Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ortaklardan hangisi sirket borclarina karsi sinirsiz sorumludur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ortaklardan hangisi şirket borçlarına karşı sınırsız sorumludur?​

Alacaklılara karşı tüzel kişiliği haiz bir hukuk süjesi olan anonim şirket, şirketin malvarlığı ile sınırsız sorumludur. Ortaklar ise sadece şirket tüzel kişiliğine karşı sorumlu oldukları için,(19) sorumlulukları pay sahibi-şirket ilişkisi açısından değerlendirilir.

Şirket borcundan kim sorumludur?​

Şirket, borç ve yükümlülükleri dolayısıyla sadece malvarlığıyla sorumludur. Şirket ortağı, taahhüt ettiği bu sermayeyi ödemiş ise şirket alacağı için ortağa başvurmak mümkün değildir. Borcun tahsili amacıyla, doğrudan şirket ortağına karşı takip başlatmak da mümkün değildir.

Komandit şirkette şirket borçlarından dolayı sınırsız olarak sorumlu olan ortak Kimdir?​

Komandit şirkette şirket borçlarından dolayı sınırsız olarak sorumlu olan ortak Kimdir?
Komanditer ortak ise sınırlı sorumlu ortaktır ve taahhüt ettiği sermaye kadar sorumludur. Kanun komandit şirket için de asgari sermaye öngörmemiştir.

Sınırsız sorumlu ne demek?​

Sınırsız sorumluluk Kişinin bir borç ilişkisinden doğan sorumluluğunun, tüm mal varlığını kapsaması durumudur. Yani alacaklı, borçlunun yerine getirmemiş olduğu yükümlülüğü için onun tüm mal varlığı üzeriden yasal takibe geçebilir. Genelde, borç ilişkilerinde doğan sorumlulukta sınırsız sorumluluk esastır.

Sınırlı sorumlu ne demek?​

Borçlunun borcunu ödememesi durumunda, bütün mal varlığıyla değil de mal varlığının bir bölümüyle sorumlu olması durumu.

Limited ortaklıklarda müdürlerin yükümlülükleri nelerdir?​

Limited ortaklıklarda müdürlerin yükümlülükleri nelerdir?
Şirketin kurulmasından sonra taahhüt edilmiş olup da, henüz ödenmemiş olan sermaye borcunun zamanında ödenmesini istemek ve takip etmek müdürlerin görevidir. Aksi halde, payları kendi hesaplarına almaya ve müteselsilen ödemeye mecburdurlar.
Komandit şirketlerde sınırlı sorumlu ortaklara ne ad verilir?​
Sorumluluğu sınırlı olmayan ortaklara komandite, sorumluluğu sınırlı olanlara komanditer denir. Komandite ortakların gerçek kişi olmaları gerekir. Tüzel kişiler ancak komanditer ortak olabilirler.
Limited şirketin borçlarından dolayı ortakların ve müdürün sorumluluğu nedir?​
Limited şirkette ortaklar, şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdürler. Şirket, borç ve yükümlülükleri dolayısıyla sadece malvarlığıyla sorumludur.
 
Anonim şirketlerde, tüzel kişiliği haiz bir hukuki varlık olan şirketin borçlarına karşı sınırsız sorumlu olan kişi şirketin tüzel kişiliğidir. Ortaklar ise sadece şirket tüzel kişiliğine karşı sorumlu olup, şirket borçlarından dolayı sınırsız sorumluluğa sahip değillerdir. Şirketin borçları ve yükümlülükleri, şirketin malvarlığı ile sınırlıdır ve alacaklılar sadece şirketin varlığı üzerinden takip yapabilirler.

Komandit şirkette ise sınırsız olarak borçlardan sorumlu olan ortak, komanditer ortaktır. Komanditer ortak, şirket borçlarından dolayı sınırsız sorumluluğa sahip olup, taahhüt ettiği sermaye kadar sorumludur. Diğer taraftan, komandite ortak sınırlı sorumlu ortaktır ve sorumluluğu taahhüt ettiği sermaye ile sınırlıdır.

Sınırsız sorumluluk, kişinin bir borç ilişkisinden doğan sorumluluğunun tüm malvarlığını kapsaması durumunu ifade eder. Alacaklı, borçlunun borcunu yerine getirmediği durumda tüm mal varlığını takibe alabilir. Sınırlı sorumluluk ise borçlu kişinin mal varlığının bir bölümü ile sınırlı olarak sorumlu olduğu durumu ifade eder.

Limited şirketlerde ise ortaklar, şirket borçlarından dolayı sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle yükümlüdürler. Müdürler ise sermaye borcunun zamanında ödenmesini izlemekle ve gerektiğinde ödenmesini sağlamakla yükümlüdürler. Aksi takdirde müteselsilen sorumlu olabilirler. Müdürler, şirketin faaliyetlerini yürütürken dikkatli olmalı ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmelidirler.
 
Geri
Üst