- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.104
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Ortaklığın bozulması davası ne kadar sürer?
İzale-i şüyu davası davalı sayısına göre değişmekle beraber yerel mahkeme süreci tahmini 10-12 ay civarında sürer. Eğer davalılardan biri karar itiraz ederse dosya istinaf mahkemesine taşınır. İstinaf mahkemesinde de tahmin 6-8 ay bekleme süresi söz konusu olabilir.Ortaklığın giderilmesi davasında nelere dikkat edilecek hususlar?
Ortaklığın giderilmesi davasında malın aynen taksimi için taraflardan yalnızca birinin talepte bulunması yeterlidir. Taraflardan biri ortak malın aynen taksim edilerek ortaklığın giderilmesine karar verilmesini isterse, hakim öncelikle aynen taksim şartlarının bulunup bulunmadığını araştırmalıdır (MK md. 699/2).Mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 409/6. maddesi hükmü gereğince de işlemden kaldırılmasına karar verilmiş ve sonradan yenilenmiş olan dava ilk yenilemeden sonra bir defadan fazla takipsiz bırakılamaz.
Ortaklığın giderilmesi davasının kesinleşmesi gerekir mi?
Ortaklığın giderilmesi davasının kesinleşmesi gerekir mi?Ortaklığın giderilmesine ilişkin satışın gerçekleşmesi için mahkeme tarafından verilen hükmün kesinleşmesi gerekmektedir. Mahkeme tarafından kurulan hükme karşılık davada taraf olan paydaşların her birine usulüne uygun tebligat yapılmalı ve tebligat sonrası yasal itiraz süresinde itiraz etmemiş olması gerekmektedir.
Ortaklığın giderilmesi davası kaç celse sürer?
Ortaklığın giderilmesi davası kaç celse sürer?Ortaklığın Giderilmesi Davası Ne Kadar Sürer Bu süreye satış aşaması ve icra müdürlüğündeki işlemler bu süreye dahil değildir. Ortaklığın Giderilmesi Davası Kaç Yıl Sürer soruna cevap olarak ortalama 1 yıl sürmektedir diyebiliriz.
Ortaklığın giderilmesi davası ne zaman kesinleşir?
Birlikte mülkiyetin söz konusu olduğu durumlarda belli bir pay hakkında ortaklığın giderilmesi istenemez. Malın tamamının dava konusu edilmesi gerekir. Ortaklığın giderilmesi davası matbu harca tabi bir davadır. Ortaklığın giderilmesi davası kesinleşmeden icra edilmezken, dava İstinafta kesinleşir.Hangi durumlarda izale i şüyu davası açılamaz?
Ortaklığın Giderilmesi İstenilemeyecek Durumlar Paylaşma talebi hakkının kullanılamayacağı durumlar vardır. Mesela kat mülkiyetine bağlı ortak kullanım alanları. Kat mülkiyeti kanununa göre ortak sayılan yerler için dava açılamaz. Yani bazı durumlarda izalei şuyu talepli dava açılamaz.Ortaklığın giderilmesi davası kesinleşmeden icra edilmezken, dava İstinafta kesinleşir. Mahkeme ilamının kesinleşmeden itibaren 10 yıl içinde infaz edilmesi beklenir. Ortaklığın giderilmesi davasında basit yargılama usulü uygulanır.
Ortaklığın giderilmesi davası temyize gider mi?
Ortaklığın giderilmesi davası temyize gider mi?Ortaklığın taksim suretiyle giderilmesine ait ilamların ise, zamanaşımına uğraması söz konusu değildir. Ortaklığın giderilmesi davasında, karar kesinleşinceye kadar, temyiz aşamasında dahi davadan feragat mümkündür.
Paylı mülkiyette davası kaç yıl sürer?
Paylı mülkiyette davası kaç yıl sürer?Paylı mülkiyet davası süresi, yaklaşık olarak 3 aydır. Ancak bu süre, davanın Yargıtay’a taşınması sebebiyle uzayabilir. Paylı mülkiyet davası, paydaş olarak anılan tüm hak sahiplerine açıldığı için, sürecin tamamı ilgili kişiler tarafından takip edilmelidir.