AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Orjinal lokum nasil anlasilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Orjinal lokum nasıl anlaşılır?​

Lokum alırken bazı özelliklerine dikkat edilerek lokumun kalitesi anlaşılabilir. Örneğin lokum kaliteli ise ele yapışmaz ve uzar. Ayrıca yenildiğinde dişe yapışmamış olması da lokumun kalitesini göstermektedir. Bunun yanı sıra çiğ nişasta tadı geliyorsa buradan da lokumun iyi olmadığı anlaşılır.

Türk lokumu ne anlama gelir?​

Tam anlamı: “Şekerli nişasta eriyiğini pişirip hafif ağdalaştırarak yapılan, küçük küp veya dikdörtgen biçiminde kesilen şekerleme, kesme, latilokum” demek. Kelimenin kökeni ise Arapçadan geliyor. Arapçadaki adı rahat-ul hulküm. Anlamı ise boğaz rahatlatan olarak geçiyor.
Lokumun Türk tatlısı olarak tanınmasını sağlayan nedir?​
TÜRK LOKUMU VE TARİHÇESİ Bir Alman bilgin tarafından 1811 yılında bulunan nişastanın lokum üretiminde un yerine kullanılarak uygun şeker ve nişasta bileşimiyle bugünkü lokum üretimi gerçekleştirilmiştir. Unun yerini nişastanın almasıyla ortaya çıkan “Türk lokumu” tüm dünyada bilinir hale gelmiştir (Batu, 2006b).

Lokumun içinde jelatin var mı?​

Lokumun içinde jelatin var mı?
Nişasta: Lokum üretiminde kullanılan temel hammaddelerden diğer biride nişastadır. Nişasta su ile karıştırılarak ısıtıldığında jelatinizasyon gerçekleşmektedir . Lokumun en önemli kalite özelliği olan doku, yüzey parlaklığı ve saydamlığı jelatinizasyon olayının tam olarak oluşması ile sağlanmaktadır .

Lokumun taze olduğunu nasıl anlarız?​

Lokumun taze olduğunu nasıl anlarız?
Taze lokumun rengi parlak ve canlıdır. Bayat lokum ise mat ve solgun görüntüsünden anlaşılır. Ayrıca lokumun elastiki bir yapıda olması gerekir.

Kaliteli bir lokum nasıl olmalıdır?​

Lokum satın alan kişiler; ürünün elastikiyetine, ağırlığına ve parlaklığına mutlaka bakmalıdırlar. Taze olan lokumun rengi canlı ve parlaktır. Bayat olan lokum ise, solgun ve mat bir görüntü verir. Bayat lokum, daha elastiki bir yapıdadır.

Türk lokumu nasıl ortaya çıktı?​

Osmanlıca’da “rahat ul hulküm” yani “boğaz rahatlatan” kelimesinden türetilen lokumun geçmişi 15. yüzyıla dayanmaktadır. Hacı Bekir Efendi’nin I.Abdülhamit’in isteği üzerine pekmez yerine “kelle şekeri” olarak da bilinen rafine şekeri kullanarak hazırladığı yumuşak lokum, günümüzdeki Türk lokumunun ilk örneğidir.
Lokum Türk kültürüne nereden gelmiştir?​
Hacı Bekir Usta 1777 yılında Kastamonu’dan İstanbul’a göç edip, Bahçekapı’da bir şekerci dükkânı açmış. Açtığı şeker dükkânında da zamanla lokum yapıp, satmaya başlamış. Lokumlarının tadı ve ünü tüm ülkeye yayılınca, Türk lokumunun adı, Şekerci Hacı Bekir Efendi ile birlikte anılmaya başlanmış.

Lokum hangi yöreye aittir?​

Lokum hangi yöreye aittir?
Kentte yüz yılı aşkın bir süredir lokum imalatı gerçekleştiren Altınay Şekerleme Genel Müdürü İrfan Altınay, dünyada önemli bir yeri olan Türk lokumunun Türkiye’deki tek adresinin Afyonkarahisar olduğunu söyledi.
 
Geri
Üst