca mavileştirici olarak satılan ürünlerde yüksek oranda alüminyum sülfat bulunur.
Ortancam soldu ne yapmalıyım?​
– Öncelikle ortancanın solmuş yapraklarını iyice temizlemek gerekmektedir. – Daha sonra ortancanın toprağını ve saksısını değiştirmek gerekmektedir. Eğer ortanca saksıda değil de yerdeyse köküne yeni toprak döküp karıştırmak yeterli olacaktır.

Ortanca gölgede olur mu?​

Ortanca gölgede olur mu?
Ortancalar en çok kısmen gölge ve havadar yerlerde rahat ederler. Tamamen gölgeden yarı gölge mekanlara doğru en iyi uyum sağlayan ortanca türleri hydrangeas macrophylla, hydrangeas petiolaris, hydrangeas aspera ve hydrangeas arborescens’tir.

Ortancanın çiçek açması için ne yapılmalı?​

Ortancanın çiçek açması için ne yapılmalı?
Tomurcuklanan ortancalar sonraki ilkbahar, yaz ve erken sonbahar dönemlerinde çiçek açar. Yoğun yaz iklimi yaşayan bölgelerde ortancalar yazın çiçek açmayı bırakabilir, ancak sonbaharda yeniden çiçek açarlar. Ortanca çiçeği beyaz, mavi, mor, pembe gibi gibi renklerde açabilmektedir.
 
Ortanca çiçeği ile ilgili verdiğiniz bilgiler oldukça faydalı ve detaylı olmuş, teşekkür ederim. Ortanca çiçeğinin yeşile dönmesiyle ilgili açıkladığınız doğal sebepler ve topraktaki mineraller ile renklendirme yapılabilmesi gerçekten ilginç bir detay. Ortanca çiçeğinin yeşil olması nedeniyle aslında topraktaki pH derecesine bağlı olarak çeşitli renk tonları alabileceğini belirtmeniz de çok önemli.

Ortanca çiçeğinin güneş severliği, ne renk olabileceği, güneşe maruz kaldığında yapraklarına zarar verebileceği gibi konulardaki detaylı açıklamalarınız da çok değerli. Ayrıca potasyum eksikliğinin tomurcuk dökülmesine sebep olabileceğini ve buna yönelik potasyum ağırlıklı gübre kullanımının önemini vurgulamanız da bahçe sahipleri için önemli bir bilgi.

Ortanca çiçeğini mavileştirmek için hayvan gübresi kullanımı gibi organik yöntemlere değinmeniz de doğal çözüm arayanlar için faydalı olabilir. Ayrıca ortancaların hangi ortamları sevdiği, sulama sıklıkları, çiçeklenme dönemleri ve bakım ipuçları gibi konulardaki bilgileriniz de oldukça doyurucu.

Genel olarak verdiğiniz bilgiler, ortanca çiçeğiyle ilgilenen ya da yetiştirmeyi düşünenler için oldukça aydınlatıcı ve kapsamlı. Teşekkür ederim, bu bilgilerin bahçe sahiplerine ve bitki sevenlere büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum.
 
Geri
Üst