- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 260.260
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Ortak nedenli hata nedir?
Ortak nedenli hatadan (common cause failure) kaynaklanmadıkça analizdeki tüm temel olayların istatiksel olarak bağımsız olduğu kabul edilir. Başka bir ifade ile bağımsız kurgulanan bir ağaçta, her bir bileşen arızasının başka bir bileşenin arızasıyla ilgisi olmadığı varsayılmaktadır.FTA yöntemi nedir?
FTA yöntemi, belirli bir hata olayı üzerine odaklanan analiz temelli bir yöntemdir. Daha sonra muhtemel alt olayları mantıksal bir diyagramla şema haline getirir. FTA risk değerlendirme yöntemi, büyük bilgi ve tecrübe gereksinimi nedeniyle oldukça zor bir yöntemdir ve genel olarak uzmanlar tarafından kullanılır.
2 Hata Türü ve Etki Analizi FMEA daha çok hangi sektörlerde kullanılır?
Bu metodoloji bütün teknoloji ağırlıklı sektörler ile uzay sektörü, kimya endüstrisi ve otomobil sanayinde çok popülerdir. Bu metodun popüler olmasındaki başlıca sebep kullanımının kolay olması ve geniş teorik bilgi gerektirmemesidir.Hata Türleri ve Etkileri Analizi kaç çeşittir?
FMEA’nın sistem, tasarım, süreç ve servis olmak üzere 4 çeşidi bulunur. Sistem FMEA; tasarımın ilk aşamalarında sistemin analiz edilmesini, sistem eksikliğinden kaynaklanan fonksiyonlar arası hataları tespit etmede kullanılır.
RÖS < 40 ise önlem almaya gerek yoktur. 40 ≤ RÖS ≤ 100 önlem alınmasında fayda vardır. RÖS > 100 ise mutlaka önlem alınması gerekir. Renault’ da yapılan uygulamalarda ise RÖS > 100 olan hatalar düzeltici önlem alınması gereken risk taşıyan hatalar olarak kabul edilirler.
Mantık ağacı metodu nedir?
Hata ağacı analizi (HAA), alt seviyedeki bir dizi olayı birleştirmek için kullanılan Boolean mantığı ile analizi yapılan sistemdeki arzu edilmeyen bir durum için uygulanan, yukarıdan aşağı ve tümdengelim mantığı olan başarısızlık analizidir.
FMEA nedir neden yapılır?
FMEA Nedir? Ürün ve süreçlerdeki var olan ve potansiyel hatalara ve problemlere karşı önlem almak için oluşturulan bir yöntemdir. Bu yöntem , sürecin fonksiyonu ve güvenilirliği açısından hataların etkisini ve bunları önlemenin adımlarını saptamaya yarayan sistematik bir yaklaşımdır.Kritiklik analizi nedir?
Kritiklik (Criticality): Bir hata türünün oluşum sıklığıyla ve etkisi ile ilgili bir ölçüm. Kritiklik Analizi (Criticality Analysis): Hata türlerinin, hatanın önem ve oluşma olasılığı ile birlikte değerlendirilmesi.