AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Organik tarim ve iyi tarim nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Organik tarım ve iyi tarım nedir?​

GDO kullanımının yasak olması, izlenebilirlik, hayvan refahı ile kontrol ve sertifikasyon aşamaları gibi pek çok ortak yönleri olsa da, organik tarımdan farklı olarak, İyi Tarım uygulamalarında sentetik kimyasal girdiler (hormonlar, pestisidler dahil tüm bitki koruma ürünleri ve sentetik gübreler) kullanılır.

Iyi bir tarım yapabilmek için neler gerekir?​

İyi tarım Uygulamaları sertifikasına sahip ürünün;Kimyasal,fiziksel,mikrobiyolojik kalıntılar içermediği, çevreyi kirletmeden ve doğal dengeye zarar vermeden üretildiği; üretimi sırasında insan,işçi ve diğer canlıların olumsuz etkilenmediği; üretildiği ve tüketildiği ülkelerin tarımsal mevzuatına uygun olarak …

Geleneksel tarım yöntemleri nelerdir?​

Geleneksel tarım yöntemleri nelerdir?
Uygulanan yöntem Geleneksel çiftçi, çoğunlukla aileden, kabile büyükleri tarafından daha önce uygulanmış geleneklere dayalı ve nesilden nesile aktarılan mevsimlik preparatlar, ekim, toprağı işleme ve hasat yöntemlerinin uygulandığı bir modele bağlı kalır.

Iyi tarım ve organik tarım nasıl ortaya çıkmıştır?​

Iyi tarım ve organik tarım nasıl ortaya çıkmıştır?
Organik tarım, gelişmiş ülkelerde iç talebe yönelik gündeme gelmiş, Türkiye’de ise 1980’li yılların ortasında ithalatçı firmaların istekleri doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Türkiye’de iyi tarım uygulamaları 2007’de başlamasına rağmen, özellikle 2013’ten sonra büyük gelişme göstermiştir.

Organik tarım nedir kısa ve öz?​

Organik tarım, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimde kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. doğal dengeyi koruyarak hava ve su gibi yaşamsal kaynakların ve doğal hayatın korunmasını amaçlayan bir üretim yöntemidir.

Organik tarım iyi midir?​

Organik tarımda, konvansiyonel tarımdaki gibi yoğun kimyasal girdilerin kullanılmıyor olması, birim alandan elde edilen verimliliği de azaltmaktadır. Ancak organik tarımın esas amacı verimlilik değil, sağlıklı ve kaliteli gıdaların üretimidir.

Iyi tarım sertifikası nasıl alınır?​

Iyi tarım sertifikası nasıl alınır?
İyi Tarım Uygulamaları sertifikasını tarımsal üretim yapan üreticiler ile bu ürünleri paketleyen firmalar alabilmektedir. Üreticiler tek tek sertifika alabilecekleri gibi, üye oldukları üretici birlikleri veya kooperatifler kanalıyla, grup halinde de alabilirler.

Iyi tarım destekleri kimler alabilir?​

Iyi tarım destekleri kimler alabilir?
Kategori ürünleri ÇKS’ye 2019 üretim yılında kayıtlı olan, 1.Kategori’de Örtü altında yer alan ürünler için , ÖKS’ye kayıtlı olan çiftçiler, 2019/46 sayılı tebliğde yer alan şartları taşımaları halinde İTU desteğinden yararlanabilecektir.
Geleneksel tarıma ne denir?​
Ekstansif tarım, modern tarım yöntemlerinin kullanılmadan ilkel yöntemler ile gerçekleştirilen bir tarım metodudur. Bu tarım türünde geleneksel yöntemler kullanılmaktadır. Ekstansif tarımda; ilaçlama, gübreleme, kaliteli tohum ve sulama gibi uygulamalar yeterli seviyede olmadığı için verim oldukça düşüktür.
Iyi tarım uygulamaları fikri ilk kez nerede ortaya çıkmıştır?​
İyi Tarım Uygulamalarının Türkiye’deki ilk yansımaları, 1972’de Stockholm’de düzenlenen konferansla gerçekleşmiştir.

Organik tarım nedir ve nasıl yapılır kısaca?​

Organik tarım nedir ve nasıl yapılır kısaca?
Organik tarım tarımsal ilaç, suni gübre, hormon, antibiyotik ve bunlara benzer katkı maddelerinin kullanılmadığı, ürünlerin tamamen doğal kaynaklar ile elde edildiği sağlıklı tarım sistemine denir. Burada tüm prosedür doğaldır, tüm kaynaklar orijinal kaynaklardır. Ekstra katkı maddesi içermez.

Organik tarım nedir amacı nedir?​

Organik tarım nedir amacı nedir?
Organik tarımın amacı; çevre ve insan sağlığı ile doğal kaynakların korunması, biyolojik çeşitliliğin sağlanması, ekolojik dengenin korunması, kimyasal tarım ilaçları, hormonlar ve sentetik gübrelerin kullanımını engelleyerek çevreye olumsuz etkilerinden korumak, organik ve yeşil gübreleme, münavebe, toprak ve gen …
 
Organik tarım ve iyi tarım kavramları çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen, sürdürülebilir tarım uygulamalarını ifade eder. Organik tarımda kimyasal gübreler, tarım ilaçları, hormonlar ve sentetik girdiler kullanılmazken, iyi tarımda sentetik kimyasal girdilerin kullanılabilmesi farklarından biridir.

İyi tarım uygulamaları sertifikasına sahip ürünlerin; kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik kalıntı içermemesi, çevreye zarar vermeden üretilmesi, insan ve diğer canlıların olumsuz etkilenmemesi önemlidir. Geleneksel tarım ise geleneksel yöntemlerle yapılan, ilkel tarım metodudur ve modern tarım yöntemlerinden farklıdır.

Organik tarımın gelişmiş ülkelerde iç talep doğrultusunda ortaya çıktığı, Türkiye'de ise ithalatçı firmaların talepleriyle şekillendiği belirtilmektedir. İyi tarım uygulamaları ise Türkiye'de 2007 yılında başlamış olup özellikle 2013'ten sonra büyük gelişme göstermiştir.

Organik tarım, doğal dengenin korunmasını, hava ve su kaynaklarının korunmasını, doğal hayatın sürdürülebilirliğini amaçlar. Verimlilikten ziyade sağlıklı ve kaliteli gıdaların üretimi esas hedef olarak görülür. Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları sertifikası almak için belirli standartlara uygun olarak üretim yapmak ve sertifikasyon kuruluşlarınca denetlenmek gerekmektedir.

Geleneksel tarım genellikle ailelerden gelen geçmişten günümüze aktarılan tarım yöntemlerini içerirken, iyi tarım uygulamalarının Türkiye'deki ilk yansımaları ise 1972 yılında gerçekleşen bir konferansla ortaya çıkmıştır.

Organik tarımın temel amacı çevre ve insan sağlığını koruyarak doğal kaynakları ve biyolojik çeşitliliği korumaktır. Bu tarım şeklinde doğal kaynaklar kullanılarak, ekstra katkı maddeleri içermeyen sağlıklı gıdalar üretilir.
 
Geri
Üst