AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ortaclar ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ortaçlar ne demek?​

Sıfat- Fiiller (=Ortaçlar): Fiil kök veya gövdelerine “-an, -ası, -mez, -ar, -dik, -ecek, -miş” eklerinden biri getirilerek oluşturulan sözcüklerdir. Bu ekleri alan bir sözcük sıfat-fiil olduğu gibi, sıfat özelliği de gösterir: Yapılan hatayı düzeltmeliyiz.

Sıfat fiil hangi ekleri alır?​

Sıfat-fiil, ortaç veya partisip; bir fiilin cümlede sıfat görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillerin sonuna sıfat-fiil ekleri olan -en, -esi, -mez, -ar, -di(k), -di(ği), -ecek ve -miş getirilerek oluşturulur ve kısaca anası mezar dikecekmiş şeklinde formülize edilir.
R mez hangi fiilimsi?
3. ZARF FİİL EKİ (ULAÇ, BAĞ – EYLEM): Fiil kök ve gövdelerinin üzerine –ınca, – dıkça, – dığında, -ken , -r… -mez, -alı, -erek, -madan, -meksizin, -a…-a, -ıp ekleri getirilerek oluşturulur. Zarf- fiil ekleri temel cümlenin zarf tümleci olurlar. Ben gidince hüzünler bırakırım.
Türkçe fiil ne demek?
Fiil veya eylem, varlıkların yaptığı işi, hareketi, oluşu çeşitli ekler alarak şahıs ve zamana bağlı olarak anlatan kelimedir. Türkçede fiiller; haber ve dilek kip ekleri ile zaman ve tasarlama anlamı kazanır; şahıs ekleri ile işin veya oluşun kim tarafından gerçekleştirildiğini belirtir.

Farklı türden fiilimsi nedir?​

FİİLİMSİ TÜRLERİ Türkçede üç fiilimsi türü vardır. İsim-fiil (mastar), sıfat-fiil (ortaç) ve zarf-fiil (ulaç) olarak sıralanır.

Sıfat fiiller çekim eki alır mı?​

fiil çekim eklerini (olumsuzluk eki hariç) alamazlar; isim çekim eklerini alabilirler, isim sıfat ve zarf (tümleci) olarak kullanılırlar; yan cümlecik kurarlar.
Görüş kelimesi fiilimsi mi?
“dokuma”, “görüş”, “dondurma”, “sarma” gibi bazı sözcükler fiil kökenli olmakla birlikte kalıcı olarak isme dönüşmüşlerdir. Ancak cümlede fiil anlamlarını yitirmeden kullanılırlarsa mastar görevindedirler.
Mesi hangi fiilimsi?
(Olumluluk anlamı kazandığı için isim fiildir.) Taktik: “-ma , -me” eki, “-ması, -mesi veya -mayı, -meyi” şeklinde kullanılırsa olumlu olabilir. Bu sayede isim-fiil eki sayılabilir. Örnek: “Bisikleti sürmeyi denesene.”

Fiilimsilere iyelik eki gelir mi?​

“Onda ne yakası açılmamış sözcükler vardır.” cümlelerinde altı çizili sözcükler sıfat-fiildir. * Sıfat-fiil eklerinden “-dik” ve “-ecek” ekleri çoğu zaman kendinden sonra iyelik eki alarak kullanılır.

Sıfat fiil ne demek örnekler?​

Fiillerin sonuna “-an, -en, -ası, -esi, -maz, -mez, -ar, -er, -dık, -dik, -duk, -dük, -acak, -ecek, -mış, -miş, -muş, -müş” ekleri getirilip türetilen, cümle içinde sıfat görevinde kullanılan kelimelere sıfat fiil denir. Bu fiilimsilere ortaç da denir.
Fiilimsi ekleri nedir?
Fiilimsilerin en büyük özelliği; şahıs eki, haber ve dilek kiplerini alamamalarıdır. İsim fiiller, fiillerin cümle içerisinde isim olarak kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Fiillere getirilen “-ma, -ış, -mak, -me, -iş, -mek” ekleri ile fiilden isim yapılabilmektedir.
Fiilimsi nedir nasıl bulunur?
Cümlede geçen fiilimsileri bulmak için öncelikli olarak cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunu da kelimenin sonuna gelen mastar ekleri -mek/-mak ile bulabilirsiniz. Bir kelime mastar eki aldığı zaman anlamı bozulmuyorsa fiil demektir.

İyelik eki olduğunu nasıl anlarız?​

Adlara gelerek onlara aitlik anlamı katan, onların neye, kime ait olduğunu belirten eklerdir. Ünsüzle biten bir sözcüğe geldiğinde iyelik ekleri şu şekilde karşımıza çıkar: kalem-im → benim kalemim ⇒ BEN/1. tekil kişi iyelik eki. kalem-in → senin kalemin ⇒ SEN/2. tekil kişi iyelik eki.

Sıfatlar iyelik eki alabilir mi?​

Sıfatlar hiçbir zaman çekim eki almaz. İyelik de bir çekim eki olduğu için sıfatlara da gelmez.
Sıfat fiil grubu nedir örnek?
» Bu grup, kelime grubu içinde sıfat ve isim; cümlede, özne, nesne, zarf ve yer tamlayıcısı olarak kullanılır. Bu eseri tamamlamak için ne kadar çabaladığını / hiç kimse bilmiyordu. Sabrından saray yapan / sultanları bilirim.
Sıfat fiilleri nelerdir?

Fiilimsi nedir ve örnekler?​

Fiilimsi adı üzerine düşünüldüğünde de fiile benzeyen ancak tam olarak fiil olmayan manası çıkmaktadır. * “Gelir” sözcüğü bir fiildir. Ancak “gelmeden, seven, çalışarak…” gibi sözcükler her ne kadar fiile benzese de aslında tam olarak fiil değildir. Bu sözcükler fiilimsi olarak adlandırılır.

Fiilimsi nedir kısaca özet?​

Fiilimsi ya da eylemsi, fiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen; cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan fiil soylu kelimelerdir. Türkçede fiilimsiler, fiillere yapım ekleri ekleyerek oluşturulur.
Eylem nedir ve örnek?
Eylem kök ve gövdelerine getirilen “-mak (-mek), -ma (-me), -ış (-iş)” ekleri geldikleri eyleme ad verip eylem adı oluştururlar. Eylem adı durumundaki bu sözcüklere ad eylem (mastar) adı verilir. Örnek: Buradan gitmek istiyor.
Fiiller nelerdir?
Her ismin yapmış oldukları hareketleri, içerisinde bulundukları durumu ve etkilendikleri işleri ifade eden sözcüklere fiil adı verilmektedir.

Fiilimsi nasıl kolayca bulunur?​

 
Geri
Üst