- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Orhan Pamuk Nobel Edebiyat ödülünü nasıl aldı?
Orhan Pamuk Nobel Ödülü”nü neden şimdi aldı? Kestirme yanıt şu: “Orhan Pamuk Ermeniler soykırıma uğradılar ve bir milyon Ermeni öldürdük dediği için bu ödülü aldı. Ödülün açıklanması, Fransız Meclisi”nin ”Ermeni soykırımını inkara ceza öngören” yasayı onaylamasına özellikle denk getirildi…”Orhan Pamuk hangi anlayışı benimsemiştir?
Orhan Pamuk romanlarında aydın kesimi anlatmıştır. Zor anlaşılan romanlar yazması onun en büyük özelliklerinden biridir. Doğu-Batı sorununu işleyen yazar felsefi ve kültürel açıdan olaylara bakmıştır. 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü alarak bu ödülü alan ilk Türk vatandaşı olmuştur.
Orhan Pamuk hangi roman anlayışını eserlerinde uygular?
Kısaca özetleyecek olursak; Romanlarında anlatım teknikleri ve postmodern yaklaşımlarıyla dikkat çeker. Romanlarında Doğu-Batı sorununu felsefi ve kültürel açıdan ele almıştır. 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü almıştır.Orhan Pamuk neden yazıyorum?
Kağıdın, kalemin, mürekkebin kokusunu sevdiğim için yazıyorum. Edebiyata, roman sanatına her şeyden çok inandığım için yazıyorum. Bir alışkanlık ve tutku olduğu için yazıyorum. Unutulmaktan korktuğum için yazıyorum.
Orhan Pamuk Nobel Ödülü’nü reddetti mi?
1932 doğumlu İngiliz yazar dünden bugüne ‘Nobel Edebiyat Ödülü’nü hakketmeyen tek yazar’ suçlamasıyla karşı karşıya geldi. Ülkemizde de bir çok yazarın sert eleştirisine uğradı. “Ödül sahibini buldu mu?” tartışmasından en son nasibini alan ise Orhan Pamuk oldu.Orhan Pamuk yurt dışında mı?
Fransızca çevirisiyle Prix France Culture (ödülünü) kazanan bu roman hem popüler hem de deneysel olabilen, geçmişten ve bugünden aynı heyecanla söz edebilen bir yazar olarak Pamuk’un ününü hem Türkiye’de, hem de yurt dışında genişletti.
Nobel edebiyat Ödülünü kazanan Orhan Pamuk kitaplarındaki hangi özelliklerinden dolayı bu ödüle layık görüldü?
Pamuk’u ödüle layık gören İsveç Akademisi’nin açıklamasında, “yaşadığı kentin melankolik ruhunu arayışında Pamuk’un kültürlerin çatışması ve birleşmesinde yeni semboller bulduğu“ belirtildi… İsveç Kraliyet Akademisi, 2006 Nobel Edebiyat Ödülü’ne 54 yaşındaki Orhan Pamuk’un layık görüldüğünü duyurdu.Yaşar Kemal hangi edebi toplulukta?
Halen İstanbul’da yaşamakta ve yazarlığa devam etmektedir. Edebi Kişiliği: Cumhuriyet döneminde sosyal gerçekçi yazarların ” öncülerinden olan Yaşar Kemal, özellikle üç “Kemal (Orhan Kemal, Kemal Tahir, Yaşar Kemal) arasında tabiata, köye, dağa en yakın olan isim olmuştur.