AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Orgutlerde ast sayisini ne ifade eder?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Örgütlerde ast sayısını ne ifade eder?​

Yönetim alanı, bir yöneticinin doğrudan yönetebileceği ve denetleyebileceği ast sayısını ifade eder. doğrudan bağlanacak ast sayısını gerçekçi biçimde belirlemektir. Bu bir ilkedir, çünkü bir organizasyonda yöneticilere bağlanacak ast sayısı gelişigüzel kararlaştırılamaz. denetleyeceği ast sayısı sınırlıdır.
Işletmelerde yetki kullanımının temel gerekçesi nedir?
Bir başka ifadeyle yetki, kişiye bilgi ve deneyiminden dolayı verilmektedir. Burada öne çıkan unsur kişinin sahip olduğu uzmanlıktır. Yetki kişinin sahip olduğu mevkiden, bulunduğu hiyerarşik kademeden değil, sahip olduğu teknik bilgiden kaynaklanmaktadır.

Işletmede ast ne demek?​

Ast – üst kavramı, birçok şirkette, toplumda, sosyal ve resmi kurumlarda, insanlara yetki verme yontemidir. Buradaki durum insanların eşit olmamasından ziyade eşit yetkilendirilmemesi halidir. Yönetim yaklaşımlarındaki değişimle birlikte, işletmelerdeki üst ve ast ilişkileri gelişmiştir.
Yetki Göçerimi ne Astlardan kaynaklanan sorunlar?
Yetki devrinde yetki ve sorumluluk dengeli olmalıdır. Yetki devrinde hangi işin ne kadar devir edileceğinin açıklanması önemlidir. Yetki devri önünde engeller bulunmaktadır. Bu engeller yöneticiden kaynaklanan, astlardan kaynaklanan, örgüt yapısından kaynaklanan, hukuki, çevresel ve diğer faktörlerdir.
Peki, yetki nedir? Bir işletmenin amaçlarına ulaşabilmesini organize etmek için görevlendirilmiş olan yöneticinin, daha önceden kazanmış olduğu bilgi ve deneyiminin ışığı altında, inisiyatif kullanıp, işletme amaçları ve yararları doğrultusunda karar almasıdır. Yetki kullanmak, güç kullanmak demektir.
AST üst ilişkisi nasıl olmalı?
Ast-üst ilişkilerinde benimsenen saygı; iyi niyet, uyum ve güveni de beraberinde getirir. Saygının hâkim olduğu çalışma ortamlarında, çalışanlar ve yöneticiler birbirlerine güven duyarlar. İş yaşamında birbirine duyulan bu güven, başarılı ve huzurlu bir iş ortamının olmazsa olmazıdır.
 
Geri
Üst