Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Organofosfat nerede kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Organofosfat nerede kullanılır?​

Parklar gibi kamusal alanlarda sivrisineklerle mücadelede kullanılmaktadır. Örneğin, ABD’de en yaygın kullanılan organofosfat pestisit olan malathion, tarım, konut peyzajı ve haşere kontrol programlarında (kamusal rekreasyon alanlarında sivrisinek kontrolü dahil) geniş uygulama görür.

Organofosfat nelerde bulunur?​

endüstride, tarımda ve evlerde özellikle böcek ilaçlarında pestisid olarak yaygın kullan toksik kimyasal maddelerdir. organofosfatlar asetilkolinesteraza geri dönüşümsüz bağlanarak inaktive ederler.

Organofosfat pestisit nedir?​

Organofosfat pestisit nedir?
1.1 Organofosfatlı Pestisitler Organofosfatlar sinir sistemi üzerinde etki gösteren kimyasallardır (8). Organofosfatlı pestisitler ilk olarak 1800’lerde sentezlenmiş ve 1930’larda kolinerjik etkileri tanımlanarak böcek öldürücü özellikleri keşfedilmiştir.

Fosfor zehirlenmesi nedir?​

Organik fosfat bileşikleri Asetilkolinesteraz (AChE) enzimini baskılayarak kolinerjik sendroma neden olur. Parçalanamayan asetil kolinin muskarinik ve nikotinik alanda birikimi sonucunda semptomlar ortaya çıkar. Kolinerjik Sendrom ölümle sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme tablosuna yol açar.

Organofosfat zehirlenmesi ne kullanılır?​

İlaçlar Aktif Karbon: – Yetişkin Dozu: 1 g/kg PO, 6×1 – Pediatrik Doz: yetişkinlerdeki gibi Atropin: Bilinen ya da kuşkulanılan organofosfat ya da karbamat zehirlenmelerinde ortaya çıkan aşırı kolinerjik aktivitenin tedavisinde kullanılır.

Organofosfat nedir tıp?​

Organofosfat nedir tıp?
Son yıllarda sıklıkla kullanılan pestisitlerden olan organofosfatlar, sinir sistemi üzerinde etki gösteren kimyasallardır. Organofosfatlar asetilkolinesteraz enzimini baskılayarak nörotoksisiteye yol açarlar.
Pestisit ozellikleri nelerdir?​
Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlardır. Pestisit, kimyasal bir madde, virüs ya da bakteri gibi biyolojik bir ajan, antimikrobik, dezenfektan ya da herhangi bir araç olabilir.
Organofosfat zehirlenmelerinde hastada hangi şikayetler görülür?​
Myozis, bradikardi, bronkospazm, bronş salgısında artış, tükrükte artma, göz yaşarması, burun akıntısı, terleme, kusma, ishal ve idrar ka- çırma gibi muskarinik etkiler, midirazis, taşikardi, hipertansiyon, fasikü- lasyonlar, kas krampları, kas güçsüzlüğü ve solunum felci gibi nikotinik etkiler ve MSS baskılanması.

Organofosfat zehirlenmelerinde ne kullanılır?​

Organofosfat zehirlenmelerinde ne kullanılır?
 
Organofosfat zehirlenmelerinde kullanılan tedavi yöntemleri ve ilaçlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

1. **Aktif Karbon:** Organofosfat zehirlenmesinde toksinlerin emilimini azaltmak için kullanılır. Yetişkinler için doz genellikle 1 g/kg olarak verilir ve 6 defa uygulanabilir.

2. **Atropin:** Organofosfat veya karbamat zehirlenmelerinde aşırı kolinerjik aktivitenin neden olduğu semptomların tedavisinde kullanılır. Atropin, asetilkolinesteraz enzimini bloke ederek kaslarda aşırı uyarılmayı önler.

Bu tedavi yöntemleri ve ilaçlar, organofosfat zehirlenmesinin yol açtığı ciddi semptomları hafifletmeye ve hastanın durumunu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ancak organofosfat zehirlenmesi durumunda kesinlikle bir sağlık profesyoneline başvurmak ve tedaviyi profesyonel bir şekilde yönetmek önemlidir.
 
Geri
Üst