- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Ortaklar şirketten hangi yollarla para çekebilir?
ŞİRKET ORTAKLARININ ŞİRKETTEN PARA ÇEKMESİ ( KAR PAYI VE HUZUR HAKKI ) İşletme sahipleri işletme kasalarında bulunan paradan çeşitli yollarla para çıkışı yapabilirler. Bunlar avans kar dağıtımı, huzur hakkı ödemeleri, ortakların cari hesabına para aktarma vb. yollardır.Şirket hesabından para nasıl çekilir?
Ortaklara cari hesaba borç kaydederek para çıkartmak Şirket banka hesabınızdan şahsi hesabınıza para transferi. Bu şekilde para çektiğinizde şirkete borçlanıyorsunuz yani eninde sonunda aldığınız bu parayı şirkete geri ödemeniz gerekir.Şirket sahibi nasıl maaş alır?
II- ŞİRKET ORTAĞININ ŞİRKETİNDEN MAAŞ ALMASI MÜMKÜN MÜDÜR? Vergi muamelelerinde esas olan gelir ve giderin gerçek olup olmamasıdır. Şirket ortakları bilfiil şirket işlerini görmeleri durumunda Genel Kurul’un kararı doğrultusunda “Çalışan Ortaklarına” ücret ödeyebilirler.
Limited şirket ortakları huzur hakkı alabilir mi?
Ancak limited şirketler için müdür sıfatına sahip ortaklar ve müdür olmayan ortaklar hakkında huzur hakkına ilişkin bir düzenleme Türk Ticaret Kanunu’nda yer almamaktadır. Ancak vergi kanunumuz açışından böyle bir engel olmadığı için limited şirketlerde müdür olmayan ortaklarda huzur hakkı alabilmektedir.
Şirket ortağına ödenen ücretler gider yazılabilir mi?
ortaklarına, her çeşit hizmetleri karşılığında bu şirketlerden ödenen ücretlerin, GVK’nun 61.maddesi kapsamına giren birer ücret ödemesi olması sebebiyle vergi tevkifatına tâbi tutulması zorunlu ve gider yazılması mümkündür.Huzur hakkı kimlere ödenir?
Şirketler,vakıflar ve derneklerde, yönetim kurulu üyeleri ilgili kurumun işleriyle ilgiliçeşitli kararlar almak için düzenli veya gerekli hallerde toplantı yaparlar.Yapılan bu yönetim kurulu toplantıları için zaman ve mesai harcanır. Harcananbu zaman ve mesai kapsamında yönetim kurulu üyelerine huzur hakkı ödenir.Huzur hakkı en fazla ne kadar?
Huzur Hakkı’nın, 2022 yılı için yıllık net 214.625TL ye kadar Vergisel Yükü ”Sıfır’dır.” Şirket ortakları, şirket müdürleri ve yönetim kurulu üyelerinin kanunen belli sorumluluk ve yükümlüleri vardır.