Orkide cicegini nasil cogaltabiliriz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.036
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Orkide çiçeğini nasıl çoğaltabiliriz?​

Orkide çoğaltma için birkaç yöntem denenebilir. En çok kullanılan 3 yöntem ise çelikle, keiki ile ve ayırma yöntemi ile çoğaltmadır. Çelikle çoğaltma tekniği, üretilecek bitkiden alınan ve çelik adı verilen bir gövde, kök veya yaprak parçası ile yeni bir bitki oluşturma tekniğidir.

Orkide nasıl bir ortamda yetişir?​

Orkideyi koyacağınız yerin aydınlık olması ancak direkt ışık almıyor olması gerekmektedir. Pencere önü değil ama daha yan kenarlarına doğru koyabilirsiniz. Doğu cepheye bakan yerlerde daha iyi büyürler. Güney ya da batı cephede de büyüyebilirler ancak bir perde ile korunmaları sağlıklı olur.

Orkidenin kuru dalları nasıl kesilir?​

Orkidenin kuru dalları nasıl kesilir?
Budama da kurumuş ve sararmış yapraklarla kuru çiçek sapları gövdeye yakın yerden kesilip çıkarılmalı gövdeye zarar vermemeye özen gösterilmelidir. Canlılığını yitirmiş ölü kökler temizlendikten sonra tarçın veya kömür tozu serpilerek bakteri oluşumu engellenmelidir.

Kırılan orkide nasıl dikilir?​

Orkide Phalanopsis
- Kırılan yeri hemen bez yara bandıyla tam birbirine değecek şekilde üstüste getirip bantlayın🌺🌿
- her gün bez yara bandın tam üzerine içme suyu dolu spreyle su püskürtün dalı daima nemli kalmalı 🌺
- Bir hafta boyunca hergün bantı ıslatın daha sonra 3 günde bir yeterli.

Orkide en çok neyi sever?​

Doğrudan ışık almayan; fakat aydınlık ve bol ışıklı mekanları sever orkideler. Işık, direkt olarak bitkiye değil, farklı bir noktadan bitkinin üzerine yansımalıdır. En ideal nokta sabah ve akşam güneşini alan pencere kenarlarıdır.

Orkideye ne kadar su konur?​

Orkideye ne kadar su konur?
Sıkça yapılan bir hatanın aksine orkideleri her gün sulamak pek sağlıklı bir yaklaşım değil. Orkide çiçeklerinin kökü nemli olmayı sevmez bu nedenle haftada 2-3 kez sulama yapmak yeterli olabilir. Bunun dışında ise haftada 1 kez yapraklarına su sıkabilirsiniz.
Orkide hangi ayda çiçek açar?​
Tohumdan ekilen orkidelerin çiçek vermesi uzun yıllar sürebilir. Kimi zaman 5 yıl kadar bile sürebilmektedir. Phalaenopsis orkideleri olgunlaştıkları zaman yılda 2 ya da 3 kez çiçek açabilirler. Bu orkide türü ağırlıklı olarak ilkbahar veya sonbaharda çiçek açmaktadır.
Orkidenin sağlıklı olduğu nasıl anlaşılır?​
Orkidenizin dalındaki uç nokta kararmış olmamalıdır. Orkidenin sağlıklı olduğunu bu uç noktadan anlamalısınız. Bu nedenle dalınız siyahlaşmış, uçları kurumaya başlamış ve yaprakları sararmışsa, bu orkideyi almanız doğru olmayacaktır. Bu orkideyi uzun süre bakabilmeniz mümkün olmaz.

Orkide hangi sıcaklığı sever?​

Orkide hangi sıcaklığı sever?
Orkide bakımında ısı çok önemlidir. Orkidelerin uzun ömürlerini sürdürebilmeleri için gece-gündüz arasında 6 ila 8 derecelik bir ısı farkına ihtiyaçları vardır. Cinsine göre değişse de gündüz 20 ila 25; gece 16 ila 17 derece en ideal aralıktır.

Orkide nasıl bölünür?​

Bölünerek çarparken, bitkinin kökleri bölünerek büyük bir orkideden iki bitki oluşturur. Bu yöntem orkide saksı değişimi ile iyi çalışır bağlanın. Baş kesimler ile yayılırken, kesimler gövde ekseninin üst üçte birlik kısmından kesilir ve ekilir. Ancak en yaygın yöntem, orkideleri dal ile çoğaltmaktır.

Orkide nasıl büyür?​

Orkideyi koyacağınız yerin aydınlık olması ancak direkt ışık almıyor olması gerekmektedir. Pencere önü değil ama daha yan kenarlarına doğru koyabilirsiniz. Orkide, bol suya ihtiyaç duyar ancak sulamalar arasında biraz kurumaya bırakılmalıdır. Genel olarak 4 – 7 günde bir sulamak gerekse de bu kesin bir kural değildir.

Orkide ne iyi gelir?​

Orkide ne iyi gelir?
* Genel sulama kuralı olarak orkideleri kışın haftada 1 kez yazın ise haftada 1-2 kez sulamanızı tesviye edilir. Bunun için daldırma yöntemini kullanmanız tüm toprağın yeterli suyu emmesi açısından en iyi yöntemdir. *Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki diğer ışıklardan da yararlanabilir.

Hiç kökü olmayan orkide nasıl Köklendirilir?​

İlk olarak kökü olmayan orkide yapraklarını çıkarın ve arap sabunu suyu ile yıkayın. Arap sabununu her yerden bulabilirsiniz. Bir miktar suya katıp daha sonra orkideyi içerisinde iyice temizleyin. Eğer kökleri ve diğer kısmı çok fazla kurumuş ise 2-3 gün boş bir saksıda bekletebilirsiniz.

Orkide dalı kuruyunca ne yapılır?​

Dal kuruduğu zaman bağ makası ile alttan 3 boğumun üstünden kesilebilir. Orkide vitamini kullanarak daha çabuk ve verimli çiçek açtırabilirsiniz.

Orkidenin dal çıkarması için ne yapmalı?​

Orkidenin dal çıkarması için ne yapmalı?
Orkidenin yeni dal vermesi için su çok önemli Yeşillerse su vermeyin – gümüşi görünene kadar bekleyin. Suyun tencerenin dibinden dışarı akmasına izin verin – bitkinin suda durmasına izin vermeyin. Orkideler parlak ancak dolaylı ışığı sever – çok fazla doğrudan güneş ışığı yaprakları kavurur.
Orkide gübresi nasıl yapılır?​
Orkideler nemli topraktan beslenmeyi ve su almayı severler, bu aşamada toprağına Rivasol Solucan Gübresi karıştırırsanız, solucan gübresinin su tutma kapasitesi yüksektir ve yavaş salınımlı bir gübre olduğu için orkideniz ihtiyacı kadar suyu solucan gübresinden karşılayacaktır.
Solmuş bir orkide nasıl canlanır?​
Temiz sprey şişenizin içine 1 su bardağı suyu aktarın. üzerine 1 tatlı kaşığı tarçını ilave edin. Aspirini ise güzelce ezip toz haline getirdikten sonra bu karışıma ilave edin. Sprey şişenin ağzını kapatıp çalkalayarak tüm malzemelerin birbirine iyice karışmasını sağlayın.

Orkideye neden tarçın dökülür?​

Orkideye neden tarçın dökülür?
Bunun için tek yapmanız gerekense toz tarçını alıp yapraklardaki hasarlı kısımlara dökmek. Çünkü tarçın hem antiseptik hem de antiparazitik etkiler gösteriyor, bu iki özellik de bitkilerde meydana gelebilecek hastalık kaynaklı çürümelerin önüne geçiyor.

Kökleri kurumuş orkide nasıl kurtarılır?​

Orkide köklerini bir tencereye koyun, bitkiyi tutturmak için etrafına fazladan kabuk ekleyin. Kabı drenaj tepsisine yerleştirin. Bir sonraki sulama, yalnızca toprağın üstteki birkaç santimetresi tamamen kuruduğunda yapılır.

Kökü ölmüş orkide nasıl canlanır?​

Sulama yaparken de aşırıya kaçmamalı, köklerinin çürümesini engellemelisiniz. Genel olarak haftada 1 kez sulamanın yeterli olduğu bilinse de bulunduğunuz konuma, hava şartlarına göre bu miktarı ve sıklığı ayarlamalısınız. Çiçeğinizi günün hep aynı saatlerinde sulayarak onda bunu bir alışkanlık haline getirmelisiniz.

Kuruyan orkide dalı nasıl canlanır?​

Kuruyan orkide dalı nasıl canlanır?
Yöntem 1 / 2: Orkidenin tekrar büyümesi için sapının ya da dalının yaklaşık 2,5 cm’lik kısmını bırak. İpucu: Orkideyi daha hızlı çiçek açmaya teşvik etmek için orkide sapını, dal üzerindeki bir düğümün (veya boğumun) yaklaşık 0,65 cm yukarısından kes. Kökler alttan çıkmaya başladığında orkideyi yeni bir saksıya taşı.

Orkide dalı kesildikten sonra ne sürülür?​

Orkide yeni dal verdi ne yapmalıyım?​

 
Orkide çiçeğini nasıl çoğaltabileceğimiz konusunda en çok kullanılan yöntemlerden biri çelikle çoğaltmadır. Bu yöntemde bitkiden alınan gövde, kök veya yaprak parçası kullanılarak yeni bir bitki oluşturulur. Diğer bir yaygın yöntem ise keiki adı verilen sürgünlerin kullanılmasıdır. Keiki, ana bitkinin yanında kendiliğinden oluşan küçük bitkilerdir ve onları ayırarak ayrı bir saksıda büyütebilirsiniz. Ayrıca orkideyi ayırarak çoğaltma yöntemi de uygulanabilir. Bu yöntemde bitkinin kökleri ayrılarak farklı saksılara dikilir.

Orkide nasıl bir ortamda yetişir sorusuna cevap verirken, orkidelerin aydınlık ortamları sevdiğini ancak doğrudan güneş ışığından korunması gerektiğini belirtebilirim. Orkideyi pencere kenarına yakın ancak direkt güneş ışığı almayan bir konuma yerleştirmeniz önerilir. Özellikle doğu cephesine bakan yerlerde iyi gelişebilirler. Güney veya batı cephede yetiştirilecekse mutlaka perde ile korunmaları sağlanmalıdır.

Orkideyi sularken dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta var. Orkideleri sık sık sulamak yerine haftada 2-3 kez sulama yapmanız yeterli olacaktır. Orkide kökleri nemli olmayı sevmediği için sulamalar arasında köklerin biraz kurumasına izin vermek önemlidir. Ayrıca haftada 1 kez yapraklarına su sıkabilirsiniz.

Orkide hangi sıcaklığı sever sorusuna cevap verirken, orkidelerin genellikle gün içinde 20 ila 25 derece arasında ve gece 16 ila 17 derece arasında bir sıcaklıkta en iyi şekilde geliştiklerini belirtebilirim. Orkide türüne göre bu değerlerde ufak farklılıklar olabilir ancak genel olarak bu aralıklar idealdir.

Kuruyan orkide dalını canlandırmak için uygulayabileceğiniz yöntemler bulunmaktadır. Orkide dalının yaklaşık 2,5 cm'lik kısmını kesip bırakarak yeni büyüme teşvik edebilirsiniz. Ayrıca orkide sapını, yaklaşık 0,65 cm yukarısından keserek daha hızlı çiçek açmasını sağlayabilirsiniz. Köklerin alttan çıkmaya başladığını gördüğünüzde orkidinizi yeni bir saksıya taşıyabilirsiniz.

Orkide dalı kesildikten sonra genellikle kesim yerine mantar ve bakteri oluşumunu engellemek için tarçın ya da kömür tozu gibi doğal malzemeler sürülebilir. Bu sayede kesim yerinin iyileşmesi ve yeni büyümenin teşvik edilmesi sağlanabilir. Bunun yanı sıra kesim yerine doğrudan su veya bitki besinleri sürülmesi önerilmez çünkü bitkiye zarar verebilir.
 
Geri
Üst