AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ortak yuksek gorevli mahkeme nasil belirlenir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ortak yüksek görevli mahkeme nasıl belirlenir?​

CMK m. 4/f. (2) Görev konusunda mahkemeler arasında uyuşmazlık çıktığında, görevli mahkemeyi ortak yüksek görevli mahkeme belirler. Aynı ağır ceza mahkemesi yargı çevresindeki asliye ceza mahkemeleri arasında çıkan olumlu ya da olumsuz görev uyuşmalığını çevresinde oldukları Ağır ceza mahkemesi çözer.
Müşterek fail ne demektir?
Müşterek Faillik ve Dolaylı Faillik (TCK 37) Ceza kanununda suç olarak belirlenen herhangi bir fiilin, birden fazla suç ortağı tarafından iştirak halinde icra edilmesi durumunda “müşterek faillik” durumu ortaya çıkacaktır. Müşterek faillik durumuna uygulamada “suç ortaklığı” da denilmektedir.
Görevli mahkemeyi kim belirler?
Anayasasının 37.maddesinde “Hiç kimse kanunen tabi olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarılamaz.” 142.maddesinde “Mahkemelerin kuruluşu, görev ve yetkileri, işleyişi ve yargılama usulleri kanunla düzenlenir.” 5271 sayılı CMK’nın 3/1.maddesinde “Mahkemelerin görevleri kanunla belirlenir.” 4/1 maddesinde “Davaya …

En üst yetkili mahkeme nedir?​

Yetkili Mahkemenin belirlenmesi usulü Bu hüküm, “Davaya bakmak yetkisi, suçun işlendiği yer mahkemesine aittir. Teşebbüste son icra hareketinin yapıldığı, kesintisiz suçlarda kesintinin gerçekleştiği ve zincirleme suçlarda son suçun işlendiği yer mahkemesi yetkilidir” demektedir.
Müşterek faillik hangi suçlarda?
12 Kanaatimizce TCK’nın 278 inci maddesinde düzenlenen suçu bildirmeme suçu açısından birden fazla kimsenin işlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmemesi halinde aralarında iştirak iradesi mevcut ise müşterek faillik söz konusudur.
Yetkili mahkeme neye göre belirlenir?
(1) Genel yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir. (2) Yerleşim yeri, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre belirlenir.

Davanın coğrafi olarak hangi yerdeki görevli mahkemece görüleceğini ifade eden kavram?​

Görev, bir davaya konu itibari ile hangi yargı yerinin bakacağını belirleyen usul kuralıyken; yetki, yargı yerinin konu itibari ile bakacağı davanın hangi coğrafi alanlarla sınırlı olduğunu düzenleyen usul kuralıdır.
Bir davanın coğrafi olarak hangi yerdeki görevli mahkemece görüleceğini ifade eden bir kavram?
Yargı çevresi, bir mahkemenin coğrafi anlamda hangi idari sınırlar içerisinde davaya bakabilme yetkisine sahip olduğunu gösterir. Ancak yetki, açılacak bir davaya hangi yerdeki mahkemenin bakacağını tespit etmek için kullanılır. Ancak bu iki kavram birbirinden tamamı ile bağımsız da değildir.
 
Geri
Üst