- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.230
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Örneklem grubu nedir ve neye göre belirlenir?
Evreni temsil eden bir alt küme seçilmesine örnekleme ya da örneklem seçimi denir. Araştırma evreninden, evreni temsil etmesi için seçilen örneklerden oluşan gruba örneklem denir. Örneklem de evrenin içinde bulunan ve evrene çıkarsama yapmaya uygun özelliklere sahip olan bir alt gruptur (Lin, 1976, 146).Eta kare kaç olmalı?
2. eta-kare (η2): Bağımlı değişkendeki varyansın ne kadarının belirli bir bağımsız değişkenle açıklandığını gösterir. T-test bu tekniği kullanır. η2 değerinde .02 düşük etki gücü, . 13 ortalama etki gücü, .26 ve üstü büyük etki gücü olarak değerlendirilir.Cohen effect size nedir?
Etki büyüklüğü, örneklemden elde edilen sonuçların yokluk hipotezinde tanımlanan beklentilerden sapma düzeyini gösteren istatistiksel değerdir (Cohen, 1994; Vacha-Haasse ve Thompson, 2004). Etki büyüklüğü, genel olarak, yokluk hipotezleri ile alternatif hipotezler arasındaki farkın büyüklüğü olarak tanımlanmaktadır.
Cohen d değeri nedir?
Kılıç (2014) Cohen”in etki büyüklüğü (d) değerinin 0,2″den küçük olması durumunda etki büyüklüğünün zayıf, 0,5 olması durumunda orta ve 0,8″den büyük olması durumunda ise kuvvetli olarak tanımlanabileceğini ileri sürdüğünü belirtmektedir.Testin gücü ne ile gösterilir?
Testin gücü 1- β olarak ifade edilir. İki sebeple çokça kullanılır. İlki araştırmada örneklem sayısının belirlenmesi için kullanılır. İkincisi ise, verilen kararın doğruluğunu, güvenirliğini ölçmek için kullanılır.Depremlerin aletsel büyüklüğü hesaplamak için kullanılan ölçektir.?
Richter büyüklük ölçeği -ya da kısaca Richter ölçeği- depremlerin aletsel büyüklüğünü hesaplamak için kullanılan, adını en sık duyduğumuz ölçektir. Her yıl çok sayıda deprem oluyor. Bu depremlerin bir kısmı insanlar tarafından hissedilemeyecek kadar küçükken bazıları sebep oldukları tahribatlar ile felaketlere yol açıyor.
Richter ölçeği 1935 yılında Kaliforniya Teknoloji Enstitüsünde çalışan Charles Francis Richter ve Beno Gutenberg adlı iki araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Logaritmik bir ölçek olan Richter ölçeğine göre bir depremin büyüklüğü şu formülle hesaplanır:
Büyüklük hesaplama formülü 10 tabanlı bir logaritma içerdiği için depremin büyüklüğünün Richter ölçeğine göre 1 birim artması gerçek büyüklüğünün on katına çıkması anlamına gelir. Ölçeğin ilk geliştirildiği zamandaki teknolojilerle ancak büyüklüğü 3 ve daha fazla olan depremler ölçülebilmesine rağmen, aslında ölçeğin alt sınırı yoktur.
Ne kadar büyüklüğünde deprem meydana gelir?
Örneğin 2 büyüklüğünde yılda 1 milyon civarında deprem meydana gelirken, 5 büyüklüğünde yaklaşık 1000 tane, 9 büyüklüğünde ise 0.1 taneden az sayıda meydana gelmektedir. Tabii bu, 9 büyüklüğündeki depremlerin sıklığının çok düşük olduğunu gösterir.