AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Organize Sanayi Bolgesi ne is yapar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Organize Sanayi Bölgesi ne iş yapar?​

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB); sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, kentleşmeyi yönlendirmek, çarpık sanayileşmeyi önlemek, kaynakları rasyonel kullanmak amacıyla sanayi çeşitlerinin belirli bir plan kapsamında yerleştirilmesi, sınırları daha önceden belirlenmiş arazi parçalarının imar planları …

Ilk örgütlü sanayi bölgesi hangi ilimizde kurulmuştur?​

Ilk örgütlü sanayi bölgesi hangi ilimizde kurulmuştur?
Bu amaçla 1961 yılında bir rapor hazırlanmış ve Bursa’da bir “Pilot Organize Sanayi Bölgesi”nin kurulması önerilmiş ve ilk olarak 1962 yılında Dünya Bankası’ndan alınan krediyle gerçekleştirilen Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması ile uygulan- maya başlamıştır.

Neden Organize sanayi?​

Neden Organize sanayi?
Sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek, kentleşmeyi yönlendirmek, kaynakları rasyonel kullanmak, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, sanayi türlerinin belirli bir plan dahilinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla; sınırları tasdik …

Organize sanayi bölgelerinde fabrika kurmanın avantajı nedir?​

Organize Sanayi Bölgeleri öncelikle sanayi için altyapı ve arazi maliyetlerini düşürüyor. daha düşük maliyetler ile yararlanmalarını sağlıyor. İşletmeler için resmi prosedürlerin ve bürokratik işlemlerin en düşük sayıda ve yüksek hızda ilerlemesini sağlıyor.

Osb’nin gelirleri nelerdir?​

Osb’nin gelirleri nelerdir?
OSB’nin gelirleri şunlardır: a) Müteşebbis heyete katılan kurum ve kuruluşların verdikleri iştirak payları. aidatlar ile arsa ve alt yapı katılım payları ve hizmet karşılıkları. işletmelerin projelerinin tasdik ve vize bedelleri.

En çok fabrika hangi ilde?​

En çok fabrika hangi ilde?
500 sanayi şirketinin 182 tanesi İstanbul merkezli. İkinci sırada ise toplam 40 İSO 500 şirketiyle İzmir bulunuyor. Satış bazında ikinci sırada olmasına rağmen Kocaeli, şirket sayısı bazında 32 şirketle üçüncü sırada. 30 şirketini İSO 500’e sokan Bursa’yı, 27 şirketle İSO 500’de temsil edilen Ankara izliyor.

Hangi bölgemizde sanayi daha çok gelişmiştir?​

Sanayinin %72,2’si İstanbul, Batı ve Doğu Marmara ile Ege Bölgesinde yoğunlaşmıştır.

OSB’nin gelirleri nelerdir?​

OSB’nin gelirleri nelerdir?

Organize sanayi bölgelerinin işletmelere sağladığı yararlar nelerdir?​

Organize sanayi bölgelerinin işletmelere sağladığı yararlar nelerdir?
Organize Sanayi Bölgeleri öncelikle sanayi için altyapı ve arazi maliyetlerini düşürüyor. Ayrıca işletmelerin bu altyapı ve arsa yanında donatı ve sosyal alanlardan (kreş,okul, güvenlik birimi, servis vb.) daha düşük maliyetler ile yararlanmalarını sağlıyor.
 
Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak amacıyla kurulan özel bölgelerdir. OSB'lerin temel amaçları şunlardır:

- Sanayi çeşitlerinin belirli bir plan çerçevesinde yerleştirilmesi,
- Kentleşmeyi yönlendirmek ve çarpık sanayileşmeyi önlemek,
- Kaynakların rasyonel bir şekilde kullanımını sağlamak.

1961 yılında bir rapor hazırlanmış ve Bursa'da "Pilot Organize Sanayi Bölgesi"nin kurulması önerilmiş, 1962 yılında Dünya Bankası'ndan alınan kredi ile Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulmasıyla uygulamaya geçilmiştir. Bu şekilde OSB'ler ilk olarak Bursa'da hayata geçirilmiştir.

Organize Sanayi Bölgelerinin işletmelere sağladığı avantajlar şunlardır:

- Altyapı ve arazi maliyetlerini düşürme,
- Resmi prosedürlerin ve bürokratik işlemlerin hızlı ilerlemesini sağlama,
- Donatı ve sosyal alanlardan (kreş, okul, güvenlik birimi, servis vb.) düşük maliyetlerle yararlanma imkanı sağlama.

OSB'lerin gelirleri, müteşebbis heyete katılan kurum ve kuruluşlardan alınan iştirak payları, aidatlar, arsa ve altyapı katılım payları, hizmet karşılıkları ve işletmelerin projelerinin tasdik ve vize bedellerinden oluşmaktadır.

Sanayinin gelişmişlik açısından en yoğun olduğu bölgeler ise İstanbul, Batı ve Doğu Marmara ile Ege Bölgesi olarak öne çıkmaktadır. İstanbul başta olmak üzere bu bölgelerde sanayi %72,2 gibi yüksek bir oranda gelişmiştir.

Bu bilgiler ışığında, Organize Sanayi Bölgeleri'nin sanayi için önemini ve sağladığı avantajları daha iyi anlayabilirsiniz. Eğer daha fazla detaya ya da başka konulara ilişkin bilgiye ihtiyacınız varsa sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst