AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Orman yanginlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Orman yangınları nelerdir?​

Orman yangını, doğal ya da insani sebeplerden ortaya çıkan yangınların ormanları kısmen veya tamamen yakmasıdır. Yıldırım düşmesi, yanardağ patlaması ve yüksek sıcaklık gibi doğal sebeplerle çıkan yangınlar ile sigara, tarımsal ürünler nedenli çıkan insan kaynaklı yangınlar vardır.
Yangın ülkemizde en çok nerelerde görülür?
Sonuçları itibariyle büyük bir afet olan orman yangınları ülkemizin daha çok Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde görülmektedir. Bu bölgelerde, özellikle yaz mevsiminde sıcaklık, yağış, bağıl nem ve rüzgâr gibi iklim elemanlarının gösterdiği özellikler, yangınlar için elverişli bir ortam oluşturur.

Orman yangını sırasında ne yapmalıyız?​

Yakınlarda su yoksa, az bitki örtüsü olan, çökük, temiz bir alan bulun, yere yakın uzanın ve vücudunuzu ıslak giysiler, battaniye veya toprakla örtün. Yangın geçene kadar alçakta kalın. Duman solumasını azaltmak için mümkünse bir maske veya nemli bir bezle yere en yakın havayı soluyarak akciğerlerinizi koruyun.
Neden Orman Yanginlari?
Orman yangınlarına yönelik risklerin artmasının nedenleri arasında havaların daha sıcak olması, daha kuru koşulların oluşması, kuraklığın artması ve yangın mevsiminin de uzaması gösteriliyor.
Mayıs ayında başlayan orman yangınlarının en büyüğü 28 Temmuz 2021’de Antalya’nın Manavgat ilçesinde 37 °C (99 °F) civarında sıcaklıkla başlayan orman yangınıdır. 30 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla Adana, Osmaniye, Mersin ve Kayseri olmak üzere toplam 17 ilde eş zamanlı çıkan orman yangınlarından etkilendi.
Türkiye’de yangın hangi illerde?
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin perşembe gecesi Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre, Kütahya Emet, Balıkesir, Kilis, Kahramanmaraş, Kocaeli Derince, Kastamonu Taşköprü, Sakarya, İstanbul, Kocaeli, Hatay İskenderun, Bursa Keleş, İzmir Ödemiş, Diyarbakır Dicle ve Karaman yangınları ile Manisa Soma’daki …

Orman yangınlarını azaltmak için ne yapılabilir?​

Orman Yangınlarına Karşı Alınacak Önlemler
- 1- Orman Genel Müdürlüğü, yangın çıkma ihtimali yüksek yerleri tespit edip etkin önlemler almalı.
- 2- Ormanda ateş yakılmamalı ve sigara izmaritleri yanık olarak atılmamalıdır.
- 3- Ormanlara yangın gözetleme kuleleri yapılmalıdır.
Yangın felaketi ne demek?
Yangın, insanların can ve mal kaybına uğramasına yol açan tehlikeli felaketler arasında yer almaktadır. İnsandan kaynaklı olarak ya da çeşitli etkenlerden kaynaklı olarak meydana gelen yangınlar, birçok tehlikeyi de beraberinde taşımaktadır. Yangında çeşitli sınıflar vardır.

Yangın felaketi nedir?​

Yangınlar çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkmakta olup ani müdahale sağlanmadığı sürece de yine çok daha büyük felaketlere yol açabilecek kadar da etkili bir felakettir. Yangın nedir sorusunun bir karşılığı olarak da yine yanıcı maddelerin oksijen ya da ısı ile birleştirildiğinde meydana gelen olaylardır.
 
Geri
Üst