- Konu Yazar
- #1
Ormansızlaşma olursa ne olur?
Ormansızlaşma aynı zamanda iklim değişikliğini de tahrik ediyor. Orman toprağı nemli olur fakat eğer güneş ışınlarını engelleyen ağaçlar olmazsa toprak kısa sürede nemini kaybeder ve kurur. Ağaçlar aynı zamanda su buharını tekrar atmosfere vererek dünya üzerindeki su döngüsünü de idame ettirirler.Ormanların yok edilmesi nelerdir?
Ormanların yok olmasıyla; ormanlarda yaşayan canlı türleri yok olur, hava kirliliği artar, yağışlar azalır ve erozyon yani toprak kaybı artar. Ormanlar yok olursa, dünyamızın akciğerleri ya da filtresi devreden çıkmış olur. Karbon emisyonu artar, oksijen üretimi azalır.Ormansızlaşma ağaçların kaybı, canlıların yaşam alanlarının yok olması, biyoçeşitliliğin azalması ve karbonun toprakta tutulması gibi orman fonksiyonlarını azaltıyor. Ormansızlaşma ile toprak erozyonu arasında güçlü bir ilişki vardır.
Ormanların yok edilmesi aşağıdakilerden hangisine neden olur?
Ormanların yok edilmesi aşağıdakilerden hangisine neden olur?Çevreyi oluşturan canlı halkalardan birinin yok olması, diğer canlıların da olumsuz etkilenmesine yol açar. Örneğin, ormanların yok olmasıyla; ormanlarda yaşayan canlı türleri yok olur, hava kirliliği artar, yağışlar azalır ve erozyon yani toprak kaybı artar.
Ormansızlaşmanın küresel iklim değişimi üzerinde etkili olmasının nedeni nedir?
Ormansızlaşma ile birlikte atmosfer içinde bulunan karbon emiliminde azalma oluşmaktadır. Karbon emilim oranını azalması sera gazlarının çoğalmasına neden olur. Sera gazlarının çoğalması iklim değişikliklerini ve aşırı ısınmayı tetikler. Aşırı ısınma yerküre üzerindeki nemlilik oranını düşürür.Ormansızlaşma için ne yapılabilir?
Su kaynaklarının korunması Bitki örtüsünün korunması ve ağaçlandırma çalışmalarının yapılması Bölge şartlarına uygun tarım ürünlerinin tercih edilmesi. Aşırı ve yanlış sulamanın önüne geçilerek damla sulama gibi yöntemlerin tercih edilmesi.Ormanların yok edilmesinin sonuçlari nelerdir?
Ormanların yok edilmesinin sonuçlari nelerdir?Ormanların yok olmasıyla; ormanlarda yaşayan canlı türleri yok olur, hava kirliliği artar, yağışlar azalır ve erozyon yani toprak kaybı artar. Ormanlar, toprak, hava, su ve güneş (tahta, toprak, su ve ateş), birbiriyle ayrılmaz bir bağlantı içerisindedir.
Tüm ormanlar yok olursa ne olur?
Ormanların hızla yok edilmesi, tarım alanlarının kontrolsüz şekilde genişletilmesi, uzak bölgelere madenler inşa edilmesi, vahşi hayvanların gıda, geleneksel tıp veya egzotik ev hayvanları olarak istismar edilmeleri, hastalıkların vahşi yaşamdan insanlara doğrudan geçişi için ‘kusursuz fırtına’ rolü üstleniyor.Ormanların yok olmasını önlemek için neler yapılabilir?
Ormanları korumak için neler yapmalı(yız)!- Orman ağaçlarının düzenli ve planlı kesimi.
- Orman Yangınlarının Kontrolü
- Yeniden ağaçlandırma ve ormanlaştırma.
- Tarım ve yerleşim amaçları için orman alanlarının tahribinin kontrol edilmesi.
- Ormanları korumanın yolları arasında mevcut ormanların korunması da yer alır.
Türkiyede küresel iklim değişiminin olumsuz etkilerine karşı neler yapılmalı?
Türkiyede küresel iklim değişiminin olumsuz etkilerine karşı neler yapılmalı?Türkiye’nin küresel ısınmaya karşı yapabilecekleri;
- Türkiye’de meydana gelmekte olan sera gazlarının salınım oranının düşürülmesinin sağlanması,
- Toplu taşıma araçları özendirilmeli,
- Kurşunsuz benzin tüketen araçlar tercih edilmeli,
- Tarım alanlarının ve ürünlerinin iklim değişikliğine göre tekrar belirlenmesi,
Orman yangınlarından korunmak için neler yapabiliriz?
Orman Yangınlarına Karşı Alınacak Önlemler- 1- Orman Genel Müdürlüğü, yangın çıkma ihtimali yüksek yerleri tespit edip etkin önlemler almalı.
- 2- Ormanda ateş yakılmamalı ve sigara izmaritleri yanık olarak atılmamalıdır.
- 3- Ormanlara yangın gözetleme kuleleri yapılmalıdır.