Ortakligin giderilmesi davasinda sadece satis istenebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ortaklığın giderilmesi davasında sadece satış istenebilir mi?​

Paydaşlar sadece taksim veya sadece satış isterlerse talebe bağlı kalınarak karar verilmelidir. Taraflar satış istemiş ise hâkim bu taleple bağlıdır. Kat mülkiyetine çevrilmek suretiyle ortaklığın giderilmesi mümkün değil ise satış yolu ile ortaklığın giderilmesi istenebilir.
Ortaklığın giderilmesi davasında satış nasıl yapılır?
Ortaklığın giderilmesi davasında, hissedarların malların aynen taksim veya satılarak bedellerinin hissedarlar arasında paylarının paylaştırılmasıdır. Malın aynen taksimi söz konusu değil ise satışına karar verilecek, satış açık artırma yoluyla gerçekleştirilecektir.
Hisseli arazi satışı nasıl yapılır?
Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devri gerçekleştirilebilir.

Ortaklığın giderilmesi davasında kimler satış isteyebilir?​

Ortaklığın giderilmesi davası, menkul veya gayrimenkule ortak olan tüm paydaşlara karşı açılır. Anlaşma yoluyla ortaklık sonlandırılamaz ise, paydaşlardan biri diğer tüm paydaşlar aleyhine izale-i şuyu davası açarak dava yoluyla ortaklığın giderilmesini isteyebilir.
Ortaklığın giderilmesi davasında keşif nasıl yapılır?
Ortaklığın giderilmesi davasında keşif yapılırkentaşınmazın tapu kaydına ve çapa uygun olup olmadığını, Taşınmaz malın pay miktarına ve paydaş adedine göre ya doğrudan doğruya veya ivaz ilavesi suretiyle aynen taksiminin mümkün bulunup bulunmadığını, Dava konusu taşınmazın zemin olarak ve üzerinde varsa ağaç, ev vs. …
Tarım arazilerinde bölünemez büyüklük ne kadar?
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
Hisseli arsa/tarla satışı, hissedar ile alıcı olan kişiyle birlikte anlaşma yapılarak Tapu Sicil Müdürlüğünde yapılır. Burada Tapu Sicil Müdürlüğünce hisse devrinde istenecek evraklar belirlenecektir.
Ortaklığın giderilmesi davasında davalı satış isteyebilir mi?
Ortaklığın giderilmesi davaları iki taraflı, taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalar olup, davacı ve davalı benzer haklara sahiptir. Örneğin davacı paydaşlığın ”satış yoluyla” giderilmesini istese bile, davalı ”aynen taksim” talebinde bulunabilir.
Ortaklığın giderilmesi davasında keşif zorunlu mu?
Herhangi bir paydaş menkul ya da gayrimenkul maldaki ortaklığa son verilerek ortaklık hukukunun bitirilmesini talep edebilme hakkına sahiptir.

Paydaşlar ittifakla satışın kendi aralarında yapılmasını istemiş iseler mahkeme bu talebe uymak zorundadır. Ancak böyle bir talep yok ise paydaşların talebi gözönüne alınarak umum arasında satış yapılmalıdır. Hazinenin paydaş olduğu davalar ise mutlaka umuma açık yapılmalıdır.

Izale i şüyu davası devam ederken hisse satışı olur mu?​

Bu sorunun cevabı, ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davası devam ederken paydaşların, hisselerini satabilecekleri yönündedir. Yargıtay kararlarında, ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davası devam ederken paydaşların, hisselerini satabilecekleri vurgulanmaktadır.
Ortaklığın giderilmesi davası devam ederken hisse satışı mümkün mü?
İzale i şüyu davası sürerken hisse üzerine hak sahibi olan paydaşların kararına bağlı olarak hisse satışı yapılabilir. Yargıtay tarafından verilen karara bağlı olarak ortaklığın giderilmesi davasında hissedarlar tarafından hisse satışı yapılması mümkündür.
Ortaklığın giderilmesi davası harcı ne kadar?
Taşınmaz malın taksimine ilişkin paylaştırmaya karar verilmesi halinde gayrimenkul değerinin binde 4,55’i oranında harç tahakkuk edecektir. Taşınır söz konusu olduğunda ise 44,40 TL harç tahakkuk ettirilmektedir.

Sulh Hukuk Mahkemesi satış Memurluğu ne iş yapar?​

İhalenin fesih davası sulh Hukuk Mahkemesidir. Satış memurluğunca satış İcra İflas Yasasına göre yapıldığından, satışın bozulması davasında da, satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar veren Sulh Hukuk Mahkemesi, icra mahkemesi sıfatıyla bu tür davalara bakmakla görevlidir.
Ortaklığın giderilmesi davası satışa engel mi?
İzale-i şuyu davası devam ederken hisse devri yapılabilir mi?” sorularıdır. Ortaklığın giderilmesi davası açılmış bir taşınmaz mal hakkında dava sırasında paydaşlar arasında devir ve satış işlemlerini engelleyen kanuni bir düzenleme mevcut değildir.
 
Geri
Üst