AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Orman Yanginlarinin sebebi ne?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Orman yangınlarının sebebi ne?​

Orman yangınlarının en yaygın sebepleri arasında insan kaynaklı olan ihmal ve tedbirsizlik geliyor. Orman alanlarına atılan atıklar, ormanda yapılan pikniklerde bırakılan çöpler ve yakılan ateşler yangınların çıkmasında çok büyük bir etken oluyor. Orman yangınları için ormanlarda ateş yakılmaması çok önemli!

3 orman yangınlarıyla mücadele yöntemleri nelerdir?​

3 orman yangınlarıyla mücadele yöntemleri nelerdir?
Yangın söndürme aktivitelerinde kullanılan üç temel yöntem vardır. Bu yöntemler, ya tek başına ya da kombine edilerek kullanılır. Bunlar; ✓ Doğrudan (direk) müdahale yöntemi ✓ Dolaylı müdahale yöntemi (Paralel yöntem ve karşıateş) ✓ Doğal seyrine bırakma.

Yangınlar neden yapılıyor?​

Yangın, maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan yanma reaksiyonlarının neden olduğu doğal afettir. Yangınların oluştukları coğrafî alanda maddi hasarlara neden olmasından ziyade, orada yaşayan canlılar ve ekolojik denge üzerinde de büyük derece olumsuz etkileri vardır.

Yangınlar nelerdir?​

Yangınlar nelerdir?
Yanıcı maddenin çeşidine göre yangınlar farklı sınıflara ayrılır.
- A Sınıfı Yangın: Katı haldeki yanıcı maddelerin yanmasıyla oluşan yangınlardır.
- B Sınıfı Yangın: Sıvı haldeki yanıcı maddelerin yanmasıyla oluşan yangınlardır.
- C Sınıfı Yangın:
- D Sınıfı Yangın:
- E Sınıfı Yangın:
- F Sınıfı Yangın:
Toprak yangını ne demek?​
Toprak yangını: Sazlık ve bataklıklar gibi orman toprağı üzerinde ve altında (kök kısmında) turbalardan oluşan yangınlardır.

Dünyada neden yangın Var?​

Dünyada neden yangın Var?
Dr. Orhan Şen’in açıklaması şu şekilde: Küresel ısınmanın yangınlara etkisi var. Yangının başlamasında ve genişlemesinde etkisi var. 3 meteorolojik faktör var; nem, sıcaklık ve rüzgar. Bu faktörlerin son senelerde küresel ısınmadan dolayı değerleri arttı.

Orman Yanginlarini nasil Sondurulur?​

Su ile Soğutma: Yanıcı maddeyi boğma ve yanıcı maddeden ısı alarak yangının söndürülmesinde en büyük etken olmaktadır. Yanıcı Maddeyi Dağıtma: Yanan maddenin dağıtılmasıyla yangın nedeni olan yüksek ısı bölünür, bölünen ısı düşer ve yangı yavaş yavaş söner.

Yangınla mücadele yöntemleri nelerdir?​

Yangınla mücadele yöntemleri nelerdir?
Yangın anından yapılması gerekenler olarak şunları sıralamamızda yarar vardır:
- Yangın alanını olabildiğince hızlı biçimde terk etmek,
- Yangının söndürülmesi için çevrede bulunan söndürücülerden yararlanmak,
- Yangın merdivenini kullanmak,
- Panik yapmamak,
- Sakin kalarak olaydan hasarsız kurtulmak.

Türkiye’de orman yangınları neden olur?​

Türkiye’de Çıkan Yangınların Nedenleri Görülebileceği gibi, 2013-2020 yılları arasında Türkiye’de çıkan yangınların %11.5’i doğal kaynaklıdır, %49.3’ünün sebebi bilinmemektedir, %39.2’sinin sebebi ise insan kaynaklıdır.

Yangınlar nasıl çıkıyor?​

Yangınlar nasıl çıkıyor?
İnsan kaynaklı olanlarda bahçe temizliği ve anız yakmak gibi faaliyetler öne çıkıyor. Ancak ormanda bırakılan bir cam parçası veya iyice söndürülmeyen bir sigara izmariti bile yangını başlatabiliyor. Son yıllarda bunlara elektrik nakil hatları nedeniyle çıkan yangınları da eklememiz gerekiyor.
Yangın nedir çeşitleri nelerdir?​
Ülkemizde yangın sınıflarının tarifi şu şekildedir; A Sınıfı Yangınlar : Yanmanın, normal olarak parlak korların oluşumuyla yürüdüğü, genellikle organik esaslı katı madde yangınları. B Sınıfı Yangınlar : Sıvılar veya sıvılaşabilir katılar ile ilgili yangınlar. C Sınıfı Yangınlar : Gaz yangınları.

Yangın sınıfları nelerdir?​

Yangın sınıfları nelerdir?
Yangın sınıfları olarak A, B, C, D, E ve F sınıfı yangınlardan söz edebiliriz. A sınıfı yangınlarda katı yanıcı maddeler ön plandadır. Örnek göstermek gerekirse kağıt, pamuk, odun ve buna benzer birçok katı maddenin yanmasıyla oluşan yangınlar A sınıfı yangınlar olarak nitelendirilebilir.

Yangında toprak zarar görür mü?​

Toprak üzerindeki ölü örtünün varlığı ve kalınlığı, yangının toprağa olan etkisinde önemli değişikliklere neden olur. Yanıcı maddelerin üst kısmında zarar yapan bir yangının toprağa önemli bir etkisi söz konusu olamaz.

Yanan toprak ne kadar zamanda düzelir?​

Yanan toprak ne kadar zamanda düzelir?
Ormanı kendi haline bırakmak için önemli olan hususun zaman olduğu görüşünde birleşen uzmanlar, yanan ağaçların kökleri dozerlerle sökülmeli, toprak işlenmeli ve üzerinden yaklaşık olarak 1 yıl zaman geçmesinin yeterli olabileceğini ifade ediyor.

Yangınlar Tüm dünyada mı?​

Dünyanın birçok yerinde devam eden yangınlar, ABD, Avrupa ve Rusya gibi bölgelerde on binlerce hektarlık alanı küle çevirirken, 2021 içerisinde çıkan yangınların sayısı, pek çok ülkede önceki yılların ortalamasını dahi aştı.
 
Orman yangınlarının sebepleri ve çeşitli mücadele yöntemleri hakkında bilgi verilmiş. Orman yangınlarının çıkmasında en yaygın sebeplerden biri insan kaynaklı ihmal ve tedbirsizlik olarak belirtilmiş. Ormanlara atılan atıklar, pikniklerde bırakılan çöpler ve yakılan ateşler gibi unsurlar yangın riskini artırıyor. Orman yangınlarının çıkmasını önlemek için ormanlarda ateş yakılmamasının önemine vurgu yapılmış.

Orman yangınlarıyla mücadelede kullanılan üç temel yöntem ise şunlar olarak sıralanmış:
1. Doğrudan (direk) müdahale yöntemi
2. Dolaylı müdahale yöntemi (Paralel yöntem ve karşıateş)
3. Doğal seyrine bırakma

Ayrıca yangının nedeni, çeşitleri ve Türkiye'de çıkan yangınların sebepleri hakkında da bilgi verilmiş. Yangınların genellikle maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucunda oluşan yanma reaksiyonlarından kaynaklandığı belirtilmiş. Türkiye'de çıkan yangınların %11.5'inin doğal kaynaklı, %49.3'ünün sebebinin bilinmediği ve %39.2'sinin insan kaynaklı olduğu ifade edilmiş.

Yangınların nasıl çıktığı konusunda da insan kaynaklı etkenler vurgulanmış; bahçe temizliği, anız yakma, cam parçaları, sigara izmaritleri gibi unsurların yanı sıra elektrik nakil hatları da yangın çıkmasına neden olabilecek faktörler arasında gösterilmiş.

Son olarak yangınların topraktaki etkileri ve yangın sonrası toprak düzelme sürecine değinilmiş. Yanıcı maddelerin üst kısımlarında zarar yapan yangınların genellikle toprağa büyük bir etkisi olmadığı belirtilmiş ve yanan toprakların düzelme sürecinin yaklaşık 1 yıl kadar sürebileceği ifade edilmiş.

Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan yangınlar ve bu yangınların sayısının artışı da vurgulanmış; ABD, Avrupa ve Rusya gibi ülkelerde 2021'de çıkan yangın sayılarının önceki yıllara göre artış gösterdiğine değinilmiş. Bu durum, küresel ısınmanın da yangınlar üzerinde etkili olduğunu gösteriyor.
 
Geri
Üst