AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ortak kokler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ortak kökler nelerdir?​

Türkçede anlamları değişmeden hem isim hem de fiil olarak kulanılabilen kökler vardır ki bunlara ortak kök (ikili kök) denir. Örnek: barış, kuru, savaş, eski, güven, yarış, boya, göç, damla, güreş …

Tat kelimesi ortak kök mü?​

Ortak Kök Kelime Örnekleri: Damla, dövüş, barış, güreş, boya, göç, eski, ekşi, güven, kuru, yasa, yayla, yarış, tat, toz, yama, dik, sıva…
İsim kökü mü fiil kökü mü?​
İsim köklerini anlamak için kökün sonuna -mek/-mak eklerinin getirilmesi gerekir. Eğer bu ekler geldiği zaman kelime anlamsız oluyorsa o zaman isim kökü olduğu söylenebilir. Git kökünün sonuna -mek eki getirildiğinde “gitmek” olur. Bu kelime anlamlı bir kelime olduğu için fiil kökü olarak isimlendirilmektedir.

Kökteş sözcükler nelerdir?​

Kökteş sözcükler nelerdir?
Hem “ad” hem “eylem” olan, yazılışları (kökleri) aynı sözcüklere kökteş denir. Kullanışa göre bazen isim kökü, bazen de fiil kökü olan köklerdir. Sıva – sıva(mak), boya – boya(mak) , savaş – savaş(mak)…

Sesteş kök nedir örnekler?​

Sesteş kök nedir örnekler?
Türkçede kök kavramının bir alt başlığı olarak sesteş kökler vardır. Bunlar yazılışları aynı olmasına rağmen anlamları farklı olan, hem isim olarak hem de fiil olarak kullanılabilen köklerdir. Konuyu örneklendirecek olursak, “dal” kelimesini gördüğümüzde aklımıza ağacın dalı veya suya dalmak anlamı gelir.

Yansımanın kökü nedir?​

Arapça ˁks kökünden gelen ˁaks عكس “1. yansıma, tepki, 2. bir şeyin tersi” sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ˁakasa عكس “yansıdı, tersine döndü” fiilinin masdarıdır.

Boya kelimesi kök halinde midir?​

Eski Türkçe bodu- fiilinden +Ig sonekiyle türetilmiştir. boya- maddesine bakınız.
Kelimenin isim kökü mü fiil kökü mü olduğunu nasıl anlarız?​
Bunlar “isim” ve “fiil” kökleridir. Bunların dışında herhangi bir kök çeşidi veya sınıflandırması yoktur. Bu köklerin ayrımı çok basittir. Köke “-mak / – mek” ekini getirdiğimiz zaman, eğer anlamlı bir kelime ortaya çıkıyorsa “fiil kökü“; anlamlı bir kelime oluşmuyorsa “isim kökü” olarak kabul ederiz.
 
Evet, "tat" kelimesi bir ortak köktür. Anlamı değişmeden hem isim hem de fiil olarak kullanılabilir. Örnek olarak; tatlı (isim olarak kullanım) ve tatmak (fiil olarak kullanım) şeklinde gösterilebilir.

İsim ve fiil köklerini anlamak için köke "-mek/-mak" eklerinin getirilmesi gerektiği doğrudur. Eğer bu ekler geldiğinde kelime anlamsız hale geliyorsa, o kök isim kökü olarak kabul edilir. Aksi takdirde anlamlı bir kelime oluşursa fiil kökü olarak nitelendirilir.

Kökteş sözcükler, hem ad hem eylem olan kelimelerdir. Yazılışları (kökleri) aynı olup kullanıma göre bazen isim kökü bazen de fiil kökü olabilir. Örnekler; sıva - sıvamak, boya - boyamak, savaş - savaşmak gibi.

Sesteş kökler ise yazılışları aynı olmasına rağmen anlamları farklı olan, hem isim olarak hem de fiil olarak kullanılabilen köklerdir. Örnek olarak; "dal" kelimesi ağacın dalı veya suya dalmak şeklinde farklı anlamlara gelebilir.

Yansımanın kökü, Arapça kökenli olan bir kelime olup Arapça "yansıma, tepki, bir şeyin tersi" anlamlarına gelir.

"Boya" kelimesi kök halinde değildir. Eski Türkçe "bodu-" fiilinden türetilmiş olup +Ig sonekiyle bir kelime oluşturulmuştur.

Kelimenin isim kökü mü fiil kökü mü olduğunu belirlemek için "-mak / -mek" eki getirilir. Anlamlı bir kelime oluşuyorsa fiil kökü olarak kabul edilir, aksi takdirde isim köküdür.
 
Geri
Üst