AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ortanca cicegi asit toprakta ne renk olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ortanca çiçeği asit toprakta ne renk olur?​

Bu çiçeklerin yaprakları ortanca ağacı şayet asidik toprakta yetiştiyse mavi buna mukabil bazik veya nötr toprakta yetiştiyse kırmızı veya pembe rengi alır. Ortanca çiçeğinin rengi toprağın pH sını gösterir fakat renk sıkalası turnusol kağıdındakinin tersi şekilde davranır.

Mavi ortanca için ne yapmalı?​

Ortancaların mavi olması için topraktaki asit miktarını çoğaltmalısınız. Doğal yöntemlerle ortanca mavileştirmek için ihtiyacınız olan şey, hayvan gübresidir. İlkbahar aylarının bitimi ve sonbahar aylarının başlangıcı arasında ayda iki kez yaprak çürüğü ve büyükbaş hayvan gübresi koyarsanız ortanca mavi bir hal alır.
Mavi ortanca toprağı nasıl olmalı?
Ortancaya mavi rengi veren topraktaki minerallerdir. Ortancayı diktiğini toprak asitli ise çiçeğiniz mavi renge sahip olur. Toprak doğal olarak asitli değilse de bunu siz sağlayabilirsiniz. Ortanca mavileştirici olarak satılan ürünlerde yüksek oranda alüminyum sülfat bulunur.

Pembe ortanca nasıl mavi olur?​

Pembe bir ortanca fidesini bahçenize diktiğinizde mavi bir ortanca ile karşılaşabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi ortancanın rengi toprağın pH derecesi ile alakalıdır. Eğer toprağın asit seviyesi fazla ise daha mavi tonlu, asit seviyesi az ise daha pembe tolu çıkacaktır.

Ortanca kışa dayanıklı mıdır?​

Ortanca orta boy çalı tarzında gelişen ve kışın yapraklarını döken bir bitkidir. Budamalara ve şiddetli kış soğuklarına göre boyu genelde kısa kalır.
Ortanca kışın kurur mu?
Daha sonraki budamasını, sonbaharda yapraklarını dökünce yapabilirsiniz. Kış aylarında budamayın, aksi takdirde bitkiniz kuruyabilir. Ortanca budaması her yıl yapılmaz.
Budama işlemi ortanca bitkisinin çok çicek açması için önemlidir. Özellikle ilkbahar öncesi dallar 3-4 göz üzerinden budanmalıdır. Bu şekilde yapılan budama çiceklenme döneminde çok ve sağlıklı çicek açmasını sağlar.
 
Geri
Üst