AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ortaköy Köyü Feke Adana

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Ortaköy Köyü Feke Bilgileri - Ortaköy Köyü Hakkında - Ortaköy Köyü Tanıtımı - Ortaköy Köyü Resimleri




İlçe: FEKE - İl: ADANA



Köy Muhtarı: ABDULLAH KARKUR


Muhtarlık Erişim Bilgileri:



Telefon:
0 (322) 757 20 15

Adana
Bilgiler
Nüfus (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 01660
Alan Kodu 0322
Yönetim
Coğrafi Bölge Akdeniz Bölgesi
İl Adana
İlçe Feke
Web Sitesi
Ortaköy, Adana ilinin Feke ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köy Halkı Kozanoğlu boyuna bağlı farsak(varsak)tır. köy Musalar köyüne bağlı iken (Musalar-Salam ve Görbeyaz) ayrılarak orta kısımdaki köy olması nedeniyle Ortaköy adını almıştır (Görbeyaz köyü ile Musalar köyü arasındadır). Eski adı Musalar - Salam'dır. Köy halkı V(F)arsaktır. Karacoğlan'ın geldiği Farsaklardandır.

Köyde ileri gelen başlıca Sülaleler (alfabetik olarak): Abalılar, Aşıklar, Baykaralar, Cırıklar, Dingişler, Gosturlar, Kaslılar, Körler, Tantılar, Telliler sülalelerinden meydana gelmiştir.

Ortaköy köyü musalar köyünden ayrılmıştır. Ortaköy köyünde kale kalıntısı ve mağaralar vardır. Kale kalıntısı, Salam dere - Geminderesi civarlarındadır. Kalenin ne zaman kim tarafından ne amaçla kurulduğu bilinmemektedir. Kalenin üst tarafında eski çağlarda, Salam derenin suyunu geminderesinin (iki dağdan aşırarak) üzerinden geçirerek Kozkoyağı denilen düzlüğe bu suyu taşımak ve Kozkoyağı'nda ürün yetiştirmek için ortası oyulmuş büyük bir dağ vardır (Delik kale). Azim, sabır ve teknolojik imkânlardan yoksun kaba kuvvet ve ilkel malzemelerle çalışarak ortası oyulmuş bu dağ gezilip görülmeye ve araştırmaya değerdir.Gemin deresi ve Şahanlık mevkiide dağ ve kayalıktır özellikle dağcılık amacı ile gezilebilir,ayrıca yamaç paraşütü yapılabilir, paraşütle salam dere mevkiine inilebilir. Bozarmut ve Bestekar civarlarındaki eski harabeler ve kilise kalıntıları ile pınar civarlarındaki dağ üzerine yapılmış merdiven basamakları da gezilebilir.

Salam Dere'nin döküldüğü Dökük denilen yeri özellikle gezilip görülmelidir. Suyun, dağların arasında yok oluşu ile kısmen sele giden Gevur değirmeni de görülmeye değerdir.

Doğal çam, sedir ormanları, asma bağları, çok yaşlı zeytin ağaçları, çınar ağaçları ile Japonya ve dünyaya satılan sedir mantarları incelenmeli ve özellikle araştırılmalıdır.Bol yeşillikler içinde yayla turizmi yapmaya, deresinde rafting yapmaya ve balık tutmaya elverişlidir. Dökük dere yatağı denilen mevkide dağlar birbirine çok yakın olduğu için hidroelektrik santralı yapmaya müsaittir. Ayrıca dere yatağında cam sanayiinde işlemek için çakıllardan silisyum kumu üretmeye elverişlidir.

Kültür

Köy halkı varsak Türkmenlerinden(Kusun)kozanoğlu boyundandır. Köy halk Gelenek ve göreneklerine bağlıdır. Büyüklerine saygı,küçüklerine sevgi gösterir. Bayramlaşma, düğün vb. durumlarda ortak hareket edilir. Köyde gerek aile içi gerekse sülaleler arasında anlaşmazlık çıktığında Köy İhtiyar Heyeti ve sülale büyükleri toplanarak, haklı olan kişinin de sonuna kadar arkasında durulur. Başlık parası gibi ilkel uygulamalar yoktur. Diğer köylerle akrabalık ve geçim iyidir. Genelde sorunlar konuşup anlaşılarak çözülme yoluna gidilir. Araya büyükler ve sülalelerin ileri gelenleri girdiği vakit dinlenirler, meclisteki çoğunluğun verdiği kararlara uyulur. Halkı misafirperverdir.

Halı kilim vb. şeyler dokunur. Genel geçim yolu Tarım ve hayvancılıktır. Özellikle kıl keçisi yetiştirilir.

Köyde Hayvancılık ve tarım yapılmaktadır,ormanlarımızdan meşhur sedir mantarı toplanmaktadır ve yurt dışına dünyanın bir çok yerine satılmaktadır.

Son yıllarda ceviz-kiraz-elma-zeytin-fındık-Trabzon Hurması vb. meyve dikimine ağırlık verilmektedir.

Başlıca yemekler: Kabak yaprağı ve çiçek dolması, topalak (ekşili köfte) çorbası, dövmeli kızılkabak yemeği, menengiç (çıtımık) kahvesi, etli-nohutlu dövme pilavı, pıtdırıç çorbası, tirşik (gabargan) çorbası, içli köfte, kuru mantar çorbası,doğal ortamda yetişen mantar kebabı, kuru domates ve biber çorbası, süt yarması çorbası, tarhana çorbası, küflü sert keçi peyniri, mumbar dolması, şırdan ve kırk kat dolması, ebe gömeci yenmeği ile böreği, iğnelik otu ve kuşkuş otu böreği, et yemekleri ile bulgur, sütyarması, övelemeç vb. yemekleri meşhurdur. Salam deredeki doğal ortamda yetişen Alabalık, pullu,inci kefali,köşker vb. balıkları ile yufka ekmeği,İnek sütünden yapılan peyniri, keçi peyniri, ayrıca doğal ortamda yetişen kuzu kulağı mantarı, gübresiz ve ilaçsız yetişen doğal zeytini ve üzüm bağları, meşhur kara kovan balı, dut ile inciri de meşhurdur. Her türlü meyve doğal ortamda gübresiz yetiştirilmektedir.

Coğrafya

Adana iline 160 Km., Feke ilçesine 40 Km. uzaklıktadır. Feke ilçesine bağlıdır. Kozan ilçesine bağlanan Görbeyaz köyü , Musalar köyü ve Akkaya köyü (Geçili),Mansurlu,konakkuran,ile sınırdır,. Ayrıca Yahyalı/Kayseri ilçesine de yakındır.

Köylü, Adana'ya gitmek istediğinde, ya Feke üzerinden ya da Görbeyaz'dan Kozan üzerinden Adana'ya (130 Km.'dir.) gitmektedir. Bağları ve Bestekar bölgesi gezilebilir. Kale harabesi, Dökük ve Gemin deresindeki kısmen kapanmış mağaraları gezilebilir.

Yayla ve Doğa turizmi için uygundur. Balık tutmak ve kuş sesleri ve nağmeleri içinde kafa dinlemek için uygun bir köydür. Feke üzerinden köye ulaşmak için çam ağaçları ile kaplı ormanlardan geçerek ulaşılır.

Kışın bol miktarda kar yağar. Yüksek olması nedeniyle, yazın Adana, Kozan ve Feke'ye nazaran daha serindir köy rakımı 950m dir.(Salam dere de 800 m. ile köyün bozarmut, Orhan Ardıcı 1250 m. civarı ). Bol oksijenlidir. Temiz, havadar, yüksekte ve suyu bol bir köydür. Şehir ve gürültüden uzaklaşmak isteyenler için bulunmaz bir yerdir. Yüksek olmasından dolayı, akşam, uzansanız yıldızları tutacakmışsınız hissi duyarsınız. Köyde Orman İşletme Şefliği vardır; faal değildir. Köyün Etrafı yemyeşildir. Çam, özellikle sarı çam, kızıl çam çoktur. Orman örtüsü mükemmeldir. Yeşilin her rengi mevcuttur. Deresi, yaz kış bol miktarda akar ve serinlik verir. Kar sularının serinliği hissedilir. Son yıllarda ormanlarında çam, ladin, göknar dikimleri artmıştır. Lübnan Sediri, Ladin, çam, çınar, meşe, tesbih cüceği ağacı, elma, armut, alıç, badem,Menişek(sakızağacı) vb. her türlü ağaç yetişir.

İklim

Köyün iklimi, Türkiye'de Akdeniz İklimi Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Kısmi karasal iklim de görülmektedir.Yazları serin kışları kar yağışlı ve soğuktur. Özellikle salam dere bölgesinden Akdeniz iklimi girerek doğal zeytin yetişmesine neden olmaktadır

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
1997 30

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Hayvancılıkta ağırlık küçükbaşa aittir. Özellikle kara kıl keçisi çoktur. Aslında kıl keçisi yerine sanen veya Halep keçisi beslense, getirisi daha fazla olur. Özellikle sanenin ortalama süt verimi 4-5 Kg. civarıdır. Büyükbaş hayvan hemen her evde 1-2 tane vardır.

Son yıllarda köyde ceviz, vişne, kiraz, zeytin, hurma, badem, dut vb. dikimine ağırlık verilmeye başlanmıştır. Köyde, Feke'nin diğer köylerinde olduğu gibi mantar toplanıp satılmaktadır.

Yazın gençlerin bir kısmı şehire, diğer kısmı da madenlere çalışmaya gitmektedir. Köy halkının çoğu şehirdedir. Yazın köye yayla amaçlı çıkanlar da azımsanmayacak kadar çoktur.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - Gazi Kocatürk
2004 - Abdullah Karkur
1999 - İdris Meral
1994 - Hamdi Abalı
1989 - İsmail Pamuk

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır ve faaldir. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol toprak yol olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 
Geri
Üst