Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Orman yangin davranisi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.550
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Orman yangın davranışı nedir?​

Orman yangınları hava halleri, yanıcı madde ve topografyadan etkilenmekte ve bunlara bağlı olarak bir davranış sergilemektedir. Yangın tehlikesi, yangınların başlaması ve yangın davranışı üzerinde etkili olan en önemli hava halleri faktörleri hava sıcaklığı, bağıl nem, rüzgar hızı ve yağış miktarıdır.

Orman yangınlarıyla savaş kapsamında önleyici tedbirler kısmında ele alınan yangın emniyet yol ve şeritleri hangi amaçlarla kullanılmaktadır?​

Yangın emniyet yolları ise, ana amaç olarak orman yangınlarının yayılmasını önlemek ve or man yangınları ile mücadele edebilmek için tesis edilen, üzerinde yanıcı madde bulunmayan geniş likleri 6-15 m olan yollardır.

Yangın davranışı nedir?​

Yangın davranışı nedir?
Yangın Davranışını Etkileyen Çevresel Faktörler Çevresel faktörler, yangın davranışını belirleyen tüm faktörleri içerir. Yangının yayılma oranı ve şiddeti bu çevresel faktörlerin etkisi ile şekillenir. Çevresel faktörler, üç ana bileşenden oluşur. Bunlar; Yanıcı madde, Hava halleri ve Topoğrafya’dır.

1 orman yangın davranışına etkiyen ana faktörler nelerdir?​

1 orman yangın davranışına etkiyen ana faktörler nelerdir?
etkileyen birçok değişken faktör vardır. Bunlar üç ana grupta toplanabilir: ✓Yanıcı madde, ✓Hava halleri, ✓Topoğrafyadır.

Orman yangınlarını engellemek için neler yapılabilir?​

1- Orman Genel Müdürlüğü, yangın çıkma ihtimali yüksek yerleri tespit edip etkin önlemler almalı. 2- Ormanda ateş yakılmamalı ve sigara izmaritleri yanık olarak atılmamalıdır. 3- Ormanlara yangın gözetleme kuleleri yapılmalıdır.

Orman yangınlarını önlemek için ne gibi önlemler alınabilir?​

Yakınlarda su yoksa, az bitki örtüsü olan, çökük, temiz bir alan bulun, yere yakın uzanın ve vücudunuzu ıslak giysiler, battaniye veya toprakla örtün. Yangın geçene kadar alçakta kalın. Duman solumasını azaltmak için mümkünse bir maske veya nemli bir bezle yere en yakın havayı soluyarak akciğerlerinizi koruyun.

Kaç yangın çıktı?​

Kaç yangın çıktı?
Türkiye Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre 1988-2019 arasında toplamda 68.579 adet yangın çıkmış, 336.824 hektar alan yanmıştır.

Türkiyede kaç yer yandı?​

Türkiyede kaç yer yandı?
Türkiye’de 2008 ila 2020’de her yıl ortalama 20 bin 760 hektarlık alan yanarken, bu miktar son 8 ayda yüzde 755 arttı. 2021’in ocak ile ağustos ayları arasında kül olan ormanlık alan 177 bin 476 hektara ulaştı.

Türkiye’de ne kadar yer yandi?​

Türkiye Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre 1988-2019 arasında toplamda 68.579 adet yangın çıkmış, 336.824 hektar alan yanmıştır. Bu veri, yılda ortalama 2.143 adet yangına, 10.526 hektar alanın tahribine tekabül etmektedir.
 
Orman yangınları hava koşulları, yanıcı madde ve topografi gibi faktörlerden etkilenir ve bu faktörlere bağlı olarak belirli bir davranış sergiler. Yangın davranışını anlamak için çevresel faktörlerin incelenmesi gerekmektedir. Yangının yayılma hızı ve şiddeti, çevresel faktörlerin etkisi altında şekillenir. Bu faktörler genellikle yanıcı madde, hava koşulları ve topografi olarak üç ana grupta toplanır.

Orman yangınlarıyla mücadelede önleyici tedbirler önemli bir yer tutar. Bu tedbirleri alırken yangın emniyet yolları ve şeritleri gibi önlemler kullanılarak orman yangınlarının yayılması önlenebilir ve yangınla etkin bir şekilde mücadele edilebilir. Yangın emniyet yolları, orman yangınlarının yayılmasını engellemek amacıyla oluşturulmuş genişlikleri 6-15 metreye kadar olan yollardır.

Orman yangınlarını engellemek ve azaltmak için birkaç önlem alınabilir. Örneğin, Orman Genel Müdürlüğü yangın çıkma ihtimali yüksek yerleri belirleyerek etkin önlemler alabilir. Ormanda ateş yakılmaması ve sigara izmaritlerinin doğaya atılmaması gibi basit önlemler de orman yangınlarının önlenmesine yardımcı olabilir.

Türkiye'de orman yangınlarına ilişkin verilere göre, 1988-2019 yılları arasında toplamda 68.579 adet yangın çıkmış ve 336.824 hektar alan zarar görmüştür. Türkiye'de her yıl ortalama 20.760 hektarlık ormanlık alan yanarken, bu miktarın son yıllarda arttığı gözlemlenmektedir. 2021 yılında ocak ile ağustos ayları arasında kül olan ormanlık alanın 177.476 hektara ulaştığı bilinmektedir. Bu nedenle, orman yangınlarının önlenmesi ve kontrol altına alınması için etkin önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır.
 
Geri
Üst